Sarpele occidental cu rat de porc apartine unui habitat predominant terestru extins din centrul si vestul Statelor Unite ale Americii pana in nord-vestul Mexicului, la sud-vest de Canada. Apare mai ales in zonele semi-desertice, stancoase si de preerie.
Are lungimea corpului de 40-80 cm (de regula masculii sunt mai mici de 50 cm, iar femelele mai mari) si impresioneaza prin rostrul interesant de la capatul botului care este curbat si crescut in sus – de la care are si denumirea de sarpele occidental cu rat de porc. Cand este amenintat, suiera destul de tare, isi umfla corpul si se preface ca ataca, sau pretinde ca este mort, forma botului pare sa ii ofere aspectul unui peste decedat aflat cu burta in sus.
Corpul sau este acoperit cu solzi si are un colorit galbui sau crem stropit cu numeroase pete in nuante maronii de dimensiuni mici. Capul este bine delimitat de corp prin gatul scurt, iar pe partile lui laterale se observa ochii mici cu irisul de culoare inchisa. Solzii din zona capului sunt mai mari si distribuiti simetric, iar in zona botului de o parte si de alta se observa cele doua nari destul de bine evidentiate.
Sarpele occidental cu rat de porc poate fi crescut si in conditii de captivitate, intr-un terariu spatios, in care umiditatea aerului sa fie de 50-60%, temperatura in timpul zilei de 30-32ºC si in timpul noptii de 22-25ºC. Pe fundul terariului trebuie sa fie un substrat uscat de 10 cm, mai multe pietre si un jgheab cu apa pentru a imita oarecum mediul natural in care traieste.
Hrana sa este alcatuita in special din broaste si mici rozatoare – soareci, hamsteri, sobolani. Este indicat ca acest sarpe sa fie tinut singur in terariu deoarece la aceasta specie s-au semnalat cazuri de canibalism.
Nu este o specie agresiva, desi seamana cu speciile otravitoare mai ales cu viperele nu este periculoasa pentru om. Este foarte activa si calma, iar speranta sa de viata este de 9-15 ani. In dorinta de a-si cauta hrana isi foloseste botul curbat in sus pentru a sapa in pamant sau pentru a scoate din vizuini amfibienii si broastele. Ca sarpe adult poate manca o data la 7-10 zile, iar ca exemplar tanar la o saptamana.
Reproducerea la aceasta specie este ovipara. Femela dupa imperechere trebuie sa se alimenteze suplimentar timp de 2 luni, dupa care depune un numar de 5-16 oua. Acestea sunt incubate timp de aproape 2 luni la temperatura de 26-28ºC. Dupa eclozarea oualor apar puii de sarpe care ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani.
Sarpele occidental cu rat de porc face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae. Are denumirea stiintifica Heterodon nasicus si nu este o specie pe cale de disparitie.