Salamandra de pe Muntele Layell, Hydromantes platycephalusSalamandra de pe Muntele Lyell este o specie endemica din regiunile muntoase ale Californiei, din vestul Statelor Unite ale Americii, o soparla care apare doar in lantul impresionant al Muntilor Sierra Nevada, la altitudini mai mari de 900 m. Numele sau vine de la Muntele Lyell din Parcul National Yosemite care se gaseste in California, in partea de vest a Muntilor Sierra Nevada. Acesta a fost inclus in Patrimoniul Mandial UNESCO.

Principalele particularitati ale acestei salamandre sunt limba lunga in forma de ciuperca pe care o intinde foarte mult (astfel incat poate masura pana la 3-4 cm pentru ca sa prinda insectele pentru hrana), dar si membrele anterioare si posterioare foarte lungi prevazute cu degete robuste conectate intre ele prin membrane interdigitale (astfel incat are postibilitatea sa alerge cu usurinta peste pietrele sfaramate si stancile alunecoase oblice sau chiar verticale).

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 7-11 cm si coloritul variabil in nuante de culori inchise. Intre mascul si femela exista un dimorfism sexual pus in evidenta de marimea corpului dar mai ales a capului. Astfel masculul are dimensiunea capului mai mare, iar sub barbie prezinta o glanda hormonala care in perioada de imperechere secreta un luchid specific al carui miros atrage femela.

Citește și:  Scincida cu coadă lungă (Mabuya longicaudata), un prădător lacom

Salamandra de pe Muntelel Lyell traieste intr-un habitat exclusiv terestru, prefera locurile stancoase, cu grohotisuri pe care se catara cu o abilitate de invidiat. Cand simte pericolul are obiceiul sa se faca ghem si prin glandele de pe piele sa elimine o secretie toxica care indeparteaza pradatorii. Daca are suficient timp se ascunde printre pietrele de granit sau gaurile din pamant, la fel face si in perioada de seceta pentru a-si proteja corpul, traieste in pamant sau printre crapaturile stancilor. De asemenea salamandra poate rezista la temperaturi scazute, ramane activa chiar si atunci cand se asterne primul strat de zapada in munti, la altitudine mare. Hrana sa consta in principal din insecte, mici nevertebrate si paianjeni pe care ii vaneaza cu usurinta in amurg sau pe parcursul noaptii. Obisnuieste sa-si caute prada prin paduri, in locuri umede din apropierea izvoarelor sau raurilor de munte. Desi nu se stie cu exactitate se presupune ca reproducerea la aceasta salamandra este vivipara.

Salamandra de pe Muntele Lyell nu este o specie pe cale de disparitie, are denumirea stiintifica de Hydromantes platycephalus si apartine de ordinul Squamata, familia Plethodontidae.

Video – Salamandra de pe Muntele Lyell (Hydromantes platycephalus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.