Sarpele-bici european (Coluber viridiflavus) este o specie de sarpe neveninos care populeaza regiunile din sudul Europei. Este cunoscut si sub denumirea de sarpe-bici occidental.

Are corpul alungit si suplu, acoperit cu solzi de culoare galbena-verzuie, sau negru cu galben, uneori poate fi si complet negru. Spre cap prezinta benzi negre si late, solzii sunt mari ca niste placi, ochii sunt expresivi si de culoare inchisa, cu pupile care se ingusteaza orizontal. Sarpele este lipsit de plamanul stang functional si de centura pelviana.

Puii au culori mai deschise decat exemplarele adulte, au fundalul gri-deschis acoperit de patrate sau romburi gri-inchise. Acesti serpi pot ajunge la lungimea de 1,5-2 m. Culorile lor sunt foarte stralucitoare, iar temperamentul lor nervos ii face sa aiba tendinta mereu de a musca cu o viteza de necrezut.

Sarpele-bici european este foarte rapid si agil, un catarator excelent, care vaneaza in special soparle, pui de pasari, sobolani, soareci, serpi mai mici, vipere si diferite rozatoare. Cand isi cauta prada se bazeaza in special pe simtul vazului care este bine dezvoltat, apoi ataca brusc si musca destul de rau, tinandu-si prada prinsa ca intr-un cleste pana ce aceasta moare, fara a se incolaci in jurul ei.

Șarpele-bici european

Cand se simte in pericol sau este atacat, se ascunde cu iuteala in fisuri si crevase. Este o specie foarte rapida, are reflexe bune, se deplaseaza la fel de usor atat pe sol cat si in copaci. Dimineata obisnuieste sa stea intins la soare pentru a-si ridica temperatura corpului, apoi in cursul zilei porneste la vanatoare, deplasandu-se prin tufisuri.

Acesti serpi traiesc in vizuini in grupuri de mai multi indivizi, numarul lor fiind astfel destul de mare. Imperecherea are loc la inceputul lunii iunie, reproducerea este ovipara, femela depune 6-14 oua direct pe sol, in stratul de frunze sau vegetatie umeda si moale, aflata in putrefactie, sau uneori in scorburile putrede ale copacilor batrani.

Ouale eclozeaza in lunile august-septembrie, iar serpii mici au la inceput lungimea de aproximativ 23 cm. Ei ajung la maturitatea sexuala dupa 3-4 ani de viata, desigur viteza de dezvoltarea depinde si de disponibilitatea hranei pe care o gasesc si o consuma.

Sarpele-bici european face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Sarpele-bici european (Coluber viridiflavus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.