Sarpele-pila Arafura este o specie al carei areal este format din regiunile cu lacuri, mlastini, iazuri si rauri cu apa dulce, paduri de mangrove si lungul tarmurilor la sud de Noua Guinee si in nordul Australiei. Petrecându-și aproape tot timpul în apă, această specie nocturnă reprezintă un exemplu fascinant de adaptare la medii acvatice complexe.
Este cunoscut si cu denumirea de sarpele de negi Arafura, iar denumirea de sarpele-pila vinde de la faptul ca are corpul, capul si coada acoperite cu piele groasa, cu solzi mici si aspri la atingere.
Caracteristicile fizice și adaptările pielii
Acestia ii ofera posibilitatea atunci cand vaneaza in apa sa prinda pestii, sa se incolaceasca in jurul lor si sa-i retina cu usurinta, desi sunt foarte alunecosi. Capul este mic, ochii si narile apar pe partea de sus a capului, narile au posibilitatea de a se inchide cand sta in apa, iar ochii sunt foarte mici (ceea ce arata ca are acuitatea vizuala slab dezvoltata), au irisul de culoare inchisa.
Sarpele-pila Arafura are lungimea corpului de 1,5 m in cazuri exceptionale ajunge si la 2,5 m, un aspect grasut si o forma putin conica. Pielea pare foarte groasa si prin solzii luciosi si desi da impresia ca s-ar indoi. Coloritul este in nuante cenusii si cafenii cu numeroase pete si benzi de forme neregulate care apar mai ales pe partile laterale ale corpului.
Reproducerea și ciclul de viață
Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, femela se imperecheaza foarte rar si poate face un numar de 17-32 de pui dupa o perioada de gestatie foarte lunga, de aproximativ 11 luni. Femela face pui o data la cativa ani.
Habitatul șarpelui-pilă Arafura
Aceasta specie este nocturna, traieste intr-un habitat acvatic, prefera apa dulce si salcie a cursurilor lente. Isi petrece majoritatea timpului in apa, stand ancorata cu ajutorul cozii prehensile de plantele acvatice, pe uscat se deplaseaza greoi si da impresia ca ar fi neajutorata. Are plamanii traheali mariti in volum ce ii permit sa ramana mult timp sub apa, dar poate absorbi oxigen si prin intermediul pielii.
Sarpele-pila Arafura are denumirea stiintifica de Acrochordus arafurae, face parte din ordinul Squamata, familia Acrochordidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Face parte din grupul a trei specii mai putin cunoscute ce apartin acestei familii, care traiesc in regiunile din Asia de Sud-Est, India si Australia si care au denumirea de: Acrochordus arafurae, Acrochordus javanicus si Acrochordus granulatus.
Rolul ecologic și conservarea șarpelui-pilă Arafura
Șarpele-pilă Arafura joacă un rol esențial în ecosistemele acvatice, controlând populațiile de pești și alte animale acvatice mici. Fiind un prădător de vârf, această reptilă ajută la menținerea unui echilibru ecologic în habitatele sale.
Deși nu este o specie pe cale de dispariție, degradarea habitatelor acvatice din cauza poluării și extinderii activităților umane reprezintă o amenințare pentru populațiile locale. Conservarea zonelor de mangrove și a râurilor lente este crucială pentru asigurarea supraviețuirii acestui șarpe unic și a ecosistemelor de care depinde.