În partea de nord a judeţului Sibiu, mai exact în Podişul Târnavelor, se află satul Richiș, ce aparţine de comuna Biertan şi despre care se spune că ar fi una dintre cele mai frumoase localităţi sibiene, chiar dacă, mai mult sau mai puţin, şi acest sat, altădată rupt de aşa-zisa lume modernă, nu a rămas acelaşi – cu locuitorii care păreau că slujeau vegetaţia, câmpurile, focul, îngheţul, soarele şi vremea, cu acea curăţenie a ţăranului adevărat, cu mirosul crustei de smântână de pe marginea oalelor ori cu acea forfotă mică, în aparenţă, umilă şi insignifiantă, ce însufleţea câte un colţ de sat: ici-colo, un copil alerga şi se oprea exact în locul unde câinele îl aştepta ca, mai apoi, animalul să îşi ridice labele, cerând atenţie şi joacă, iar tot acest spectacol, pentru noi, desigur, era urmărit cu grijă de unul dintre bunici.
Timpul a părut că se opreşte în satul Richiș, oamenii nu dădeau atenţie lucrurilor care, astăzi, ne-au luat cu asalt, localnicii se bucurau de viaţa pe care ei o considerau viaţă, şi nu de viaţa pe care alţii le-o livrau ca atare.
Chiar şi aşa, a rămas vie acea sensibilitate ardentă, ce încă face cărămizile să pulseze sub vântul liniştitor. Şi nu numai: Richiș este un sat idilic şi, cel mai probabil, va mai rămâne ceva vreme astfel, cu atât mai mult cu cât este o gură de aer proaspăt printre atâtea localităţi de-a dreptul sufocante.
Iar dacă ne gândim că acest sat, ce datează din anul 1283, este idilic doar pentru tihna pe care o oferă ori pentru priveliştile nemaipomenite, ne înşelăm, căci localitatea Richiș adăposteşte şi un monument foarte important, şi anume o bazilică gotică, veche de peste 500 de ani.
Biserica fortificată din Richiș se află în mijlocul satului, monumentul datând din anul 1500. Dincolo de spectaculozitatea acestei biserici, ceea ce impresionează cu adevărat este, fără doar şi poate, altarul, precum şi cimitirul acesteia. Biserica este un monument, atât din punct de vedere arhitectural, cât şi din punctul de vedere al sculpturii, construcţia numărându-se printre cele mai frumoase clădiri din acea zonă.
Mai mult decât atât, portalul de vest al bazilicii este de-a dreptul impresionant, ilustrând capiteluri cu frunze de gorun, elementul sculptural propriu-zis fiind unul reprezentativ, dacă vreţi, pentru acea perioadă, să nu mai menţionăm de faptul că, mai mult sau mai puţin, ambrazura este asemănătoare cu cea de la portalul ce se află în satul Ighișul Nou.
Tot pe acest portal, al Bisericii fortificate din fostul sat săsesc Richiș, se află ilustrat un relief ce reprezintă scena răstignirii. În sfârşit, această construcţie este o capodoperă gotică, iar portalul în sine este, fără îndoială, la rândul său, o adevărată reprezentare a goticului din Transilvania.
Turiştii interesaţi să viziteze acest minunat loc mai trebuie să afle că intrarea se poate face pe sub un turn, respectiv o poartă-clopotniță. Iar dacă, la prima vedere, ne-am putea lăsa deznădăjduiţi de faptul că unele dintre zidurile vechii cetăţi sunt la pământ, trebuie să ştim că o mare parte din monument se află într-o stare foarte bună.
De fapt, doar dacă ne vom uita la altar, ori, de ce nu, la frumoasa şi misterioasa uşă a sacristiei, vom observa că Biserica fortificată din Richiș s-a păstrat destul de bine, dat fiind faptul că dăinuie în sătucul sibian de peste 500 de ani. De remarcat este şi orga ce se află pe balconul din spate. Instrumentul datează din anul 1788, fiind realizată de către Johann Prause, unul dintre cei mai cunoscuţi constructor de orgi din acea perioadă.
Totodată, se presupune că vechea biserică a fost, la un moment dat, sub rit celtic, însă după reforma lutherană, s-a încercat ascunderea acestui fapt. Numai că, în biserică, încă se afla figura lui Grunemann, un personaj cunoscut din mitologia celtă.
Chiar şi aşa, acest personaj este ascuns ochiului nevigilent ori, dacă vreţi, ochiului neavizat; tocmai de aceea, puţini sunt turiştii care chiar observă figura acestui personaj din mitologia celtă în biserică. Şi totuşi, puteţi întreba unde exact se află această figură, mai ales că aceasta este ilustrată de mai multe ori.
Ceea ce este însă de-a dreptul interesant este faptul că, pentru a zări cea din urmă figură, trebuie să îngenuncheaţi. Biserica fortificată din fostul sat săsesc Richis este o comoară gotică, care ar trebui însă protejată mai bine— de fapt, nu este foarte cunoscută, într-un fel, priindu-i, numai că, pe de altă parte, autorităţile ar trebui să includă acest monument deosebit într-un program menit să îl conserve şi mai bine. Revenind la satul propriu-zis, trebuie să menţionăm că, în prezent, aici, nu locuiesc mai mult de 500 de oameni, mulţi dintre aceştia fiind bătrâni.
În satul Richiș, se poate ajunge, din Sibiu, pe două rute, şi anume: pe drumul ce duce spre Agnita, la stânga la Bârghiş, prin Pelișor, aproape exact la 1 km spre Biertan (cca 70 km) şi pe drumul ce duce spre Mediaş, folosind şoseaua naţională spre Sighişoara, la Saros, pe Târnave la dreapta, prin Biertan (cca. 90 km).
Mai trebuie să ştiţi, dacă intenţionaţi să vizitaţi acest idilic sat, că localnicii, atât din satele vecine, cât şi din Richiș, sunt ospitalieri, prin urmare, nu vor exista probleme, mai ales dacă nu vă descurcaţi să ajungeţi acolo unde vă doriţi.
Richișul a fost menționat pentru prima dată în documentele istorice în secolul al XIV-lea, având o istorie bogată marcată de perioadele de prosperitate cât și de cele de declin. Satul este cunoscut pentru biserica fortificată, un monument arhitectural ce datează din acea perioadă și care servește drept mărturie a nevoii de apărare a comunităților săsești împotriva invaziilor.
Turismul în Richiș a început să înflorească recent, datorită eforturilor de conservare și promovare a patrimoniului cultural. Vizitatorii sunt atrași de peisajele pitorești, de vinurile locale, care sunt apreciate pentru calitatea lor, și de ospitalitatea locuitorilor, care își deschid larg porțile pentru a împărtăși din secretele vieții la sat.