Sarbatoarea Castanelor din Baia Mare, 2011 In orasul Baia Mare, resedinta judetului Maramures, are loc de 19 ani incoace un eveniment de anvergura, atat pentru localnici, cat si pentru turisti, numit Sarbatoarea Castanelor. A inceput din initiativa Domnului Cristian Anghel in anul 1993, alaturi de expozitia de flori „Expo Flora”, care se afla atunci la cea de-a IX-a editie. Prima editie a avut loc langa sala sporturilor si bazinul de inot din orasul maramuresan, insa bineinteles, atractia principala a fost „Expo Flora”. Initial trebuia sa fie un targ, de unde localnicii sa poata cumpara produse necesare pregatirii pentru iarna, precum gogonele, varza, mere, vinete, struguri, toate acestea la preturi mult mai avantajoase fata de piete si magazine.
In prezent, Sarbatoarea Castanelor este foarte renumita si reprezinta o adevarata atractie, prin care sunt sarbatorite si zilele orasului Baia Mare. Cele trei zile in care are loc sarbatoarea sunt adevarate motive de bucurie pentru baimareni, in care se pot bucura de manifestarile organizate si pot celebra castanul, copacul care atrage atat de multe persoane dornice sa savureze aroma imbietoare a castanelor coapte. Modul de a sarbatori consta in concerte de muzica populara, rock, folk, pop, expozitii de flora, carte, concursuri sportive, vernisaje, alaturi de preparatele specifice evenimentelor de genul acesta: gratare, frigarui, mici, carnati, snitele, hamsii sau cartofi prajiti.
Care este motivul celor 3 zile de festival la sfarsitul lunii septembrie?
Motivul pentru care au ales sa inchine o perioada de trei zile de la sfarsitul lunii septembrie pentru Sarbatoarea Castanelor si nu au ales sa sarbatoreasca altceva se datoreaza faptului ca Baia Mare este bogata in castani comestibili. De altfel, in localitatea Tautii de Sus exista o rezervatie de castani, unica in judetul Maramures, care cuprinde un numar de aproximativ 500 de castani comestibili, printre care se afla si copaci inalti de 20 de metri si cu o varsta de 500 de ani. Importanta castanului este atat de mare, incat frunza acestui pom face parte din stema orasului maramuresan, demonstrand radacinile adanci pe care le-a capatat pomul in istoria si traditiile municipiului Baia Mare.
Aparitia Sarbatorii Castanelor este potrivita orasului, deoarece aceste fructe sunt prezente in istoria orasului de sute de ani. Astfel, castanele au fost mentionate documentar pentru prima data in Baia Mare in anul 1642 intr-un act domnesc, in care aceste fructe au reprezentat cadouri de protocol si au ajutat la consolidarea relatiilor politice cu principele Rakoczi I. Este ciudat ca intalnim acest copac in orasul maramuresan, deoarece acesta exista indeosebi in zona mediteraneana, iar Baia Mare este localitatea cea mai nordica de pe glob unde creste. Se spune ca pentru a ajunge in Maramures, aceste fructe au avut de parcurs un drum lung, putand fi aduse de catre turci, tatari, armeni sau alte popoare calatoare.
Acum acest copac le ofera baimarenilor motiv de bucurie in fiecare toamna in care orasul lor se imbraca in haine de sarbatoare. La Sarbatoarea Castanelor vin atat localnicii, cat si turistii, dornici sa se bucure de castanele coapte, care reprezinta principala atractie a festivalului. Pentru renumitele fructe coapte se fac intotdeauna cozi, indiferent de vreme, iar explozia castanelor creeaza o imagine unica, ce face festivalul de neuitat.
An de an, de la aparitia primului festival, din anul 1993, organizatorii ofera momente speciale celor care vin la sarbatoare. Anul acesta un numar mare de comercianti ofera renumitul colac secuiesc Kurtos Kalacs, must, fructe, porumb fiert, turta dulce, ciocolata; pentru alimentatia publica este destinata o suprafata de peste 100 de metri patrati, alaturi de care se pot cumpara produse de ceramica, gablonturi si bineineles, renumitele castane prajite.
Cum sunt obisnuiti participantii de la Sarbatoarea Castanelor, are loc o parada a sarbatorii, care va incepe de pe Bulevardul Unirii si se va incheia in Piata Cetatii. In fiecare seara a festivalului va exista un foc de artificii in Bulevardul Unirii, la ora 23.00. Printre manifestarile culturale care au loc se numara urmatoarele: „Zilele Toamnei”, in care sunt prezentate momente artistice, iar celor interesati de produse traditionale si ecologice sau de produse de artizanat si articole mestesugaresti li se ofera posibilitatea sa achizitioneze produsele dorite, prin doua expozitii care le sunt puse la dispozitie.
Alte expozitii de care va puteti bucura la Sarbatoarea Castanelor din 2011 sunt: expoziţia „Anuala de artă fotografică”, expozitia de arta plastica „Anuala Artelor 2011”, expozitie cu vanzare a unor lucrari realizate de catre persoane cu dizabilitati, si picturi pe fata, numite „ Culorile Prieteniei”, Targul mestesugarilor populari sau o licitatie a lucrarilor de arta ale artistilor baimareni contemporani. Exista si un program dedicat pensionarilor care s-au nascut in septembrie, numit „Cine s-a nascut in septembrie”, alaturi de spectacole de teatru, precum „Îndrăgostiţii din Ancona”, „Locomotivioara leneşă” sau „Scufiţa roşie”. In centrul vechi are loc si un concert de muzica folk, unde vor canta Ducu Bertzi si Pasarea Colibri.
Sarbatoarea Castanelor a pregatit si un sir lung de evenimente sportive; astfel cei care merg la festival pot alege intre „Parada sportivilor”, Crosul „Cupa Castanelor”, care se afla la cea de-a 26-a editie, „Cupa Castanelor la box”, sau „Sportul pentru toti”, unde au loc demonstratii de gimnastica, judo, box, majorete sau volei, acestea fiind o parte dintre activitatile sportive ale festivalului.
Cei care vor sa simta spiritul unei sarbatori de toamna si deliciosul gust al castenelor coapte pot profita de renumitul festival al orasului Baia Mare, care le va oferi momente de neuitat, prin bogatia evenimentelor organizate special pentru ei.