In calendarul Iulian, Saturnalia, cea mai populara sarbatoare romana inchinata zeului Saturn, avea loc la data de 17 decembrie, era precedata de Consualia, pe 15 decembrie, si urmata de Opalia, pe 19 decembrie. Festivitatile se desfasurau pe o perioada de o saptamana, intre 17 si 23 decembrie, terminandu-se cu putin timp inainte de ceremonia ce purta numele de Sol Invictus (Soarele de necucerit), care se desfasura pe data de 25 decembrie. “Sata”, din calendarul iulian, corespundea primei zile din Capricorn, zi care marca inceputul celui mai rece sezon din intregul an.

Din moment ce Soarele intra in zodia Capricornului, pe data de 21 decembrie, la Solstitiul de iarna, potrivit ar fi fost ca aceasta sarbatoare sa se desfasoare incepand cu aceasta data si sa se termine in apropierea datei de 27 decembrie. Festivitatile care marcau inceputul sarbatorii Saturnalia incepeau cu sacrificiile si ritualurile de omagiere a zeului Saturn, zeu care era reprezentat printr-o statuie de mari dimensiuni, goala pe dinauntru si care era umpluta constant cu ulei de masline, tocmai pentru a sublinia rolul important al zeului in ocrotirea agriculturii, iar picioarele sale erau legate cu franghii, de sol. Aceste franghii, care reprezentau stransa comuniune dintre zeul Saturn si roadele pamantului, erau desfacute in timpul festivitatilor. Dupa incheierea ritualurilor caracteristice, Senatorul, care, in general, trebuia sa fie prezent, elibera multimea adunata prin urarea “Io, Saturnalia!”, un semn pentru continuarea sarbatorii in cadrul familiei, dar si alaturi de prietenii apropiati. Tot in aceasta perioada, se ofereau cadouri, de cele mai multe ori statuete de ceara, care, mai tarziu, au fost inlocuite cu obiecte din argint de mai mare valoare, in semn de pretuire si respect.

Decoratiile pentru aceasta importanta sarbatoare romana, implicau folosirea de ghirlande foarte colorate, care erau asezate deasupra usilor de la intrare, a ferestrelor si a scarilor, ca semn al abundentei anului care se apropie de final. Copacii erau si ei ornati cu obiecte miniaturale care intruchipau soarele, stelele si chipul zeului Ianus Bifrons (zeul cu “doua feţe”, stapanind Inceputurile si Sfarsiturile) . Pentru decorare, copacii nu erau taiati pentru a fi adusi in case (germanii au fost cei care au impus aceasta traditie, care se pastreaza de cateva sute de ani), ci erau impodobiti in locul in care cresteau.

In cadrul Saturnaliilor, aspectul care nu trebuia sa lipseasca era reprezentat de mancare, dulciurile bogat decorate fiind foarte populare, ca si cele care reprezentau simboluri ale fertilitatii, ale soarelui si ale lunii, chipuri de copii si de animale de casa, insemne ale bunastarii si ale bucuriei. Copiii erau fericitii care puteau pleca acasa cu ornamentele din copaci si cu majoritatea darurilor impartite. Hainele participantilor erau unele de gala, care implicau purtarea obligatorie a culorilor auriu si verde, la care trebuiau adaugate bijuterii si simboluri sacre.

Cu toate ca accentul se punea pe celebrarea zeului Saturn, in timpul Saturnaliei, datorita invecinarii cu sarbatoarea Sol Invictus, Soarele era si el sarbatorit. Tocmai din acest motiv, culoarea galbena era foarte potrivita pentru alegerea decoratiilor, ca si statuetele care reprezentau soarele, stelele si luna, toate aurite. Pentru celebrarea moderna a acestei sarbatori pagane, acum se pot folosi si globuri aurite, pe langa toate celelalte podoabe. Adaugarea de nuci si conuri de brad sau pin este, cu siguranta, o buna alegere pentru sublinierea naturii ancestrale a acestei renumite sarbatori, care dateaza din timpurile romane stravechi – Saturnalia.

Saturnalia celebrata pe 17 decembrie, Foto: dandax.wordpress.com
Saturnalia celebrata pe 17 decembrie, Foto: dandax.wordpress.com

Pentru organizarea unei asemenea festivitati, in varianta sa moderna, poti decora inclusiv bradul de Craciun, cat sa se potriveasca evenimentului, chiar daca diverse detalii nu mai corespund spiritului sarbatorii romane antice. Cea mai buna tema pe care o poti alege este una solara, in care toate elementele sa fie de culoare aurie, la care poti adauga cateva panglici de culoare rosie sau purpurie, doua culori caracteristice Imperiului Roman, iar in loc de varf de brad sub forma de stea, poti alege unul sub forma de soare.

Cea mai importanta parte a Saturnaliei era atitudinea generala a multimilor, una dominata de veselie, festinuri culinare, conceperea de mostenitori, dansuri sprintare, daruirea de cadouri dintre cele mai variate si schimbul de roluri. Aceasta traditie a schimbului de roluri amintea faptul ca Saturn isi detronase tatal, pe Uranus. Jocul era perceput ca un privilegiu adus categoriilor mai defavorizate, cum erau sclavii si copiii, care se puteau bucura pentru aproape o saptamana de “rasfat”, perioada in care copiii puteau sa conduca desfasurarea procesiunilor ritualice, sa fie asteptati pentru ca masa sa inceapa, iar sclavii puteau simti o libertate bine-disimulata.

Saturnalia, aceasta populara si de amploare sabatoare romana, poate sa fie reeditata inclusiv in interiorul familiei si al casei tale, pentru a aduce un element inedit de sarbatori, retraind (actualizand) un mit al unei lumi demult apuse. Permitand copiilor tai sa fie pentru cateva zile in postura de a lua decizii, prin schimbul de roluri, aceasta va duce la o responsabilizare a lor, va fi o experienta din care parinti si copii, deopotriva, au de invatat, toate sub o nota de amuzament si voie buna.

1 COMENTARIU

  1. Saturnalia este o sarbatoare satanica, precum este si „Sfantul” Nicolae care este prezentat de popoarele nordice precum un om/animal cu blana rosie, adica DIAVOLUL in persoana!
    Iisus nu s-a nascut pe 25 decembrie ci undeva in iunie vara!
    V-a pacalit/amagit din nou Lucifer…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.