In America de Sud traiesc aproximativ 30 de specii de serpi mancatori de melci. Dintre ele cea mai comuna este sarpele mancator de melci ce are denumirea stiintifica de Dipsas indica. Acesta traieste mai ales in regiunile impadurite nordice din America de Sud, America Centrala si Mexic.
Are corpul lung de 60-80 cm, in cazuri exceptionale ajunge la 100 cm, putin comprimat pe partile laterale, acoperit complet cu solzi mici si desi, iar coloritul alcatuieste un desen in nuante de culori maro, negru si alb, formate din inele si pete pe partea dorsala si zonele laterale, iar pe partea ventrala este albicios.
Capul este destul de mare, are o forma rotunjita, este acoperit de solzi mai lati, distribuiti in mod simetric tinand cont de forma lor, botul este bont, limba bifurcata la varf, iar ochii sunt mari cu irisul de culoare inchisa.
Interesant la acest sarpe este capacitatea sa de a se strecura printre frunzele si crengile copacilor, prin vegetatia deasa de la nivelul solului, dar mai ales forma maxilarelor si posibilitatea de a-si impinge in special maxilarul inferior in cochiliile de melci si a extrage cu dintii carnea acestora ce constituie sursa sa principala de hrana.
Ziua sta ascuns in vizuini, pe sub bustenii culcati la sol si in scorburile copacilor, iar noaptea este activ, vaneaza miscandu-si corpul zvelt prin vegetatia de pe sol.
La aceasta specie reproducerea este ovipara, femela isi depune ouale in cuiburi facute in vegetatia umeda de pe sol. Femelele sunt mai lungi decat masculii, dar au coada mai scurta decat acestia.
Sarpele mancator de melci nu este veninos si nu constituie un pericol pentru om. Face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae si nu este pe cale de disparitie.
Video – Sarpele mancator de melci (Dipsas indica):