Poziţionat în partea de sud-vest a municipiului Braşov, cartierul Şcheii Braşovului este o fostă zonă slavo-românească a oraşului vechi. În prezent, are un aspect preponderent rural şi este format din case mici, aliniate de-a lungul unor străzi înguste, pietruite. Ansamblul urban Şcheii Braşovului se află pe lista monumentelor istorice datorită valorii sale culturale.
De-a lungul vremii, localitatea a purtat diferite denumiri: Şchei, Scheu Braşovului, oraşul Schei lângă Cetatea Braşovolui, Bolgarsek, Şchiiaii Braşovului, Bolgaria Braşovului, Şchiai, obştea din Bolgarseghi, Bolgarsechi, Bolgarsăchiu etc. În această zonă, a existat o veche aşezare românească, numită Cătun, a cărei înfiinţare datează cu mult înainte de naşterea Braşovului medieval.
Ulterior, localitatea a rămas în afara zidurilor şi a bastioanelor cetăţii. În cătun, trăiau paznicii din afara cetăţii Braşovului, numiţi şchei, adică „iobagi iertaţi” de stăpânire. Locuitorii Şcheilor aveau acces în cetate doar la anumite ore şi erau nevoiţi să plătească o taxă pentru a-şi putea vinde produsele în oraş. La sfârşitul secolului al XVI-lea, în această suburbie, se aşază şi o populaţie bulgară.
Aşezarea Şcheii Braşovului a reprezentat un centru ortodox puternic în zonă, având ca nucleu Biserica Românească Sfântul Nicolae, lăcaş de cult de rit ortodox ce datează din anul 1292. În curtea bisericii, a fost înfiinţată şi prima şcoală românească, care, conform documentelor vremii, funcţionează din anul 1495.

Pe lângă arhitectura religioasă, Șcheii sunt renumiți pentru tradițiile lor bogate, care se manifestă prin sărbători locale și festivaluri ce revigorează spiritul comunitar. Aceste evenimente atrag vizitatori dornici să experimenteze autenticitatea vieții tradiționale românești.
Astăzi, Șcheii Brașovului nu sunt doar un muzeu viu al tradițiilor, ci și o lecție vie de istorie, oferind vizitatorilor ocazia de a păși într-un trecut plin de poveste, chiar în inima Transilvaniei.