Salamandra cu trei dungi traieste intr-un habitat exclusiv terestru, in regiunile de campie si coasta din sudul SUA, la altitudini mai mici de 800 m.

Are lungimea corpului de 10-18 cm din care mare parte o reprezinta coada subtiata spre varf. Corpul sau subtire este acoperit cu piele, capul este aplatizat, impresioneaza prin gura larga si cei doi ochi proeminenti cu irisul de culoare inchisa. Pe spate are o dunga de culoare neagra marginita de nuante galbene-portocalii sau galbene-maronii si alte doua dungi maronii sau negre. Pe partea ventrala a corpului coloritul este alb sau cu pete gri-verzui. Membrele anterioare sunt mai subtiri decat cele posterioare si au cate patru degete mici si inguste.

Eurycea guttolineata, Foto: thehibbitts.net
Eurycea guttolineata, Foto: thehibbitts.net

Aceasta salamandra isi petrece timpul in zonele umede, ferite de razele soarelui, pe sub pietre si busteni culcati la pamant, in santuri, gropi, pe langa iazuri, mlastini, izvoare, lacuri si alte cursuri de apa sau balti temporare formate in urma ploilor abundente. In perioada lunilor reci de iarna sta ascunsa in galerii sapate in pamant. Le fel procedeaza si in perioadele secetoase. Iese la lumina in cautarea hranei mai ales noaptea sau dupa ploaie. Vaneaza insecte, furnici, muste, gandaci, paianjeni, libelule, miriapode, larve de mici animale nevertebrate, melci, etc.

Citește și:  Șopârla cu ochi (Lacerta lepida) sau numită șopârla cu pietre prețioase

Perioada de reproducere coincide cu lunile de toamna si cele de la inceputul iernii. In acest timp masculul prezinta doi dinti orientati in afara, pe buza superioara doua proeminente carnoase si in partea posterioara a corpului o cloaca bine evidentiata. Dupa imperechere femela depune un anumit numar de oua in cavitati umede sub pamant, mai aproape de cursurile de apa. Dupa eclozarea oualor apar larvele care isi continua dezvoltarea in apa pana la stadiul final larvar. Puii de salamandra ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani, iar speranta de viata la aceasta specie este de aproximativ 10 ani.

Salamandra cu trei dungi are denumirea stiintifica de Eurycea guttolineata, face parte din ordinul Caudata, familia Plethodontidae si este o specie comuna in regiunile estice ale Statelor Unite ale Americii. Specia este amenintata de pierderea habitatului natural.

Video – Salamandra cu trei dungi (Eurycea guttolineata):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.