Home Animale Șarpele cu nas lung (Rhinocheilus lecontei): prădătorul din vizuini

Șarpele cu nas lung (Rhinocheilus lecontei): prădătorul din vizuini

0

Sarpele cu nas lung (Rhinocheilus lecontei) traieste in mediul semisubteran, in vizuini si se diferentiaza de alte specii prin faptul ca are maxilarul mult iesit in afara – ca o adaptare la mediul sau de viata. Prefera regiunile cu pajisti, dar si cele uscate cu arbusti sau cele desertice din nordul Mexicului si sudul SUA. Este activ in special noaptea, cand isi vaneaza prada formata din rozatoare, soparle, mici serpi si amfibieni.

Această specie se distinge prin botul său ascuțit, o adaptare ideală pentru a săpa și a naviga în vizuini sau sub pietre.

Caracteristicile fizice și adaptările șarpelui cu nas lung

Sarpele cu nas lung are corpul acoperit cu solzi mici, netezi si desi, iar pe intreaga lungime a partii dorsale prezinta un desen cu benzi late de culoare neagra si rosie, pe un fond galben. Pe partea ventrala coloritul este galben sau albicios, iar pe laterale are mici pete negre si rosii.

Interesant este ca are capul proeminent si varful botului ascutit, nici vorba sa aiba ,,nasul” lung. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare maronie. Corpul sau este relativ subtire, de forma cilindrica, iar lungimea sa poate varia intre 50-100 cm. Cand se simte in pericol obisnuieste sa-si ascunda capul in inelele pe care le formeaza corpul sau, sa vibreze din coada si sa elimine o secretie urat mirositoare din glanda anala.

sarpe cu nas lung

Reproducerea și ciclul de viață al șarpelui cu nas lung

La aceasta specie reproducerea este ovipara, ceea ce inseamna ca femela se inmulteste prin oua, intotdeauna embrionii se dezvolta in afara organismului ei. Ea depune in perioada aprilie-septembrie in vegetatia umeda un numar de 4-9 oua, uneori si cate doua serii pe an.

Mediul sau de viata este semisubteran, traieste pe sub pietre, pe sub busteni, in vizuinile unor rozatoare si isi foloseste botul ascutit pentru a sapa si a-si face loc pe sub acestea.

Sarpele cu nas lung face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae. Aceasta specie nu este veninoasa si nu este in pericol de disparitie.

Rolul șarpelui cu nas lung în ecosistemul desertic

Șarpele cu nas lung joacă un rol important în menținerea echilibrului ecologic al habitatelor sale aride. Fiind un prădător nocturn, contribuie la controlul populației de rozătoare și insecte mici, reducând astfel competiția pentru resurse între speciile locale.

De asemenea, acest șarpe este un indicator al sănătății ecosistemului: o prezență constantă și sănătoasă a speciei sugerează un mediu echilibrat și divers. În plus, șarpele cu nas lung este adesea o pradă pentru păsări răpitoare, mamifere mici și chiar alte specii de șerpi mai mari, jucând un rol esențial în lanțul trofic. Activitatea sa de săpare ajută, de asemenea, la aerarea solului, contribuind la sănătatea și fertilitatea solului în zonele deșertice.

Video – Sarpele cu nas lung (Rhinocheilus lecontei):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version