Pentru noi este ceva normal ca atunci cand ne uitam pe cer sa vedem un singur satelit, insa ati putea fi surprinsi sa aflati ca un singur satelit care se invarte in jurul unei planete este o anomalie in sistemul nostru solar. In Calea Lactee exista 166 de sateliti cunoscuti, iar acest numar poate creste in orice moment, pe masura ce sondele spatiale se infiltreaza tot mai adanc in orbitele si inelele vecinilor nostri solari. De exemplu, se crede ca inelele planetei Saturn ascund cativa sateliti in plus. Marte fiind cel mai apropiat vecin al nostru, este si normal sa ne punem intrebari in legatura cu satelitii acestei planete. Momentan, stim ca satelitii lui Marte sunt in numar de doi, insa este dificil de prezis ce am putea descoperi pe viitor.
Orbita unuia dintre satelitii lui Marte este in scadere. Unii oameni de stiinta cred ca acest satelit se va ciocni de suprafata planetei in urmatoarele 10 milioane de ani – ceea ce ramane din satelit dupa ce gravitatia lui Marte il rupe in bucati. Acest lucru a dus la speculatii privind cantitatea de sateliti care au disparut in acelasi mod. Satelitii lui Marte sunt mai mici decat Luna noastra. De fapt, Luna este mai mare decat cei doi sateliti ai planetei Marte pusi impreuna. Daca un satelit orbiteaza in jurul unei planete mai rapid decat aceasta se roteste, atunci acest satelit va cadea pe planeta in cele din urma. Daca un satelit orbiteaza mai lent decat planeta sa, atunci acesta se va indeparta de ea.
Toate corpurile din sistemul solar s-au format prin acumulare. Unii sateliti sunt corpuri mari care au fost aruncate departe in urma unui impact, iar altii, cum sunt satelitii lui Marte, sunt obiecte care s-au format pana la un punct si apoi au fost capturate de gravitatia unor corpuri mai mari. Satelitii planetei Marte au fost indelung cercetati pentru ca acestia orbiteaza in jurul celui mai apropiat vecin al nostru. Fiecare dintre acesti sateliti are propriile sale caracteristici interesante si propriile lectii pe care oamenii de stiinta le pot invata.
Phobos
Marte are doi sateliti, Phobos si Deimos. Cel mai mare dintre ei, Phobos, a fost numit dupa zeul grec al carui nume inseamna “frica”. Daca ai vedea acest satelit in spatiu, ai crede ca este doar un asteroid. De fapt, astronomii cred ca Phobos este un asteroid care a fost capturat. Acest satelit este unul din obiectele cele mai putin reflectorizante din sistemul solar, impartasind multe caracteristici cu asteroizii de tip D.
Phobos are doar 22 de kilometri in diametru si orbiteaza in jurul planetei Marte la o distanta de 9377 kilometri. Densitatea sa este prea mica pentru ca acesta sa fie o roca solida, prin urmare, oamenii de stiinta cred ca natura satelitului este poroasa. De fapt, sub stratul de praf care acopera satelitul ar putea exista depozite mari de gheata. Intrucat Phobos orbiteaza planeta Marte atat de jos, acesta isi incheie orbita o data la fiecare 7 ore si 39 de minute. Vazut de la sol, Phobos ar traversa cerul in aproximativ 4 ore si ar parea sa aiba o treime din marimea Lunii.
Phobos orbiteaza in jurul lui Marte mai rapid decat ii ia planetei sa incheie o zi. Acest lucru nu este bun pentru micul satelit. Gravitatia lui Marte isi incetineste orbita si incet-incet il atrage pe Phobos in jos. In urmatoarele 10-50 de milioane de ani, satelitul Phobos va cobori treptat pana cand va trece de limita Roche a gravitatiei lui Marte. Cand se va intampla acest lucru, Phobos va fi rupt in bucati, iar cateva milioane de ani mai tarziu, aceste ramasite ale satelitului vor cadea pe Marte si vor crea o linie de cratere. Mai exista asemenea linii de cratere pe Marte, ceea ce dovedeste faptul ca acest lucru s-a mai intamplat in trecut. Robotii de explorare trimisi de NASA pe Marte au vazut cum Phobos a trecut prin fata soarelui de mai multe ori. Desi pe Pamant noi numim acest fenomen eclipsa, in cazul lui Phobos se numeste tranzit, intrucat acest satelit nu blocheaza discul soarelui.
Deimos
Satelitul mai mic, Deimos, orbiteaza in jurul lui Marte la o distanta mai mare. Acest satelit este numit dupa un personaj din mitologia greaca ce reprezinta groaza. Ca si in cazul celuilalt satelit al lui Marte, Deimos are multe din caracteristicile unui asteroid, inclusiv forma. De fapt, multi astronomi cred ca acest satelit a fost un asteroid in trecut si ca a fost capturat de Marte cu milioane de ani in urma. Deimos are diametrul de 12 kilometri si orbiteaza in jurul lui Marte la o distanta de 23 460 kilometri. In timp ce Phobos orbiteaza in jurul lui Marte in 7 ore, lui Deimos ii trebuie 1,2 zile martiene pentru a-si completa orbita (aproximativ 30 de ore terestre). Acest lucru este deosebit de important – deoarece lui Deimos ii ia mai mult de o zi sa orbiteze in jurul lui Marte, orbita sa este in crestere (la fel ca Luna noastra). Deimos nu se va prabusi pe Marte, asa cum va face Phobos.
Daca am putea sta pe suprafata planetei Marte, vazut cu ochiul liber, satelitul Deimos ar arata ca o stea. In momentul sau cel mai stralucitor, Deimos ar arata la fel cum arata planeta Venus vazuta de pe Pamant. Vazut de pe suprafata planetei Marte, Deimos trece prin fata soarelui in mod frecvent. Acest satelit este prea mic pentru a putea cauza o eclipsa, insa el arata ca un punct negru miscandu-se pe suprafata soarelui. Robotii de explorare trimisi de NASA pe Marte au filmat acest eveniment in trecut.
Interesant articolul numai cu o singura exceptie aceea ca nu planeta Marte este cea mai apropiata de Terra ci planeta Venus distanta pana la aceasta fiind de aprox. 42 milioane kilometrii fata de 58 sau 78 milioane kilometrii planeta Marte ?!.