Este vorba despre un adevărat muzeu în aer liber, sub forma unei mici aşezări umane reconstituite după modelul aşezărilor specifice africanilor indigeni care au populat cândva aceste locuri. Satul cultural Basotho se găseşte în provincia Free State din Africa de Sud, fiind localizat chiar în inima parcului natural Qwaqwa.

Clădirile, atmosfera, magazinele, berăria – în satul cultural Basotho toate acestea evocă stilul de viaţă caracteristic populaţiei Sotho, cea care a întemeiat aici o comunitate puternică încă din secolul al XVI-lea.

Satul Cultural Basotho1

Din punct de vedere turistic, satul cultural Basotho este o experienţă absolut inedită. Vizitatorii sunt întâmpinaţi încă de la intrarea în sat de o recepţioneră care le oferă informaţii de ordin istoric şi cultural privind locul în care se află. Înainte de a pătrunde în lumea acestui sat, turiştii trebuie să vizioneze mai întâi un mic filmuleţ documentar ce le împărtăşeşte informaţii preţioase despre lucrurile pe care urmează să le vadă.

Apoi, mai este de trecut şi un mic obstacol. Pentru ca turiştii să poată fi primiţi în satul cultural Basotho au nevoie de permisiunea şefului comunităţii.

Acesta îi aşteaptă pe turişti într-un loc de întâlnire destinat exclusiv prezenţei masculine. Locul de cheamă Khatloa şi reprezintă, de altfel, punctul din care începe practic vizitarea satului cultural Basotho. Şeful comunităţii este o persoană extrem de ospitalieră. Turiştii trebuie neapărat să guste din berea tradiţională a locului, bere Sotho, produsă chiar de localnicii aşezării Basotho, apoi sunt invitaţi să joace tradiţionalul joc de table sud african Morabaraba.

De-a lungul prezenţei lor în satul cultural Basotho, turiştii sunt permanent însoţiţi de un ghid turistic care le explică obiceiurile populaţiei Sotho şi le oferă informaţii despre lucrurile pe care le văd.

Per ansamblu, construcţiile reprezintă reconstituiri fidele ale unor locuinţe tradiţionale din secolul al XVI-lea, unde aspectul inspirat din timpuri demult apuse se îmbină cu diverse facilităţi moderne. Spre exemplu, la exterior, colibele sunt extrem de simple şi primitive, construite din lemn, cu acoperişuri din stufăriş, însă, înăuntru, camerele sunt dotate cu băi private, bucătării care dispun de absolut toată aparatura electrocasnică necesară, şi cu mobilă rustică, având un design contemporan.

Aspectul general al satului cultural Basotho te duce cu gândul la atmosfera secolului al XVIII-lea. Localnicii sunt extrem de prietenoşi şi primitori, astfel că turiştii trăiesc impresia de a fi nimerit la rude, nu la străini. Peste tot sunt invitaţi să guste berea locală sau diverse preparate culinare cu nume imposibil de reţinut.

În cadrul satului cultural Basotho cei mai bătrâni oameni sunt consideraţi şi cei mai înţelepţi. Turiştii vor trebui să schimbe, negreşit, câteva cuvinte cu aceşti înţelepţi ai comunităţii. De regulă, în cadrul discuţiilor, bătrânii satului le vor dezvălui turiştilor care sunt plantele tămăduitoare specifice regiunii satului Basotho.

Se organizează şi numeroase evenimente de dans tradiţional, în onoarea vizitatorilor.

Ceea ce sare imediat în ochi este arta murală tipică populaţiei Sotho şi numită „litema”. Femeile erau cele care se ocupau cu această artă, constând în figuri geometrice ingenioase pictate pe pereţii exteriori ai locuinţelor şi care erau inspirate de peisajele naturale sau momente specifice din viaţa animalelor. Evident, se urmărea înveselirea caselor şi a întregii aşezări umane care căpăta astfel un aer extrem de jucăuş şi colorat. Ca formă de artă, litema se mai practică şi astăzi, însă într-un cadru destul de restrâns.

Satul cultural Basotho trăieşte nu numai din turism, ci şi din arta locală. Majoritatea localnicilor sunt artişti şi lucrează de acasă. Întotdeauna au locuinţele pline de obiecte pe care vizitatorii au ocazia să le cumpere. Totul este de vânzare în satul cultural Basotho, de la ceramică şi ţesături până la ornamente cu mărgele, pălării de paie, rogojini şi coşuri împletite pe baza unor tehnici pe cât de străvechi, pe atât de misterioase. Absolut toate produsele sunt create cu materiale locale.

În cadrul centrului Ahanang din Basotho, se vând foarte multe ţesături – feţe de perne, lenjerii de pat, feţe de masă – produse din bumbac vopsit în diverse culori şi imprimat cu motive geometrice tradiţionale. Există şi un centru de ceramică. Se cheamă Bolata şi scoate la vânzare vase şi farfurii din lut. În cadrul centrului Letweneng Grass, se vând articole uşoare din împletituri de paie, cum ar fi pălărioare de soare, covoraşe şi sacoşe pentru picnic. Centrul Lesedi vinde tacâmuri încrustate cu mărgele, gentuţe ornate cu mărgele, accesorii pe bază de mărgele tradiţionale.

În satul cultural Basotho, localnicii s-au specializat în producerea unor coşuri foarte mari în care se păstrează, de regulă, cerealele pe timpul iernii. Se numesc „disiu” şi turiştii le pot cumpăra de la centrul Thaba-Bosiu. Alte articole reprezentative pentru cultura locului sunt pălăriile de soare în formă conică, numite „mokorotlo” şi care sunt folosite nu doar pentru a te proteja de razele soarelui, dar şi în cadrul unor festivaluri culturale. Merită menţionate şi păturile Basotho, extrem de colorate, pe care localnicii nu le folosesc pentru a se încălzi, ci le îmbracă pe parcursul unor ritualuri învăluite în mister.

De mare interes este restaurantul local pentru că serveşte meniuri tradiţionale pentru cultura Basotho. Cele mai faimoase feluri de mâncare ale locului sunt „motoho”, adică un soi de tocăniţă gustoasă pe bază de sorg, şi „dipadi”, adică porumb prăjit cu sare şi zahăr.

În satul cultural Basotho, o atracţie aparte o reprezintă poneii. De-a lungul satului există chiar un traseu pe care turiştii îl pot parcurge în şaua unui ponei şi în compania unui ghid turistic. Un astfel de traseu durează în jur de patru ceasuri.

Satul cultural Basotho dispune de un muzeu unde turiştii pot înţelege trecutul şi cultura Sotho, de o galerie de artă în cadrul căreia centrele mai sus amintite îşi expun produsele spre vânzare, şi de un amfiteatru unde se ia masa în grupuri foarte mari ori se organizează diverse concerte şi festivaluri muzicale.

Satul cultural Basotho este o experienţă de neuitat. Dincolo de tradiţii şi obiceiuri menite să atragă vizitatori din toate colţurile lumii, acest loc este un exemplu foarte sugestiv despre cum omul poate trăi în armonie totală cu mediul înconjurător, cu natura. Aceasta este filozofia de viaţă a localnicilor din satul cultural Basotho şi lecţia pe care o predau ei întregii lumi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.