Sarpele mancator de oua comun (Dasypeltis scabra)Sarpele mancator de oua comun (Dasypeltis scabra) este o specie africana care se hraneste cu oua de pasari care au coaja dura si nu ca alte specii care consuma oua de reptile cu coaja moale. Interesant este ca aceasta specie de sarpe are gura lipsita de dinti – lucru destul de rar intalnit la serpi.

Traieste in regiunile umede si impadurite (unde se gasesc foarte multe cuiburi de pasari) in Africa, situate la sud de Sahara. Nu este raspandit in zonele desertice si nici in padurile tropicale.

Sarpele mancator de oua comunAre corpul subtire, de forma circulara, lung de aproximativ 70-100 cm si acoperit de solzi, mici, desi si tari. Are obiceiul sa se incolaceasca sub forma unei potcoave si astfel solzii puternic carenati frecandu-se intre ei scot un zgomot care se aseamana cu un harait. In cazuri mai rare unele exemplare ajung si la o lungime de 1,2 m. Coloritul este cenusiu sau roscat-maroniu, cu diferite marcaje de culoare inchisa, predominant negre si un sir de dungi albe care se intind de la cap pana la varful cozii. Exemplarele tinere au un colorit maroniu. Capul, botul si gatul au particularitatea de a fi foarte flexibile, ii permit sa inghita oua de dimensiuni mari, de trei ori mai mari decat marimea capului sau. Dupa ce oul ajunge in gat, proeminentele de pe coloana vertebrala sparg coaja oului si aceasta este regurgitata afara de sarpe, doar continutul oului este digerat. Acesti serpi au de obicei ochii mari, cu irisul de culoare inchisa.

Citește și:  Prepelița, pasăre de la poalele Carpaților numită și pitpalac

Duce un mod de viata terestru, se poate catara cu usurinta pe arbusti si in copaci, pentru a ajunge la cuiburile pasarilor, in cautarea hranei. Are simtul olfactiv foarte dezvoltat, detecteaza ouale proaspete dupa miros, cele cu embrionul in curs de dezvoltare sunt evitate. Daca este crescut in captivitate, acest sarpe trebuie hranit cu oua de porumbel sau prepelita, deoarece exista riscul ca ouale mai mari sa-i inchida trahea si sa moara prin sufocare.

In perioada de imperechere acest sarpe obisnuieste sa se hraneasca in exces si apoi sa posteasca pe tot timpul anului. Reproducerea este ovipara, femela se inmulteste prin oua, pe care le depune in vegetatie umeda aflata in stare de putrefactie.

Sarpele mancator de oua comun face parte din ordinul Squamata si familia Colubridae. Numarul de exemplare este destul de mare, astfel incat nu este considerata drept o specie in pericol de disparitie.

Video – Sarpele mancator de oua comun (Dasypeltis scabra):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.