Salamandra lui Jordan (Plethodon jordani) – cunoscuta si sub denumirea de salamandra cu obraji rosii – traieste in zonele muntoase din regiunile de sud-est ale Statelor Unite ale Americii, in sudul Muntilor Apalasi. Prefera altitudinile cuprinse intre 213-1950 m si padurile de conifere – brad si molid rosu.

Numele de salamandra cu obraji rosii vine de la petele de culoare rosie sau portocalie de pe partile laterale ale capului si de pe picioare si sunt diferite de la un exemplar la altul. Partea ventrala a corpului este mai deschisa, iar cea a cozii mult mai inchisa. Picioarele sunt mari, puternice si au o nuanta de culoare gri-maronie.

Corpul este robust, coada este circulara se ingusteaza foarte mult spre varf, ambele sunt foarte lungi pot masura impreuna in jur de 8,5-18,5 cm si au un colorit gri uniform spre albastru ardezie sau chiar negru. La majoritatea exemplarelor coada masoara jumatate din lungimea corpului. Capul este mare, botul rotunjit, iar ochii proeminenti cu irisul de culoare inchisa.

Salamandra lui Jordan are un mod de viata exclusiv terestru, este activa noaptea cand se hraneste cu miriapode, acarieni, viermi terestri, furnici, gandaci, insecte si larve de insecte, melci, paianjeni si alte animale mici nevertebrate. De asemenea, consuma si lemn, tulpini de plante si flori.

La randul ei este vanata de pradatori precum sunt serpii, pasarile si alte specii de salamandre mai mari. Cand este in pericol, are capacitatea de a elimina o substanta vascoasa de sub coada care este nociva sau isi rupe coada si fuge din raza vizuala a pradatorului.

Salamandra lui Jordan

Masculul si femela sunt animale teritoriale, sedentare, solitare, iubitoare de zone unde umiditatea este cea mai mare in cadrul habitatului preferat. In timpul zilei se ascund pe sub bustenii culcati la sol, pe sub muschi, frunze, bolovani si pietre, sau se misca prin vizuinile construite in pamant atunci cand nu sunt in cautarea hranei.

Sezonul de reproducere este vara si toamna, masculul se imperecheaza o data pe an, iar femela mai rar o data la doi ani. Principala forma de comunicare dintre cele doua sexe este utilizarea feromonilor – substante chimice cu rol foarte important in timpul perioadei de curtare si imperechere.

De asemenea, si simtul tactil si vizual sunt mijloace de apropiere intre cele doua exemplare. Femela depune un numar de trei pana la zece oua in nise adanci subterane, acestea fiind incubate timp de 8-12 saptamani. Dupa eclozarea oualor apar puii de salamandra care raman in aceste adaposturi in pamant timp de inca un an, apoi devin independenti.

La aceasta specie nu exista o etapa larvara acvatica ca la alte specii, puii de salamandra cand ies din oua sunt niste exemplare adulte in miniatura. Masculul ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 3 ani, iar femela la 4 ani. Speranta de supravietuire in mediul natural este de 9-10 ani.

Salamandra lui Jordan face parte din ordinul Caudata, familia Plethodontidae. Specia este amenintata de schimbarile climatice, ploile acide si distrugerea habitatului natural, al padurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.