Home Călătorii Obiective turistice din România Salina Praid: o călătorie subterană în inima Harghitei

Salina Praid: o călătorie subterană în inima Harghitei

0
Salina Praid
Salina Praid

Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare gemă din ţară şi poate chiar cea mai vizitată, primind anual peste 150.000 de vizitatori. Se află în judeţul Harghita, în localitatea cu acelaşi nume. Este situată în bazinul Munţilor Gurghiului, formând, alături de Ocnă de Jos şi Ocna de Sus, un triunghi al sării.

Se pare că sărea din această zonă a fost exploatată încă de pe vremea romanilor, însă mina Praid a fost atestată pentru prima dată în anul 1200. Românii exploatau mai mult la adâncimi de 10-15 metri, astfel că exploatările în subteran au început abia în anul 1762.

Mai mult, excavaţiile românilor au devenit ulterior lacuri – asta pentru că scoteau sarea pe nişte punţi alunecoase, cu ajutorul unor unelte nu prea complicate, şi apoi treceau la alte gropi.

Sarea gema din subteran a început să fie exploatată odată cu deschiderea minei Iosif. Minerii extrăgeau sarea manual, apoi aceasta era înfăşurată în piele de bivol şi în cele din urmă era scoasă la suprafaţă de un crivac cu cai. De altfel, acel crivac reprezintă cea mai veche instalaţie care a fost folosită într-o salină românească, iar astăzi el se află expus la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din capitală.

Anii au trecut, iar la Praid s-au deschis alte mine şi galerii. Astfel, din mina Iosif s-au deschis alte două mine laterale, denumite Carol şi Ferdinand, toate cele trei având forma unui clopot.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost deschisă mina Paralelă, care face parte şi astăzi din cele mai mari cavităţi subterane din România. Au urmat minele Gheorghe Doja şi Telegdy, iar utilajele de extragere a sării s-au schimbat şi ele, ţinând pasul cu tehnologia.

Salina Praid a început să fie vizitată încă din anul 1980, când a fost deschisă prima bază de tratament de aici. Aceasta încă funcţionează şi se află la 120 de metri adâncime, iar cei care vor să ajungă la ea sunt duşi cu un autobuz special, care parcurge un tunel de 1250 de metri.

Odată ajunşi la destinaţie, turiştii trebuie să coboare scările spre galerii, fiind însoţiţi în permanenţă de pereţii lucioşi, luciul fiind dat de sare. Tratamentele realizate în salina sunt simple, dar eficiente, şi se adresează tuturor celor care suferă de boli ale aparatului respirator, dar şi pentru cei cu boli uşoare ale sistemului nervos.

Temperatura din Salina Praid este constantă, rareori ajungând la un maxim de 16 ˚C. Turiştii au la dispoziţie numeroase posibilităţi de recreere, salina fiind amenajată sub forma unui parc.

Nu lipseşte locul de joacă pentru cei mici, în care copiii se joacă într-un mediu plăcut, scăpând şi de eventualele probleme respiratorii pe care le au. Există chiar şi o capelă, care a fost sfinţită în anul 1993 şi în care au loc mereu slujbe. De asemenea, în fiecare an, sunt organizate aici tabere de creaţie, iar operele pictorilor şi ale sculptorilor sunt expuse pe pereţii salinei.

Turiştii care vin în Salina Praid pot mânca în restaurantul special amenajat, iar apoi pot vizita Galeria vinurilor, unde pot şi degusta din cele 275 de vinuri de aici. Galeria se vizitează tot cu ajutorul autobuzelor şi se plăteşte o altă taxă de intrare. Turul este însoţit de un ghid care prezintă vinurile, iar zilnic, la ora 18, are loc Seara vinului, unde se pot degusta 5 feluri de vin.

Nu în ultimul rând, în salină se poate vizita şi un muzeu în care sunt expuse cristale de sare, obiecte de artă populară, dar şi unelte folosite în extragerea sării. De asemenea, sunt prezentate, în ordine cronologică, toate metodele prin care s-a extras şi se extrage sarea, de la începuturi şi până în prezent.

Salina Praid nu este doar o mină activă, ci și un complex turistic bine dezvoltat, oferind vizitatorilor ocazia de a explora galeriile sale vaste la adâncimi impresionante. Interiorul salinei este echipat pentru a asigura divertismentul și confortul vizitatorilor, incluzând zone de joacă pentru copii, spații de relaxare și chiar un amfiteatru.

Pe lângă beneficiile recreative, Salina Praid este recunoscută pentru proprietățile terapeutice ale aerului său sărat, fiind un loc căutat de persoanele care suferă de diverse afecțiuni respiratorii. Clima de microcavernă oferă condiții ideale pentru tratamente naturiste, ceea ce face din salină un sanatoriu subteran apreciat atât de români, cât și de turiști străini.

Impactul Salinei Praid asupra comunității locale este semnificativ, ea fiind una dintre principalele surse de venit pentru regiune. Activitățile mineritului și turismului sunt strâns interconectate, contribuind la dezvoltarea economică și culturală a zonei.





























NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version