Detinand recordul celei mai lungi constructii din lemn din Japonia si cunoscuta sub denumirea de Sanjusangen-do in existenta sa milenara, aceasta sala principala a templului Rengeo-in, cu o lungime de 122 metri, a fost ridicata la ordinele imparatului retras din activitate, Go-shirakawa, undeva prin secolul al XII-lea. Sanjusangen-do este un loc de venerare al zeului budist al milei, Kannon, despre care se pune ca apare in treizeci si trei de incarnari in functie de situatia in care se afla cel care-i cere ajutorul. Numarul de incarnari ale acestui zeu corespunde si numarului de nise din aceasta sala.
De-a lungul existentei sale, constructia a trecut prin perioade dificile. Trebuie mentionat ca sala actuala nu este cea originara, aceasta din urma fiind distrusa de un incendiu in anul 1249. Cat despre cea actuala, se pare ca a fost construita la cateva decenii dupa incendiul devastator, si anume in 1266. In prezent, Sanjusangen-do face parte din patrimoniul national al Japonia.
Istoria Japoniei a fost zbuciumata de nenumarate conflicte, de la sfarsitul secolului al XI-lea pana la inceputul secolului al XII-lea, multe constructii fiind puse la pamant pe fondul acestor conflicte interne. Tocmai de aceea, majoritatea aristocratilor comandau ridicarea mai multor temple in Kyoto, in cautarea lor disperata de pace. E adevarat ca unele dintre aceste constructii functionau ca muzee pentru imagini budiste. Nu intamplator Sanjusangen-do este o cladire de o importanta deosebita pentru istoria Japonia, fiind singurul muzeu din acele vremuri care a supravietuit.
Dar nu acesta este motivul pentru care Sanjusangen-do se bucura astazi de o popularitate impresionanta, mai ales in randul turistilor straini. Sala propriu-zisa gazduieste o expozitie cu 1001 de statui din aur, ale celor 1000 de Kannon inarmati. Detaliile acestor statui din aur sunt absolut remarcabike, fiecare avand patruzeci de brate, cand, de fapt, fiecare brat ar salva douazeci de lumi.
Daca sunt 1000 de Kannon inarmati, va intrebati probabil care este cel de-al 1001-lea. Este vorba despre Kannonul principal, inalt de 1,8 metri cu 11 fete, care troneaza asupra intregii sali. Impresionanta statuie a fost realizata de sculptorul Kamakura Tankei si se afla in mijlocul salii. Imaginea maretiei acestor sculpturi este intregita si de faptul ca principalul Kannon este protejat, pe fiecare parte, de cincisute de reproduceri de dimensiuni mai mici ale aceleiasi zeitati. Astfel, douazeci si opt de statui ale zeitatilor protectoare par sa protejeze Kannonii.
Dar Sanjusangen-do este cunoscut si pentru Toshiya, o competitie de trageri cu arcul care s-a tinut in fiecare an din perioada Edo (1603-1868). Alt eveniment anual este Ritualul Salciei, in cadrul caruia participantii sunt atinsi cu o ramura de salcie pentru a preveni sau vindeca durerile de cap. Sanjusangen-do apartine Templului Myoho-in al scolii de budism Tendai, strans legata de imparatul Go-shirakawa.