Sarpele-sobolan comun traieste in regiunile impadurite din apropierea apelor in sudul Canadei, in centrul si estul Statelor Unite ale Americii. Este un sarpe lung de 1,2-1,8 m care se poate catara in copaci, are calitati de bun alpinist se urca cu usurinta pe colinele abrupte stancoase, dar si de inotator excelent in raurile repezi sau lacurile din habitatul in care traieste.
Este o specie predominant terestra, un tarator dar si ,,alergator” avand in vedere rapiditatea mare de a se deplasa atunci cand isi urmareste prada sau vrea sa se ascunda. Are obiceiul sa ucida mici rozatoare si pasari prin sufocare si apoi sa le inghita intregi.
Acest sarpe prefera pantele montane de pana la 1200 m altitudine, canioanele, pesterile, dealurile si zonele cu pietre calcaroase, luncile cursurilor de ape, a fluviilor (cum este Mississippi), preeriile si locurile umede. Desi are un mod de viata terestru deseori se catara si in copaci mai ales in dorinta de a prinde pasari si a inghiti ouale acestora – hrana sa preferata. Intre cele doua sexe nu exista un dimorfism sexual accentuat, de obicei masculul are coada mai lunga si prezinta vizibile ingrosari la baza acesteia.
Corpul sau este robust, acoperit cu solzi carenati, capul este lung, aplatizat, botul rotunjit, iar ochii mici cu irisul de culoare neagra. Coloritul pe partea dorsala este in nuante inchise gri si negre, iar pe partea ventrala in tonuri deschise, albicioase.
Reproducerea la aceasta specie este ovipara. Copulatia intre cele doua sexe tine jumatate de ora sau uneori mai mult pana la 2 ore. Fiecare femela poate depune la scurt timp dupa imperechere un numar de 4-42 oua in vegetatia umeda aflata in stare de putrefactie de pe sol.
Ouale sunt incubate timp de 55-75 de zile, apoi eclozeaza si apar puii de sarpe. Daca adultii consuma rozatoare, pasari, mici aniamle salbatice, lilieci, oua de pasari, soparle si amfibieni, puii lor vaneaza pasari mici, soareci si sobolani de dimensiuni reduse. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3 sau 4 ani in functie de conditiile de viata.
Sunt cunoscute cinci subspecii ale genului Elaphe si anume: Elaphe obsoleta obsoleta (de culoare neagra si cu lungimea corpului de 1-1,8 m), Elaphe obsoleta quadrivittata (de culoare galbena si lungimea corpului de 1-1,83 m), Elaphe obsoleta spiloides de care am vorbit mai sus, Elaphe obsoleta rossalleni (de culoare rozalie si lungimea corpului de 1,2-1,98 m) si Elaphe obsoleta lindheimeri (cu lungimea corpului de 1-1,83 m in cazuri exceptionale de pana la 2,15 m).
Sarpele-sobolan comun este o specie comuna in SUA, numarul de exemplare este destul de mare, are denumirea stiintifica de Elaphe obsoleta si face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae.
Video – Sarpele-sobolan comun (Elaphe obsoleta):