Situat in inima vechii Grecii, Sanctuarul lui Apollo, dedicat veneratului oracol din Delfi, a fost cel mai important sit sacru, fiind cunoscut indeosebi drept caminul lui Apollo. Imprejurimile, un peisaj alpin uimitor, completeaza frumusetea si deopotriva unicitatea acestui loc magnific, in care istoria pare ca s-a intors din Antichitate. Si, de fapt, sanctuarul face parte din cele patru mari sanctuare panelene, unde templul este considerat nucleul, respectiv centrul Greciei antice; ba, mai mult decat atat, grecii erau de parere ca acest loc era „buricul pamantului”.
Exista si o legenda potrivit careia Zeus, dorind sa afle unde anume este centrul lumii, a lasat sa zboare doi vulturi, fiecare din aceste pasari aflandu-se la capete diferite din Univers; in cele din urma, pasarile s-au intalnit undeva deasupra asezarii Delfi, fapt care i-a determinat pe greci sa creada ca acolo este „buricul pamantului”. Lucrarile de excavare au aratat ca Delfi a fost prima zona locuita in timpurile miceniene (undeva prin secolul al XV-lea i.Hr.), cei care aveau sa aduca din Creta in Grecia Centrala cultul lui Apollo fiind preotii, fapt consemnat in istorie ca petrecandu-se in secolul al VIII-lea.
Inevitabil, Delfi a inceput sa fie asaltat de pelerini din intreaga lume. Astfel, generali, regi si oameni simpli au venit la Oracolul din Delfi sa-i ceara sfaturi lui Apollo in legatura cu razboaie, politica, iubire si familie. In sfarsit, o piatra denumita omphalos (ombilic) a fost pusa aici, ca mai apoi, aceasta sa devina piesa principala a templului dedicat lui Apollo. In acele timpuri, o flacara eterna ardea in interiorul celebrului templu. Astazi, turistii pot admira doar fundatiile, treptele si coloanele Sanctuarului lui Apollo, singurele care au reusit sa supravietuiasca in fata eroziunii timpului.
Istoricii sunt de parere ca acest important monument dateaza inca din secolul al IV-lea i.Hr. Ba chiar, mai aflam ca cel mai important templu a fost ridicat undeva prin secolul al VII-lea i.Hr. , constructie care, din nefericire, avea sa fie distrusa, in anul 548 i.Hr., din cauza unui incendiu devastator. Mai tarziu, respectiv in a doua jumatate a secolului al VI-lea i.Hr., s-a construit un al doilea templu, si de aceasta data, fiind distrus in anul 373 i.Hr.
Regiunea Sanctuarului lui Apollo, o zona rectangulara, era taiata de Calea Sacra, un drum pe care stau aliniate monumentele dedicate lui Apollo si care urca in zigzag spre templu. Potrivit istoricilor, acesta din urma era o constructie ce avea elemente dorice, dispunand de un altar in fata, pe cand in spatele templului, se afla Oracolul, la care veneau foarte multi pelerini. In sfarsit, romanii aveau sa asedieze Delfi in secolul al II-lea i.Hr., in aceasta perioada monumente de mare importanta pentru greci fiind distruse sau jefuite. Insa, odata cu raspandirea crestinismului in secolul al IV-lea, romanii s-au vazut nevoiti sa inchida orasul Delfi. A urmat o perioada de grea incercare, abia in anul 1890, aici incepandu-se lucrarile arheologice.
Turistii care au in gand sa viziteze Sanctuarul lui Apollo din Delfi, inclus in anul 1987 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, trebuie sa stie ca ar trebui sa aiba o harta la ei, intrucat monumentele sitului grecesc sunt risipite, existand riscul ca acestia sa se rataceasca si sa nu apuce sa vada toate frumusetile acestui loc. Chiar si asa, va recomandam sa va incepeti vizita cu muzeul, deoarece comorile care se afla aici va vor ajuta sa vizualizati si, de ce nu, sa va imaginati de unii singuri cum aratau ruinele in vremurile lor de glorie. Cea mai buna perioada in care puteti vizita Sanctuarul lui Apollo este primavara, cand natura se trezeste la viata, sa nu mai spunem ca situl va fi inconjurat de migdali care infloresc.