Salamandra gigantica japoneza (Andrias japonicus) traieste in Japonia si ocupa locul doi intre cele mai mari salamandre din lume. Are lungimea corpului de 1,4 m si poate fi intalnita in cursurile de rauri limpezi si reci.

Este un animal nocturn si carnivor, care traieste numai in mediul acvatic, hrana sa constand din viermi, rame, pesti si crustacee. In general se hraneste cu prada vie, pe care o detecteaza cu ajutorul vazului si mirosului. Particularitatea acestei specii consta in faptul ca atunci cand este amenintata secreta o substanta albicioasa, cu miros neplacut si persistent.

Are corpul aplatizat, cu pielea de culoare maronie sau gri. Membrele sunt departate de corp, iar ochii sunt mici si de culoare neagra. Pe cap si in zona gatului are numeroase pustule, iar pe restul corpului pielea face multe cute care au rolul de a absorbi oxigenul din apa.

La aceasta specie perioada de reproducere este in ultima luna de vara. Atunci masculul obisnuieste sa sape o groapa in care femela sa depuna mai multe siraguri de oua. Fiecare femela ajunge sa depuna un numar de pana la 500 de oua. De asemenea, masculul are si rolul de a pazi groapa cu oua, fiind foarte agresiv cu orice pradator care se apropie.

Citește și:  Lupul, specia Lupus canis, un vânător nocturn excelent

Salamandra gigantică japoneză

Dupa eclozare din oua ies niste larve acvatice cu branhii externe ramificate, care sunt si ele carnivore si se hranesc cu mici nevertebrate. Dupa o perioada de hranire stadiul larvar ajunge la final si apar noile salamandrele tinere care au aspectul asemanator cu al adultilor.

Durata vietii la salamandra gigantica japoneaza este destul de mare, de aproximativ 50 de ani.

Salamandra gigantica japoneza face parte din ordinul Caudata si familia Cryptobranchidae. In Japonia aceste salamandre au devenit din ce in ce mai rare, ele au fost capturate in numar foarte mare, fiind considerate o delicatesa traditionala. Astazi aceasta specie este in pericol de disparitie, ea fiind amenintata si de poluare si pierderea habitatului.

Video – Salamandra gigantica japoneza (Andrias japonicus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.