Sărăturile de la Valea Ilenei sunt o rezervaţie naturală, de interes naţional, ce se află în judeţul Iaşi. Mai exact, această rezervaţie de tip floristic se află pe raza administrativă a comunei Drumești, la kilometrul 15 al drumului ce leagă oraşul Iaşi de Târgu Frumos.

Suprafaţa totală a rezervaţiei Sărăturile de la Valea Ilenei este de aproape şase hectare, fiind înfiinţată cu scopul clar de a ocroti flora şi vegetaţia halofilă, dezvoltată pe solurile sărate din această regiune a ţării. Are o importanţă ştiinţifică deosebită, oferind câteva studii de caz foarte interesante. Cei care ajung aici atunci când vegetaţia este în perioada de înflorire rămân surprinşi de frumuseţea culorilor.

saraturile-de-la-valea-ilenei.jpg

La Sărăturile de la Valea Ilenei au fost descoperite numeroase plante rare, care sunt protejate de lege şi care sunt specifice terenurilor sărate. Printre acestea, se numără Petrosimondia tirandra, Lepidium cartilagineum (plantă care se aseamănă cresonului), Plantago schwarzenbergiana şi Sedum purpureum (o plantă erbacee ale cărei flori sunt de culoare roz-purpuriu). Suprafeţe mari de câţiva metri sunt pline de asociaţii halofile, organizate în formă de pâlcuri – plantele predominante din aceste suprafeţe sunt Artemisietum maritime şi Champhorosma annua.

Citește și:  Orasul Turnu Magurele : Obiective turistice Teleorman

Sărăturile de la Valea Ilenei sunt pline de locuri deosebit de frumoase şi interesante, mai ales că unele plante nu sunt specifice acestor soluri, însă s-au adaptat, cu timpul, şi trăiesc pe aceste soluri sărate, ducând o continuă luptă pentru supravieţuire. Având în vedere că este o zonă protejată prin lege, cei care se gândesc şi chiar rup plantele pot fi aspru pedepsiţi. Este foarte important să lăsăm aceste locuri aşa cum au fost ele create de natură, pentru a ne bucura în continuare de ele.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.