Realizata de catre Emanuel M. Berger, un psiholog renumit, scala de auto-acceptare este un instrument de masurarea a constiintei de sine, de a va crea o imagine despre cum anume reusiti sa va vedeti in raport cu realitatea. Puteti avea o imagine distorsionata despre propria persoana, in care domina fie supraestimarea, sau subestimarea, in fiecare caz, o proasta perceptie a propriei dumneavostra persoane. Strabatand intrebarile din cadrul scalei de auto-acceptare puteti sa va intelegi mai bine, probabil sa va analizati cu mai multa atentie reactiile si comportamentul. Insa ceea ce este foarte important, sa nu va inselati pe voi insiva si sa raspundeti sincer la itemii acestei scale intrucat sunteti singurii care va cunoasteti cel mai bine, in detrimentul a ceea ce credeti, si numai voi aveti voie sa va judecati pentru faptele, comportamentele, gandurile si expectantele dumnevoaastra.
Dupa aceasta succinta prezentare a scalei de auto-acceptare, urmeaza o serie de intrebari referitoare la sentimentele dumneavoastra, iar in functie de gradul de adevar pe care i-l atribuiti, notati pe o foaie alaturata raspunsurile dumneavoastra. Astfel:
notati cu cifra 1 daca, considerati raspunsul ca fiind complet adevarat;
notati cu cifra 2 daca, considerati raspunsul ca fiind adevarat in mare parte;
notati cu cifra 3 daca, considerati raspunsul ca fiind jumatate fals, jumatate adevarat;
notati cu cifra 4 daca, considerati raspunsul ca fiind in mare parte fals;
notati cu cifra 5 daca, considerati raspunsul ca fiind complet fals.
Urmatorul pas in cadrul scalei de auto-acceptare este citirea cu atentie si atribuirea scorului corespunzator sentimentelor dumneavoastra fiecareia:
Ar fi placut daca ar exista o persoana care sa ma indrume in rezolvarea problemelor personale.
Nu ma indoiesc de valoarea mea ca persoana, chiar daca sunt constient/a ca altii fac acest lucru.
Atunci cand cineva imi face complimente, nu pot sa il/o iau in serios. Am impresia ca mint sau cel putin glumesc.
Nu suport sa fiu criticat/a sau sa se discute despre persoana mea.
Nu pot vorbi in public, la evenimente la care participa multa lume, deoarece mereu ma gandesc ca voi fi criticat/a sau se va rade pe seama mea.
Realizez ca nu sunt o persoana tocmai practica, insa nu vad cum as putea face lucrurile mai bine.
Sunt de parere ca marea parte a sentimentelor si impulsurilor mele fata de ceilalti sunt justificate, normale si acceptabile.
Orice sarcina as avea de rezolvat, ceva din interiorul meu nu ma lasa sa ma bucur de rezultatele pe care le obtin: chiar si atunci cand reusesc sa o finalizez cu brio, am un sentiment de superioritate, in sensul ca sarcina era sub potentialul meu si ca pot face mult mai bine decat atat.
Consider ca sunt diferit/a de ceilalti. Mi-as dori sa detin acel sentiment de siguranta ce provine din faptul ca sunt ca ceilalti.
Imi este teama sa ma apropii de oameni, pentru ca simt ca i-as dezamagi.
Deseori resimt sentimente de inferioritate.
Simt ca nu am realizat atat de multe pe cat mi-as fi dorit, si asta din cauza celorlalti.
Situatiile sociale ma intimideaza. Sunt timid/a.
Pentru a ma face placut/a si a fi acceptat/a de catre ceilalti, incerc sa ma comport asa cum isi doresc ei.
Simt ca pot realiza orice imi doresc. Sunt destul de sigur/a pe mine.
Ma intimideaza persoanele ce au o pozitie sociala ce imi este superioara.
Ma consider o persoana nevrotica.
Deseori nu caut sa fiu prietenos cu ceilalti pentru ca am impresia ca nu o sa fiu pe placul lor.
Ma consider o persoana valoroasa, la fel de valoroasa ca si ceilalti.
Inevitabil ma simt vinovat/a fata de anumite persoane ce fac parte din viata mea.
Nu ma tem de a face cunostinta cu noi oameni, pentru ca ma consider valoros/oasa si nu gasesc niciun motiv sa nu ma fac placut/a.
Am incredere in mine numai pe jumatate.
Sunt extrem de sensibil/a la parerile celorlalti, pentru ca atunci cand acestia vorbesc am impresia ca ma critica sau chiar insulta, desi atunci cand privesc inapoi, lucrurile nu mai stau chiar asa.
Atat eu, cat si alte persoane, consideram ca am anumite abilitati. Pun la indoaiala aceste abilitati, gandindu-ma ca este posibil sa le ofer eu o importanta mai mare decat o detin intr-adevar.
Sunt sigur/a ca pot rezolva orice problema imi va interveni in cale pe viitor.
Deseori incerc sa-i impresionez pe ceilalti, pentru ca sunt constient/a ca nu sunt asa cum vreau sa par in fata lor.
Nu imi fac griji sau ganduri negre in cazul in care ceilalti ma judeca.
Nu consider ca sunt o persoana normala, insa mi-as dori sa fiu una.
Cand ma aflu intr-un grup de persoane evit sa comunic de teama sa nu spun ceva aberant.
Obisnuiesc sa evit problemele ce le intampin.
Chiar daca ceilalti au o parere buna despre mine, ma consider vinovat/a, intrucat eu stiu ca nu sunt astfel, iar daca m-ar cunoaste intr-adevar asa cum sunt, nu m-ar mai vedea nici ei asa.
Consider ca ma aflu la acelasi nivel cu ceilalti, fapt ce ma ajuta sa stabilesc relatii bune cu ei.
Am impresia ca oamenii ma trateaza diferit de felul in care ii trateaza pe altii.
Ma comport, reactionz si vorbesc prea mult asa cum isi doresc altii.
Atunci cand sunt nevoit/a sa preiau cuvantul in fata unui grup de oameni ma intimidez, fapt ce imi afecteaza modul de exprimare.
Daca viata mea nu ar fi fost marcata de atata ghinion, pana acum as fi realizat mult mai multe lucruri.
In continuare, in cadrul scalei de auto-acceptare se aduna raspunsurile oferite, inafara de cele ale intrebarilor cu numarul 2, 7, 15, 19, 21, 25, 27 si 32.
Pentru toate celelalte intrebari, punctajele vor fi urmatoarele:
- daca ati raspuns 1 (complet adevarat), atribuiti-va 5 puncte;
- daca ati raspuns cu 2 (adevarat in mare parte), atribuiti-va 4 puncte;
- daca ati raspuns cu 3 (jumatate fals, jumatate adevarat), atribuiti-va 3 puncte;
- daca ati raspuns cu 4 (in mare parte fals), atribuiti-va 2 puncte;
- daca ati raspuns cu 5 (complet fals), atribuiti-va 1 punct.
Si acum, ultimul pas din cadrul scalei de auto-acceptare este interpretarea rezultatelor pe baza punctajului obtinut si calculate anterior. Astfel:
Daca obtineti un scor cuprins intre 0 si 110 puncte, inseamna ca aveti un nivel mic de auto-acceptare, ce determina o parere negativa despre propria persoana si de asemenea, considerati ca ceilalti vor avea, implicit, o asemenea parere. Este foarte dificil sa va incadrati intr-un colectiv, sa va faceti prieteni, sa stabiliti relatii bune, de durata, de incredere atata timp cat nu sunteti impacat cu voi insiva. Acest scor ar trebui sa va ridice anumite semne de intrebare si pentru a cauta adevarata problema ce determina aparitia unei stime de sine atat de scazute, indicat ar fi sa apelati la un specialist. In acest sens exista numeroase terapii cognitiv comportamentale ce au menirea de a va reda increderea in propria persoana, si ulterior in ceilalti. Sa nu va speriati si in niciun caz sa nu devina acest rezultat o sursa de frustrare! Aceasta scala de auto-acceptare are rolul de a va ajuta sa constientizati unde va aflati in raport cu imaginea despre propria persoana si sa luati masuri in aceasta privinta!
Daca ati obtinut un scor cuprins intre 111 si 150 de puncte, inseamna ca va incadrati intr-un nivel normal de auto-acceptare. Este un lucru normal, intrucat parerea despre propria persoana poate varia in functie de scenariile de viata in care trebuie sa ne jucam rolurile, Se poate ca intr-o zi sa aveti intr-o zi rezultate foarte bune si acest lucru sa va multumeasca si sa simtiti ca meritati aprecierile celorlalti, ca mai apoi, in alta, sa intampinati anumite probleme si acest lucru sa va clatine increderea in voi insiva, insa asta trebuie sa va ajute sa constientizati unde anume ati gresit, pentru a va recapata echilibrul esential. Aceasta imagine despre voi insiva este intalnita la majoritatea persoanelor si este cea mai sanatoasa intrucat reflecta o imagine corecta asupra adevaratelor abilitati si a posibilitatilor de dezvoltare si perfectionare, atat personala cat si profesionala.
Daca ati obtinut scoruri cuprinse intre 151 si 180 de puncte, deja sunteti constienti de abilitatile dumneavoastra si aveti incredere in propriile forte in orice context! Cei din jur va percep ca pe o persoana placuta si accesibila, la orice nivel, intrucat asa cum ati declarat, pot sa va afere feedback de orice natura, atat pozitiva cat si negativa, pentru ca dumneavoastra il veti primi si analiza in mod obiectiv, ca mai apoi sa puneti in balanta pentru a aprecia daca este bine pentru dumneavoastra sa va schimbati o anumita atitudine, gand, sau comportament. Acest lucru denota faptul ca va asumati raspunderea pentru ceea ce faceti, spuneti sau ganditi! Este un mod matur si realist de a va privi pe dumneavoastra si de asemenea, atat pe cei din jur, cat si propria viata! Este foarte important sa va simtiti bine in propria piele!