Poziţionat în partea de sud-vest a municipiului Braşov, cartierul Şcheii Braşovului este o fostă zonă slavo-românească a oraşului vechi. În prezent, are un aspect preponderent rural şi este format din case mici, aliniate de-a lungul unor străzi înguste, pietruite. Ansamblul urban Şcheii Braşovului se află pe lista monumentelor istorice datorită valorii sale culturale.

Scheii Brasovului1

De-a lungul vremii, localitatea a purtat diferite denumiri: Şchei, Scheu Braşovului, oraşul Schei lângă Cetatea Braşovolui, Bolgarsek, Şchiiaii Braşovului, Bolgaria Braşovului, Şchiai, obştea din Bolgarseghi, Bolgarsechi, Bolgarsăchiu etc. În această zonă, a existat o veche aşezare românească, numită Cătun, a cărei înfiinţare datează cu mult înainte de naşterea Braşovului medieval.

Scheii Brasovului11

Ulterior, localitatea a rămas în afara zidurilor şi a bastioanelor cetăţii. În cătun, trăiau paznicii din afara cetăţii Braşovului, numiţi şchei, adică „iobagi iertaţi” de stăpânire. Locuitorii Şcheilor aveau acces în cetate doar la anumite ore şi erau nevoiţi să plătească o taxă pentru a-şi putea vinde produsele în oraş. La sfârşitul secolului al XVI-lea, în această suburbie, se aşază şi o populaţie bulgară.

Citește și:  Cetatea Enisala: Obiective turistice Tulcea

scheii-brasovului.jpg

Aşezarea Şcheii Braşovului a reprezentat un centru ortodox puternic în zonă, având ca nucleu Biserica Românească Sfântul Nicolae, lăcaş de cult de rit ortodox ce datează din anul 1292. În curtea bisericii, a fost înfiinţată şi prima şcoală românească, care, conform documentelor vremii, funcţionează din anul 1495.

Prima şcoală românească Brasov
Prima şcoală românească

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.