Sarpele de apa sudic traieste in mlastinile saline de pe coasta atlantica a Statelor Unite ale Americii, in regiunile sud-estice si centrale, Alabama, Georgia, Missouri, Illinois, Florida, Mississippi, Oklahoma, Texas, Carolina si Louisiana.
Exemplarele adulte au lungimea corpului de 0,5-1,5 m, femelele fiind intotdeauna mai mari decat masculii. Au corpul masiv, gros, acoperit cu solzi carenati in culori ce variaza de la nuantele maronii la cele maslinii-grii, cu multe benzi transversale intunecate ce sunt distribuite pe toata partea dorsala.
Pe partea ventrala coloritul este in nuante inchise albe, intr-un desen asemanator tablei de sah. Nuantele sunt foarte variate, incepand de la maro, negru si rosu-brun pana la gri, galben si castaniu. De la cotul gurii si pana la ochi are o dunga de culoare neagra. Foarte aproape de crestetul capului apar pozitionati ochii, oferindu-i posibilitatea sa vada atunci cand este in apa si isi tine doar capul la suprafata acesteia.
Acest sarpe este un mare iubitor de apa, coform cercetatorilor este o specie acvatica, isi petrece timpul mereu in iazuri, mlastini si lacuri, unde isi vaneaza prada preferata (formata din mici pesti si amfibieni) atat ziua cat si in cursul noptii. Poate rezista sub apa pana la 24 de minute.
Perioada de hibernare este in lunile noiembrie-februarie. Dupa ce ies din hibernare urmeaza imediat perioada de imperechere. Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, femela dupa o perioada de gestatie de 110 zile, naste 2-57 pui vii, care au fiecare lungimea corpului de 18-24 cm.
Cu cat femela este mai tanara naste mai multi pui, cu trecerea anilor insa numarul de pui scade. In aceasta perioada femela mananca foarte mult, iar cu 3 saptamani inainte de a face pui nu mai mananca deloc. Dupa ce toti puii au fost eliberati, femela pleaca sa vaneze in scopul de a se hrani si acoperi lipsa de substante nutritive din organism.
Acest sarpe poate fi crescut si in conditii de captivitate intr-un terariu nu foarte mare, insa atat de incapator cat sa-i permita sa se miste in voie. Desigur daca se tine o pereche de serpi – mascul si femela – terariul trebuie sa fie mai spatios. Pe fundul acestuia se pune un strat gros de pietris, turba sau rumegus. Nu este recomandat nisipul. De asemenea se aseaza un vas mare cu apa (care trebuie schimbata zilnic) in care sarpele sa poata sa intre cu tot corpul.
Temperatura aerului in terariu trebuie sa fie de 27-30 grade Celsius in timpul zilei si putin mai scazuta noaptea, dar sa nu fie mai mica de 15 grade Celsius. Hrana sarpelui consta din tot felul de broaste, mici pesti, tritoni, mormoloci, bucatele de pesti mai mari (care au fost cumparati congelati). Puii de sarpe mananca mormoloci si diferite specii de pesti de acvariu (cum sunt de exemplu zebra sau guppy).
Sarpele de apa sudic are denumirea stiintifica de Nerodia fasciata, face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae si nu este o specie pe cale de disparitie.
Video – Sarpele de apa sudic (Nerodia fasciata):