Corund este unul dintre cele mai cunoscute sate din judeţul Harghita, datorită ceramicii care se realizează aici. Satul se află deasupra unui masiv de sare, iar localnicii sunt cunoscuţi şi pentru saramura concentrată pe care o extrag dintr-o fântână de slatină.

Corund este un important centru de ceramică, iar accesul la sat se face pe DN 13A care leagă localităţile Bălăuşeri şi Miercurea Ciuc. Mai exact, se află la 29 de kilometri de Odorheiu Secuiesc şi la 18 kilometri de Sovata, cunoscută staţiune balneoclimaterică din judeţul Mureş.

Au fost efectuate mai multe săpături arheologice în Corund care au dus la descoperirea unor urme de om şi obiecte care datează din epoca preistorică. Au fost găsite verigi de aur, monede de argint (bătute în timpul lui Augustus, Sabina şi Nero), un turn roman şi două tipare folosite pentru fabricarea pieselor de ornament.

De asemenea, la Cetatea lui Tartod, din Epoca Medievală, arheologii au găsit numeroase monede bizantine, din aur. Au fost găsite şi unelte ca, de exemplu, o seceră de bronz cu cârlig, două celturi din bronz şi o unealtă cu toc. Se pare că ceramica a fost o îndeletnicire foarte veche în Corund, având în vedere că s-au descoperit şi câteva piese din epoca arpadiană. Nu este de mirare, aşadar, de ce satul este considerat unul valoros din punct de vedere arheologic.

Printre cele mai importante obiective turistice din satul Corund, se numără Rezervaţia geologică Dealul Melcilor (care deţine depozite importante de aragonit), Muzeul Satului, Biserica romano-catolică, Biserica unitariană fortificată. De asemenea, cei care vin aici pot lua apă de la izvoarele de apă minerală Diomali, Solomali şi Erzsebet sau pot vizita atelierele olarilor, de unde pot pleca cu câteva suvenire.

Ceramica de Corund

Ceramica de Corund este una dintre cele mai populare tipuri de ceramică de la noi din ţară. Obiectele care îi aparţin se caracterizează prin desene florale şi zoomorfe stilizate, specifice tradiţiei secuieşti. Nu are o cromatică definită, ci obiectele pot fi găsite în culori ca alb, maro sau albastru cobalt, ori multicolore.

În ceea ce priveşte tehnica, cei care se ocupă de ceramica de Corund frământă cu apă lutul şi apoi îl spală, pentru a nu exista riscul ca acesta să rămână cu impurităţi pe el. Apoi se taie în fâşii şi se modelează, lăsându-se câteva zile la uscat. Ultima fază este arderea în cuptor, însă, înainte, obiectele se ornamentează cu peniţe, care pot fi din pană de gâscă, din corn de vită sau din metal.

Interesant este că satul este situat pe un masiv de sare, un fapt ce nu doar că a modelat economia locală, dar contribuie și la un microclimat specific, care influențează atât flora cât și fauna din zonă. Acest detaliu geografic atrage numeroși geologi și turiști curioși să exploreze fenomenele naturale unice.

În Corund, tradițiile se îmbină cu modernitatea, iar festivalurile locale oferă o fereastră spre cultura și istoria vibrantă a zonei. De exemplu, Festivalul Ceramicii, care are loc anual, atrage meșteșugari din toată Transilvania și oferă vizitatorilor ocazia de a vedea maeștri la lucru, în timp ce copiii pot participa la ateliere de inițiere în arta ceramicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.