Oraşul Soweto din provincia Gauteng, Africa de Sud, atrage oameni din toate colţurile lumii prin numeroasele lui obiective turistice. Printre cele mai spectaculoase şi controversate se află aşa-zisul sat Credo Mutwa, un soi de muzeu în aer liber ce poartă numele artistului care i-a dat viaţă.
Credo Mutwa este un personaj parţial contestat în Africa de Sud. Este sculptor, pictor, scriitor şi poet, însă faima şi-o datorează ipostazei de lider spiritual şi vindecător în care pozează din dorinţa de a transmite sud africanilor un mesaj oarecum neobişnuit – viitorul Africii de Sud nu trebuie modelat după credinţele şi valorile occidentale, ci printr-o întoarcere la origini, acele origini aşa zise primitive ale africanilor.
Credo Mutwa s-a născut în 1921 ca rod al unei iubiri imposibile, între un misionar catolic alb şi o tânără femeie Zulu. Părinţii s-au despărţit. Tatăl s-a căsătorit cu o femeie creştină, iar mama a rămas în satul ei Zulu. Copilul a fost încredinţat tatălui. De-a lungul copilăriei, a auzit numai lucruri urâte despre rudele mamei sale. Bunicul matern era considerat un păgân şi un închinător la demoni. Totuşi, când copilul s-a îmbolnăvit, acest bunic a fost singurul care l-a putut ajuta.
Doctorii creştini, aduşi de tatăl său, nu au ştiut să-l vindece. Abia intervenţia bunicului matern i-a adus însănătoşirea, dar şi o credinţă cu totul nouă – că propria suferinţă a fost doar pretextul de a porni pe calea evoluţiei spirituale, ca vindecător, adevărat şaman, practicant al religiei Zulu.
Credo Mutwa a fost iniţiat în „arta” vindecării de către o mătuşă a sa, sora mamei sale. Deodată cu toate aceste învăţături, el a descoperit că vechea cultură şi tradiţie pur africană, cea a populaţiilor indigene, este departe de a fi primitivă. Ba dimpotrivă, ar fi mult mai evoluată decât cea europeană, creştină.
Credo Mutwa a luptat pe toate căile, în special cele artistice, pentru a-i face pe sud africani să pună la îndoială teoria conform căreia triburile băştinaşe africane erau formate din oameni înapoiaţi care nu ar fi devenit ceea ce sunt astăzi fără intervenţia omului alb din Europa.
Satul Credo Mutwa din Soweto se află chiar în mijlocul oraşului şi atrage extrem de mulţi turişti, dar şi sud africani veniţi să vadă modul în care artistul a îmbinat propria viziune asupra trecutului poporului său cu folclorul şi tradiţiile deja cunoscute.
Credo Mutwa a lucrat în acest atelier în aer liber timp de 12 ani, în perioada cuprinsă între 1974 şi 1986. Deodată, fără nicio explicaţie, şi-a abandonat munca creativă şi locul în care a depus eforturi atât de mulţi ani. Satul Credo Mutwa este considerat un adevărat muzeu artistic, cu toate că statuetele şi micile construcţii par neterminate. Mulţi dintre conaţionalii săi nu l-au înţeles pe artist, la data la care se apucase să construiască, de unul singur, muzeul în aer liber.
A fost considerat partizan al regimului de opresiune rasială, apartheid şi i s-a reproşat că, prin creaţiile sale, înjoseşte originile africanilor băştinaşi, reducându-i la statutul de închinători la demoni şi adoratori ai religiei păgâne, primitive.
În plus, de-a lungul anilor de creaţie în satul care îi poartă numele, Credo Mutwa a fost de părere că adevărata libertate a populaţiei de culoare nu însemna un trai liber printre oamenii albi, ci eliberarea de tot ce înseamnă valorile, credinţele şi principiile unei vieţi occidentale. Nu democraţia, ci întoarcerea la propriile origini era calea de a lupta împotriva apartheidului. Din acest motiv, Credo Mutwa este astăzi o personalitate controversată.
Totuşi, munca lui concentrată în satul Credo Mutwa din Soweto are, fără îndoială, o mare valoare artistică. Sculpturile înfăţişează o serie de personaje din trecutul extrem de îndepărtat al Africii de Sud – războinici, profeţi, zei, regi şi prinţese vrăjitoare – în ipostaze considerate primitive – luptând cu suliţe, purtând bijuterii din oase la gât, dar stând cu trupurile dezgolite în faţa inamicilor. Ca materiale de construcţie, au fost folosite pietrele, cimentul, stufărişul şi o serie de metale reciclate.
Sculpturile sunt amestecate – fiinţe umane cu fiinţe animale sau fiinţe de origine extraterestră, creaturi din mitologie, surprinse în timpul unor ceremonii religioase. Artistul este convins că extratereştrii trăiesc printre oameni, trecând neobservaţi.
Credo Mutwa a construit şi un soi de clădiri, reprezentând fie o clinică de vindecare, fie locuinţe tipice africanilor indigeni. Pentru ca decorul să fie în ton cu mesajul artistic al muzeului în aer liber, Credo Mutwa a avut grijă ca grădinile din jur să conţină exclusiv vegetaţie tipică Africii de Sud, nicidecum arbuşti sau flori aduse din alte colţuri ale lumii.
Mai mult, o mare parte a vegetaţiei îngrijită de controversatul artist are puteri tămăduitoare. Este vorba despre o serie de plante cultivate de către Credo Mutwa, plante folosite de către populaţia Zulu în cadrul a numeroase tratamente medicale.
Până în 2006, satul Credo Mutwa a fost lăsat în paragină. De-a lungul a 20 de ani, sculpturile s-au deteriorat, au fost năpădite de vegetaţie, s-au crăpat. Din 2006 însă, unul dintre studenţii artistului a decis să intervină şi să salveze acest muzeu în aer liber. Lucrările de artă au fost, aşadar, restaurate şi au fost aduse şi plasate la faţa locului şi o serie de picturi aparţinându-i aceluiaşi Credo Mutwa.
Despre el, se spune că ar fi nu doar artist şi şaman, dar şi mare profet. Această convingere se bazează pe câteva dintre creaţiile sale dispuse în satul Credo Mutwa. Spre exemplu, se spune că una dintre statuile sculptate în anul 1979 ar fi prezis apariţia virusului HIV în Africa de Sud. O pictură de la aceeaşi dată ar fi anunţat căderea turnurilor americane, pe fondul actului terorist de la 11 septembrie 2001.
La intrarea în satul Credo Mutwa, turiştii sunt întâmpinaţi de un mesaj cu rol de avertisment. Cei care nu cred, cei care se îndoiesc, cei care nu respectă acest loc artistic sunt invitaţi să NU viziteze satul Credo Mutwa. Mai mult, este prevăzut şi un blestem de şapte ani asupra tuturor celor care ar îndrăzni să strice sau fure picturile şi sculpturile. Blestemul îi va urmări până la finalul vieţii, un final agonizant şi va consta într-o totală lipsă de noroc.
Satul Credo Mutwa poate fi vizitat zilnic, între orele 6.00 şi 18.00. Nu se percepe nicio taxă de intrare.