Home Animale Kraitul de mare (Laticauda colubrina), un șarpe de mare veninos

Kraitul de mare (Laticauda colubrina), un șarpe de mare veninos

0

Kraitul de mare (Laticauda colubrina) apartine familiei serpilor de mare, este veninos insa nu este periculos pentru om pentru ca nu are tendinta sa muste fara motivatie si in general nu este agresiv fata de scafandri. Deseori pescarii scot acesti serpi cu mainile goale din apa, fara a fi muscati. Doar in momentul in care este capturat brusc si simte durere, acest sarpe musca pentru a se apara.

Veninul sau este toxic, creeaza inflamatia zonei unde a avut loc muscatura, da stari de slabiciune, varsaturi, ameteli, dificultati de respiratie, convulsii. Deoarece doza de otrava introdusa prin muscatura este mica, foarte rar se intampla ca persoana in cauza sa ajunga la deces.

Kraitul de mare are corpul cilindric si zvelt, acoperit cu solzi desi si fini, la maturitate poate ajunge la lungimea de 1-2 m. Coloritul este gri-inchis, albastru cu alb-galbui sau albastru-inchis cu numeroase benzi negre transversale distribuite in mod ordonat. Capul este predominant negru, iar botul ascutit este galben sau are o nuanta apropiata de culoarea de baza.

Pe cap pot aparea marcaje negre sub forma unor dungi orizontale. Ochii sunt mici, cu irisul de culoare inchisa, coada este aplatizata ca la toate speciile de serpi de mari. Are narile deasupra botului care ii dau posibilitatea sa respire aer cand scoate usor capul din apa. Narile pot fi inchise cu valve speciale care au rolul de a-i proteja cavitatea nazala atunci cand inoata in apa. Mucoasa gurii este bogata in vase capilare care absorb oxigenul din apa si astfel poate rezista in adancul marii perioade lungi de timp.

Kraitul de mare

Acest sarpe este activ mai ales noaptea, cand isi vaneaza prada ce consta din pesti mai ales anghile si tipari. Traieste in regiunile din sudul si sud-estul Asiei, in apele de coasta, in zonele cu recife de corali, in mlastinile de mangrove, uneori se refugiaza si in tufisurile mici de pe tarm. Cele mai multe exemplare apar in Oceanul Pacific, in Oceanul Indian si marile tropicale adiacente lor, in apele din Thailanda, India, Japonia, Vietnam, dar si apele din Australia, Mexic, Noua Zeelanda etc.

Desi habitatul acestui sarpe este acvatic, isi petrece viata in apa, am putea spune ca este si partial terestru deoarece in perioada de reproducere masculul si femela se imperecheaza in apa, apoi femela vine pe tarm pentru a depune un numar de 4-20 de oua intr-un cuib amenajat in straturile de frunze umede. De asemenea, acest sarpe simte dorinta de a bea apa proaspata si de aceea vine pe sol in acest scop.

Kraitul de mare face parte din ordinul Squamata, familia Elapidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Kraitul de mare (Laticauda colubrina):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version