Sanctuarul Bahai din Israel este un centru administrativ si spiritual al religiei Bahai, impresionanta cladire aflandu-se in Haifa. De aici, se coordoneaza multe dintre activitatile acestei institutii, sa nu mai mentionam de deciziile importante luate in Sanctuarul Bahai, decizii care, de altfel, afecteaza religia Bahai la nivel international. De fapt, se spune ca cele mai importante decizii se iau la Acre, intr-o alta cladire — dupa aceasta structura, Sanctuarul Bahai este a doua cladire sfanta ca importanta pentru religia Bahai. In sfarsit, structura care avea sa devina, intr-un final, ce mai spectaculoasa cladire din Haifa a fost reconstruita ca memorial dedicat lui Bab, fondatorul religiei Bahai, cel care a prezis venirea profetului Bahai, Baha’ullah.

Sanctuarul Bahai1

Uriasa cladire, cu acoperisul sub forma de cupola aurita, dainuie asupra orasului, aceasta comemorand martiriul din anul 1850 al lui Bab, ale carui ramasite pamantesti au fost ascunse pana cand au putut fi inmormantate in anul 1890, in locul hotarat de Baha’ullah. Ba chiar, evenimentele din jurul acestui sanctuar sunt pe cat de interesante, pe atat de fascinante, turistii vizitand acest minunat loc si datorita celor auzite. E drept, insa, ca si constructia in sine este impresionanta, dar nu putem sa nu remarcam ca, in jurul acesteia, au luat nastere povesti cu adevarat fabuloase, ce arunca un val de mister asupra Sanctuarului Bahai din Israel.

Plus, trebuie sa mentionam faptul ca Haifa este capitala mondiala a cultului Bahai, iar stilul architectonic al sanctuarului oglindeste, daca vreti, etosul tuturor religiilor, ceea ce, intr-o oarecare masura, ii determina pe toti turistii care ajung in Israel, indiferent de religia lor, sa faca o vizita in acest sanctuar. Iar uimirea lor este cu atat mai mare cu cat zidurile impresionantei cladiri par ca adapostesc toate religiile lumii. Insa inainte sa pornim in calatoria noastra spre acest minunat sanctuar, trebuie sa stim ca, in religia Bahai, mesagerii Domnului, cum sunt Moise, Iisus si Mahomed, au fost trimisi de-a lungul istoriei sa aduca un mesaj similar, adecvat necesitatilor sociale ale momentului, drept pentru care nu ar trebui sa vedem absolut nicio bariera intre religii.

Citește și:  Transeele din Primul Razboi Mondial - Ypres: Obiective turistice Belgia - Ypres

Sanctuarul Bahai11

Si astfel, sanctuarul reprezinta o imbinare de arhitectura occidentala si orientala, incluzand coloane romane, capiteluri corintice grecesti si arcade orientale. Mai mult decat atat, cu domul sau acoperit cu 12.000 de placi aurite, in forma de frunze, sprijinit pe un mausoleu construit din piatra italiana din Chiampo, cu coloanele sale din granit roz de Baveno, extravagantul exterior al sanctuarului contrasteaza puternic cu interiorul sau modest.

Iar acesta nu este singurul aspect interesant al acestui sanctuar ori, daca vreti, singura caracteristica definitorie a cladirii. Ceea ce este de-a dreptul fascinant, in special pentru turistii straini, este mormantul propriu-zis, care este este compus din doua mici incaperi, una fiind o simpla camera de rugaciune, cu un covor pe jos, iar cealalta adapostind racla. Trebuie sa admitem faptul ca acest loc este unic ca frumusete si stil architectonic. Plus, pe langa toate acestea, la fel de frumoase mai sunt si imprejurimile, care incadreaza Sanctuarul Bahai din Haifa, Israel, intr-o priveliste cel putin graitoare pentru ideile pe care aceasta religie le promoveaza.

Sanctuarul Bahai111

Astfel, in jurul sanctuarului se intind magnificele gradini infiintate in anul 1909, cu pauni si vulturi din piatra, asezati printre plantele ingrijite. Se spune ca o simpla privire spre acest loc minunat il va face pe omul respectiv sa vada viata mult mai frumoasa, cu ochi mai buni si mai ingaduitori, atat fata de sine, cat si fata de ceilalti, de persoanele apropiate. Si numai daca ne gandim la cati adepti ai religiei Bahai vin, in fiecare an, la Haifa, in pelerinaj la sanctuar, vom putea accepta ca acest loc este un simbol al frumusetii, al ingaduintei si, de ce nu, al credintei puternice. Tot atatia turisti decid, an de an, sa viziteze acest minunat loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.