Home Călătorii Obiective turistice din România Salina Turda: miracolul subteran din inima Transilvaniei

Salina Turda: miracolul subteran din inima Transilvaniei

0
Salina Turda

Salina Turda este una dintre cele mai cunoscute saline din România, fiind chiar declarată monument istoric naţional. Salina se află în zona cunoscută sub numele de Durgau – Valea Sărată, zonă declarată rezervaţie naturală.

Zăcămintele de sare din zona Transilvaniei s-au format în urmă cu peste 13.5 milioane de ani, însă exploatările de sare din Turda datează, conform atestărilor documentare, din perioada preromană, adică anii 50 î.Hr. – 106. D.Hr. Romanii se ocupau intens de exploatări, iar lângă zăcămintele de sare îşi construiau întotdeauna o fortificaţie romană – lângă cele din Turda a fost ridicat Castrul roman Potaissa.

Salina Turda1

Modul în care romanii exploatau zăcămintele de sare era unul diferit faţă de modurile din ultimele secole – ei lucrau la suprafaţă, în gropi patrulatere şi scoteau sarea cu nişte aparate deloc complicate, pe punţi alunecoase. Cele mai multe dintre excavaţiile romanilor s-au transformat în lacuri.

După retragerea aureliana din 274, nu au fost consemnate alte extracţii de sare, ceea ce i-a determinat pe specialişti să se gândească la faptul că, cel mai probabil, ele nu au mai existat. Următoarea atestare documentară a sării din Turda datează din anul 1075, când se vorbeşte despre una din vămile ocnelor de sare.

Mai târziu, documentele menţionează „ocna de sare de la Durgău-Turda”. Extracţiile s-au înmulţit când Salina Turda a fost în posesia maghiarilor (secolele XV-VII), dar şi în timpul ocupaţiei austriece, când au fost deschise mai multe mine.

Extracţiile de sare au mers bine până în secolul al XX-lea: în anul 1932, au fost sistate toate lucrările, din varii motive (existenţa altor saline cu randament mai mare, tehnică primitivă etc). Salina Turda a fost închisă până în anul 1992, când a fost amenajată în scop turistic, dar şi curativ.

În anul 2009, salina a fost închisă pentru modernizare, cei care se ocupă de ea primind ajutor din partea Uniunii Europene. Astfel, salina a devenit una din cele mai moderne din Europa, lăudându-se că deţine săli de tratament, săli de sport, amfiteatru şi o roată panoramică, aceasta oferind turiştilor posibilitatea de a vedea stalactitele din salina.

Iată ce se poate vizita în Salina Turda

Galeria Franz Josef – Galeria a fost săpată în perioda 1853 – 1871, fiind mărită cu peste 100 de metri până la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Mina Iosif – Se numeşte şi „sala ecourilor”, pentru că forma sa, dar şi lipsa comunicaţiilor cu alte camere produc o puternică reverberare a sunetelor.

Sala Crivacului – Crivacul este un troliu cu ax vertical, adică un dispozitiv folosit pentru ridicarea şi deplasarea unor încărcături. Această sală din Salina Turda se numeşte aşa tocmai pentru că în cadrul ei se găseşte un astfel de dispozitiv, care era folosit pentru a scoate la suprafaţă sarea din mina Rudolf. Crivacul, construit în anul 1881, era acţionat de cai şi este singurul utilaj de acest fel păstrat în salinele din România.

Sala puţului de extracţie – Puţul de extracţie era folosit de Mina Rudolf, iar cei care vizitează această sală pot vedea şi câteva molete (roţi de cablu de mari dimensiuni) , aflate în turla puţului, acestea fiind chiar şi acum funcţionale.

Sala de apel – Se numeşte aşa pentru că era locul de adunare al muncitorilor. Aici, se află uneltele acestora şi opaiţele cu care îşi luminau drumul. Sala este cunoscută şi pentru „Altar”, locul în care muncitorii se rugau şi care a fost săpat în sare. De asemenea, tot aici se află Scara Bogaţilor, situată în mijlocul Sălii de apel. Scara constă într-o serie de dâre paralele, săpate cu ajutorul ciocanelor, care asigură accesul spre minele Rudolf şi Tereza.

Mina Rudolf – Este ultimul loc de exploatare a sării din Salina Turda, impresionând prin dimensiunile sale: 42 de metri adâncime, 80 de metri lungime şi 50 de metri lăţime. Accesul este asigurat de 172 de trepte, iar la fiecare pod de odihnă se poate vedea inscripţionat anul în care nivelul respectiv a fost exploatat.

Salina Turda dispune şi de un lift care oferă turiştilor o panoramă minunată asupra întregii saline. Poate fi vizitată zilnic, orarul variind în funcţie de sezon. Se percep taxe de intrare, reduse pentru anumite categorii de vârstă (studenţi, pensionari etc).

Galeriile salinei sunt un adevărat spectacol arhitectural, cu structuri care datează de sute de ani și care au fost meticulos conservate. Cea mai impresionantă este Sala Mihai, ce găzduiește un amfiteatru și un ecou acustic remarcabil, făcând din acest loc un spațiu ideal pentru concerte și evenimente culturale.

Beneficiile terapeutice ale Salinei Turda sunt recunoscute la nivel internațional, atrăgând vizitatori care caută tratamente naturiste pentru diverse afecțiuni respiratorii. Climatul de aici este controlat și constant, cu o temperatură medie de 12 grade Celsius și o umiditate relativ scăzută, ideală pentru terapii de relaxare și sănătate.

Pe lângă valoarea sa istorică și terapeutică, Salina Turda este și un punct de plecare pentru explorarea altor atracții din regiunea Cluj, cum ar fi Castelul Banffy sau Cheile Turzii, oferind o varietate de activități pentru toate interesele și vârstele.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version