Home Animale Șarpele-tub sud-american (Anilius scytale) – misterul reptilelor subterane

Șarpele-tub sud-american (Anilius scytale) – misterul reptilelor subterane

0

Sarpele-tub sud-american este o specie de vizuina cunoscuta si cu numele de sarpele-de-margean si care se aseamana foarte mult cu sarpele-coral veninos. Face parte din categoria serpilor-rulati, din familia Anilidae care cuprinde destul de putine specii.

Cu un colorit spectaculos format din inele negre și roșu-portocaliu, șarpele-tub sud-american impresionează prin adaptabilitate și mod de viață.

Habitatul și adaptările la viața subterană

Arealul sau este format din regiunile tropicale din nordul Americii de Sud, la est de Muntii Anzi. Traieste in padurile tropicale umede si duce o viata subterana, ascunsa, este perfect adaptat la traiul in vizuina.

Hrana și comportamentul prădătorului

Interesant este faptul ca prezinta ,,gheare anale” si rudimentare in zona bazinului, asa numitele vestigii ale membrelor posterioare ca niste pinteni. Hrana sa consta din alte specii de serpi mici, soparle, amfibieni fara picioare, apode si alte tipuri de reptile. La randul sau este vanat de pasarile de prada si de alti serpi mai mari.

Datorită corpului cilindric și flexibil, poate pătrunde cu ușurință în vizuini adânci și crăpături. În mod interesant, șarpele își omoară prada prin constricție ușoară, ceea ce îl face unic printre speciile care nu folosesc venin.

Caracteristicile fizice ale șarpelui-tub sud-american

Are corpul subtire, de marime medie si forma cilindrica, cu lungimea de 70-90 cm. Nu exista un dimorfism sexual pronuntat la aceasta specie. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul, are lungime corpului de 50-60 cm. Capul este mic, turtit si oval, craniul mai greu, botul rotunjit, iar maxilarele destul de rigide.

Ochii sunt mici, au forma rotunda si sunt acoperiti cu o ,,pleoapa” translucida care ii protejeaza de factorii externi. Corpul sau este acoperit cu solzi mici, luciosi si desi, iar coloritul pe partea superioara si laterale este intens in nuante de negru si rosu-portocaliu, care alcatuiesc un desen cu inele transversale, caracteristic speciei.

Anilius scytale
Anilius scytale

Pe partea ventrala prezinta 248 solzi mari ca niste scuturi abdominale, iar coloritul este albicios. Coada este scurta, are 12 lamele si desenul de pe ea in culori asemanatoar corpului.

Reproducerea și biologia speciei

Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, femela face un numar de 6-15 pui vii care devin independenti din prima zi de viata. Cercetatorii au studiat putin aceasta specie, de aceea nu se cunosc suficiente aspecte legate de biologia si modul sau de viata.

Cert este ca sarpele-tub sud-american este o specie foarte rara si nu face parte din categoria serpilor veninosi. Are denumirea stiintifica de Anilius scytale, face parte din ordinul Squamata, genul Anilius si nu este o specie pe cale de disparitie.

Adaptările unice la viața subterană

Șarpele-tub sud-american are o serie de trăsături adaptative remarcabile care îl ajută să prospere sub pământ. Corpul său cilindric și solzii lucioși îi permit să se deplaseze cu ușurință prin solul compact, iar craniul său robust este ideal pentru săpare.

Ochii mici, acoperiți cu o membrană protectoare, sunt o altă adaptare care îl protejează de particulele de sol, deși șarpele se bazează mai mult pe simțul mirosului decât pe vedere.

Rolul ecologic al șarpelui-tub sud-american

Deși este o specie rară și puțin studiată, șarpele-tub sud-american joacă un rol important în ecosistemele tropicale. Prin dieta sa bazată pe reptile mici și amfibieni, ajută la menținerea unui echilibru între populațiile acestor specii.

În plus, șarpele contribuie la aerarea solului prin mișcările sale subterane, ceea ce are un impact pozitiv asupra sănătății solului și a vegetației.

Video – Sarpele-tub sud-american (Anilius scytale):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version