Pana in prezent se cunosc aproximativ 180 de specii de serpi orbi. Dintre acestea cea mai mare este sarpele orb al lui Schlegel. Acesta se numeste astfel datorita ochilor sai rudimentari care sunt acoperiti cu solzi, astfel ei devin aproape nefunctionali. De asemenea numele a fost ales in onoarea marelui cercetator si ornitolog german Herman Schlegel, care a descoperit aceasta specie.

Acest sarpe traieste in regiunile de savana si padurile de coasta din Mozambic, Namibia, Tanzania, Sudan, Etiopia, Angola, Zair. Este o specie care apare doar in centrul si sudul Africii, nu mai este intalnita in alte regiuni.

Are corpul zvelt, de forma cilindrica, acoperit cu numerosi solzi mici, luciosi si netezi, distribuiti in randuri care pot ajunge la 44. Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului de 60-95 cm, iar coloritul poate varia de la nuantele de gri-deschis la cele albicioase cu pete si dungi mici de culori inchise, chiar negre. Capul este mic, botul proeminent, in varf cu narile bine evidentiate. Gatul este scurt, iar coada scurta dar destul de larga (aproape la fel ca si corpul), are la varf un spin scurt.

Citește și:  Gâștele (genul Anser), păsări acvatice mari
Șarpele orb al lui Schlegel
Șarpele orb al lui Schlegel

Sarpele orb al lui Schlegel este o specie nocturna, vaneaza in timpul noptii mici animale nevertebrate, dar mai ales termite. Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela la scurt timp dupa imperechere depune serii de 8-60 de oua in gauri subterane sau pe sub pietre,ea fiind o specie de vizuina.

Dupa o perioada de incubatie de 5-6 saptamani ouale eclozeaza si apar micile exemplare care isi cauta singure hrana inca din prima zi de viata. Perioada de imperechere are loc in lunile de vara, iar uneori chiar primavara. Cei mai periculosi dusmani ai acestor serpi sunt alte specii de serpi de dimensiuni mai mari, care traiesc in acelasi habitat. De asemenea ei sunt atacati de paraziti si au durata de viata mica din cauza bolilor.

Sarpele orb al lui Schlegel este o specie destul de comuna pe continentul Africii Centrale si de Sud, nu este pe cale de disparitie. Are denumirea stiintifica de Rhinotyphlops schlegelii, face parte din ordinul Squamata, familia Typhlopidae.

Video – Sarpele orb al lui Schlegel (Rhinotyphlops schlegelii), cel mai mare sarpe orb:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.