Sanctuarul Jongmyo din Republica Coreea este un exemplu remarcabil al unui altar regal inchinat lui Confucius, care a supravietuit relativ intact din secolul al 16-lea. Importanta acestui sanctuar este sporita de persistenta unui element important al patrimoniului cultural, sub forma practicilor rituale. Sanctuarul Jongmyo din Republica Coreea este altarul regal al dinastiei Joseon, care a domnit intre anii 1392 si 1910.

Sanctuarul Jongmyo1

Taejo, fondatorul regatului a transferat sediul guvernului la Hanyang, orasul Seul de azi, in 1394 si a comandat construirea sanctuarului Jongmyo. Tabletele spirituale ale celor 4 generatii de stramosi ai lui Taejo au fost atunci mutate aici de la Gaeseong. Mai tarziu au fost adaugate noi cladiri pentru a gazdui noile tablete spirituale ale urmatorilor regi din dinastia Joseon. Astfel, numarul de camere crescand la 16 in Yeongnyeongjeon si la 35 in Jongmyo.

In timpul domniei lui Sejong, in 1419, a fost construita o cladire auxiliara (Yeongnyeongjeon), pentru a gazdui tableta spirituala a celui de-al doilea rege din dinastia Joseon, Chongjong. In 1547, structurii i-au fost adaugate 4 camere ale altarelor, datorita lipsei de spatiu. In mai 1592, in timpul invaziilor lui Hideyoshi, toate cladirile sanctuarului au fost distruse de foc. Regele Soruo a luat tabletele spirituale din sanctuar cand a fugit de japonezi, insa sanctuarul Jongmyo a fost distrus. In 1608, acesta s-a reintors in capitala, iar sanctuarul a fost restaurat.

Sanctuarul Jongmyo11

Sanctuarul Jongmyo din Republica Coreea este situat intr-o vale inconjurata de dealuri joase, creatii artificiale care aveau rolul de a consolida echilibrul elementelor naturale din acea locatie, asa cum cerea traditia. Sanctuarul este compus din 3 seturi de cladiri, centrate pe Hyangdaecheong, o singura cladire, pe altarul principal si pe Sala Pacii Eterne, un altar auxiliar.

Caracteristicile principale ale sanctuarului sunt urmatoarele: poarta principala (Changyeopmun), care a fost construita din scanduri groase de lemn; o structura din lemn cu acoperis din placi de gresie, unde astepta regele inainte de ritualuri (Mangmyoru); altarul inchinat regelui Goryeo, construit de regele din dinastia Joseon, Taejo (Gongmingdang); cladirea pentru depozitarea ustensilelor folosite in ritualuri (Hyangdaecheong); sala principala (Jaesil) si doua aripi, unde participantii asteptau inceperea ritualurilor.

Sanctuarul Jongmyo111

Sanctuarul Jongmyo din Republica Coreea este inconjurat de ziduri dreptunghiulare, in care se afla porti in partea de sud, est si vest. Podeaua platformei din curtea interioara este construita din dale de granit. Trei serii de scari ajung pana la partea din fata a bazei de piatra, iar pe celelalte laturi se afla scari mai mici. Sanctuarul in sine este o structura din lemn, atat camerele din stanga cat si cele din dreapta fiind construite la fel. Acest sanctuar se imparte in mai multe camere, cu coridoare deschise in fata si cele 19 camere ale altarelor interioare separate de usi din lemn.

Camerele altarelor sunt impartite in mai multe nise, pentru a gazdui cele 49 de tablete spirituale, si in anticamere, care la randul lor sunt separate de niste paravane. Acoperisul cu frontoane este sustinut de niste simple console din lemn. Intrarea principala in sanctuarul Jongmyo din Republica Coreea este rezervata spiritelor, nimeni altcineva neavand voie sa treaca prin ea. Poarta estica era folosita de rege, iar poarta mai mica din vest era folosita pentru intrarea interpretilor de muzica. In zona de nord a locatiei se afla un pasaj prin care ajunge la Palatul Changgyeong. Desi initial sanctuarul Jongmyo si acest palat erau conectate, in timpul ocupatiei japoneze a fost construit drumul Yulgong-no care lega cele doua structuri, ca un fel de ruptura simbolica.

Sanctuarul Jongmyo1111

In Sala Chilsadang sunt gazduite sapte zeitati, printre care: zeul portilor palatului, zeul bucatariilor, zeul drumurilor, zeul salilor si camerelor, zeul intrarilor si iesirilor, si zeul celor care mor de boli epidemice. In Sala Functionarilor Merituosi (Gongsindang) se afla tabletele spirituale a 83 de curteni loiali ai regilor Joseon. In Jonsacheong se pregatesc ustensilele si ofrandele necesare ritualurilor. Subokbang este locuinta administratorului, unde este examinata mancarea oferita in timpul ritualurilor.

Yeongnyeongjeon este cladirea in care sunt gazduite tabletele spirituale, care apartin regilor ce nu au fost gasiti demni de a fi onorati, depuse aici pe timp nelimitat dupa ce au fost mutate. Yeongnyeongjeon se afla intr-un complex dreptunghiular, in care patrunde prin intermediul a 3 porti. Aceasta cladire a fost construita pe o platforma dreptunghiulara, pavata cu dale subtiri din granit. Camera principala a acestei cladiri este flancata de doua aripi secundare, care au marimi diferite. Cornisele acoperisului cu frontoane sunt sustinute de console din lemn aflate in varful unor piloni rotunzi.

Sanctuarul Jongmyo11111

In fiecare an, la Chongjon au loc servicii memoriale (Jongmyo Cherye), care constituie un patrimoniu de mare vechime si importanta in ceea ce priveste cultura unui popor intr-o anumita perioada. Aceste ceremonii incorporeaza muzica, dansuri si cantece, care isi au fost aduse din China de catre regele Taejo la sfarsitul secolului al 14-lea. Astazi sanctuarul Jongmyo din Republica Coreea este considerat comoara nationala si de asemenea este cea mai lunga cladire din tara cu un design traditional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.