Satul Cămărzana este reşedinţa şi singurul sat component al comunei cu acelaşi nume. Se afla în judeţul Satu Mare şi este unul din cele mai frumoase sate ale judeţului, atât din punct de vedere peisagistic, cât şi din punctul de vedere al păstrării tradiţiilor.
Pitorescul satului Cămărzana se poate observa încă de la intrare, deoarece aceasta se face printr-un defileu pe care mulţi îl văd că pe o poartă tradiţional maramureşeană, însă nu sculptată de mâna vreunui meşter, ci chiar de natură. Apoi, imaginile caselor sunt cele care sar în ochii vizitatorilor – nu sunt multe, însă creează impresia unui basm, unei lumi care nu aparţine acestui secol. Casele sunt înconjurate de câteva dealuri importante, care şi-au primit numele chiar de la cei care le-au cutreierat de când s-au stabilit aici – Cetăţuia, Piatra Cornii, Coparcea, Gemenele şi Holmurile. Totodată, satul are pe teritoriul său trei văi, şi anume Lecăncioara, Ceaslasul şi Valea Mare.
Satul Cămărzana a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1490, fiind menţionat cu numele de “Camarzan”. Numele său este chiar interesant, iar legat de originea sa circula câteva legende locale, însă numai una este mai faimoasă. Conform ei, erau odată trei haiduci, Toma, Pască şi Haiduc, aceştia refugiindu-se din calea autorităţilor în pădurea din această zonă. S-au stabilit temporar lângă un izvor, botezat de ei “Fântâna Pastenilor”. Ulterior, aici a fost amenajată o fântână, cunoscută de cei din sat în continuare ca “Pasteni”.
Cei trei haiduci au adus şi câteva fete atunci când s-au refugiat în aceste locuri. Ei le numeau “zâne”, pentru că se spune că erau foarte frumoase. Nu în ultimul rând, haiducii considerau că locul în care se aşezaseră avea forma unei cămări, pentru că era un loc ascuns, în care duşmanii lor ar fi pătruns cu greu. Nu a trecut mult timp până ce locul a început să fie numit “Cămara zânelor” şi se pare că, odată ce a trecut timpul, cele două cuvinte s-au unit şi au dat naştere denumirii de astăzi, Cămărzana.
Pe lângă relieful pitoresc şi oamenii ospitalieri, satul Cămărzana este cunoscut şi pentru palinca produsă aici. Prunele din care se face sunt de o calitate înaltă, iar palinca este vândută şi în străinătate unde este foarte apreciată. De asemenea, cei care ajung aici pot vizita Rezervaţia naturală Tinoavele din Munţii Oaș, o arie protejată pentru patrimoniul său floristic deosebit.
Satul este o destinaţie turistică preferată de mulţi, atmosfera fiind animată în special în preajma sărbătorilor de iarnă când turiştii vin să participe la tradiţiile foarte interesante ale acestor oameni. Cu toate acestea, autorităţile vor să promoveze mai mult satul şi să îl introducă într-un traseu agro-turistic.