Scelidosaurusul face parte din categoria dinozaurilor ce aveau o armura veritabila. A trait in era Mezozoica, in Jurasicul inferior si era un animal preistoric erbivor care popula regiunile din apropierea malurilor de ape.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, iar pentru prima data au fost descrise de catre paleontologul englez Richard Owen, in anul 1859, care i-a dat si denumirea de Scelidosaurus herrisonii. Un schelet aproape complet al acestui dinozaur a fost expus la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.

S-a ajuns la conculzia ca Scelidosaurusul a trait pe teritoriul unde astazi se afla Anglia si s-a estimat ca lungimea unui adult ajungea la 4 m, iar greutatea la 250 kg. Avea capul mic, de forma triunghiulara, cu botul dotat cu un cioc mic, dar fara dinti, doar cu masele mici care nu reuseau sa marunteasca foarte bine plantele.

Astfel acestea erau zdrobite foarte putin si inghitite aproape intregi. Pentru a-si ajuta digestia obisnuia sa inghita pietre stomacale – gastroliti – care atunci cand se toceau erau inlocuite cu altele ce aveau margini mai ascutite.

Scelidosaurus

Interesant era faptul ca avea corpul acoperit cu o armura grea si foarte solida, pe care animalul o purta mandru, fiind multumit ca ii proteja corpul de muscaturile dinozaurilor carnivori, prin tepii ascutiti de pe placile osoase. Armura ii acoperea toata partea dorsala – ceafa, spatele, coada – iar placile osoase erau dispuse ordonat, in siruri ce se intindeau de la gat si pana la varful cozii.

Membrele posterioare aveau cam aceeasi lungime cu membrele anterioare. Erau solide si scurte, dar foarte puternice, cu labe robuste, cu gheare tari si groase, perfect adaptate la mersul patruped, reusind sa poarte intreaga greutate a corpului. Cand era atacat de pradatori isi indrepta armura catre acestia spre a se apara, dar intotdeauna trebuia sa aiba grija sa-si fereasca partile laterale doarece risca sa fie rasturnat cu usurinta si sa fie ucis.

Scelidosaurusul face parte din ordinul Ornithischia, familia Scelidosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.