Salamandra vascoasa este o specie frecvent intalnita doar in regiunile impadurite de deal si de munte din estul Statelor Unite ale Americii. Poate fi intalnita pana la altitudini de 1600 m, in reginile montane, pe sub pietrele si bustenii culcati la pamant din padurile umede. Este o specie exclusiv terestra si nocturna, care are nevoie de apa doar in perioada de reproducere.

In majoritatea timpului isi petrece timpul pe sol, unde isi cauta prada (formata din viermi, gandaci si furnici) mai ales pe timp de noapte. In zilele calduroase sau in sezonul uscat are tendinta sa se ascunda in crapaturi de stanci, pe sub pietre, la radacinile copacilor, pe sub stratul de vegetatie de pe sol si in vizuini sapate in pamant.

Are lungimea corpului de 11,5-20 cm si un aspect foarte interesant deoarece pielea sa elimina o substanta extrem de lipicioasa si urat mirositoare, ceea ce face sa para acoperita cu un mucilagiu cleios de la care ii vine si numele de salamandra vascoasa. Aceasta reprezinta o arma de aparare destul de buna impotriva pradatorilor.

Corpul sau este suficient de mare dar si subtire, mai ales in a doua jumatate, in zona cozii. Membrele anterioare si posterioare sunt inguste, nu foarte lungi, insa destul de rezistente sa sustina greutatea corporala si sa ii ofere posibilitatea de a rula cu viteza prin vegetatia de pe sol. Pe partile laterale ale corpului are cateva randuri de santulete costale, transversale, pentru mentinerea umezelii.

Citește și:  Gușterul (Lacerta Viridis), o specie comună în țară noastră
blank
Plethodon glutinosus

Capul este destul de mare si putin aplatizat, botul rotunjit, iar ochii sunt bulbucati si bine evidentiati. Intregul corp are un colorit negru sau albastru-inchis cu multe pete in nuante de culori albicioase sau usor galbui.

In perioada de imperechere masculii au o glanda mare in zona barbiei si cloaca umflata. Dupa imperechere femela isi depune ouale printre crapaturi de stanci in apropierea apei si le pazeste pe perioada incubatiei (vezi video). Micile exemplare care apar dupa eclozarea oualor au branhii mici si albe.

Salamandra vascoasa are denumirea stiintifica de Plethodon glutinosus, face parte din ordinul Caudata, familia Plethodontidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Salamandra vascoasa (Plethodon glutinosus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.