O noua specie infricosatoare de dinozaur care a trait acum 95 milioane de ani a fost descoperita in anul 2012 in Maroc. Ramasitele sale fosile constau doar dintr-un singur fragment osos care potrivit paleontologilor reprezinta partea superioara a craniului animalului preistoric.

Cei trei paleontologi care au studiat fragmentul de os sunt Andrea Cau, Matteo Fabbri si Fabio Dalla Vecchia, toti au ajuns la concluzia ca este vorba despre o dovada clara a faptului ca in vremuri de demult, pe teritoriul cretacic al Africii de Nord au existat dinozauri cacharodontosauri masivi, fiorosi, pradatori lacomi si bipezi.

Deltadromeus, dinozaurul care a trait in aceeasi perioada si acelasi areal cu Sauroniops pachytholus, Foto: tumblr.com
Deltadromeus, dinozaurul care a trait in aceeasi perioada si acelasi areal cu Sauroniops pachytholus, Foto: tumblr.com

Daca am face un exercitiu de imaginatie ar trebui sa ne infricosam la gandul cum arata in perioada Cretacicului teritoriul unde azi se afla Marocul, cand traiau dinozauri fiorosi, de mari dimensiuni, precum au fost Deltadromeus, Spinosaurus sau Carcharodontosaurus.

Astfel de animale de prada traiau intr-un mediu unde climatul era umed si cald, preferau zonele din apropierea malurilor raurilor si deltelor, pentru ca se hraneau cu pesti, crocodili preistorici si diferite specii de dinozauri ierbivori din perioada Cretacicului ce vietuiau in acelasi areal.

Acest dinozaur nemaintalnit a fost numit stiintific de paleontologi Sauroniops pachytholus, dupa numele demonicul Sauron din trilogia Stapanul inelelor. Dupa ce au analizat in cele mai mici amanunte fragmentul osos, oamenii de stiinta au apreciat lungimea corpului unui asemenea animal preistoric precizand faptul ca un exemplar ar fi depasit chiar si 9 m.

Citește și:  Chitcanul de copac indian (Anathana ellioti), vezi unde trăiește acest mamifer

Ca si alte specii de dinozauri care aveau proeminente osoase, coarne, tepi, podoabe capilare, creste pe cap sau pe spate, dinozaurul Sauroniops pachytholus se remarca probabil printr-un ornament mai putin obisnuit – acea proeminenta osoasa din crestetul capului. Rolul ei putea fi acela de ,,arma” utilizata in confruntarile violente dintre masculi in perioada de imperechere, in luptele cu alte specii de dinozauri fiorosi, sau de impresionare a femelelor ca semnal sexual.

Sauroniops pachytholus, Fragmentul osos descoperit in Maroc, Foto: novataxa.blogspot.com
Sauroniops pachytholus, Fragmentul osos descoperit in Maroc, Foto: novataxa.blogspot.com

Avand in vedere structura oarecum mai putin rezistenta a fragmentului osos se intelege faptul ca prima ipoteza ca ar fi indeplinit rol de ,,arma de atac si aparare” este mai putin credibila.

Paleontologii au facut diferite comparatii intre specii si au ajuns la concluzia ca noua specie era un theropod gigant care se asemana oarecum cu un Tyrannosaurus rex datorita dimensiunii corpului si ferocitatii sale, era un pradator lacom care isi captura prada alergand dupa ea pe cele doua picioare din spate.

Avea corpul robust, membrele posterioare foarte puternice, cu labe enorme si gheare ascutite, coada lunga, mai groasa la baza si din ce in ce mai subtire spre varf, cu rol in mentinerea echilibrului. Capul era mare, botul alungit, falcile puternice inzestrate cu numerosi dinti ascutiti, de diferite lungimi.

Dinozaurul Sauroniops pachytholus a fost clasificat stiintific in genul Sauroniops, familia Carcharodontosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.