Schloss Rheinsberg, aflat in orasul Rheinsberg din Germania, este un castel istoric si, totodata, un centru important al artelor, despre care se crede ca ar fi fost atestat inca din anul 1335, cand in documentele vremii a aparut o mentiune referitoare la un castel cu sant. Proprietatea respectiva avea sa fie preluata, in anul 1556, de catre Achim von Bredow, imediat dupa ce castelul suferise grave avarii din cauza unui incendiu. Acesta a decis sa renunte la fortificatii si, in schimb, si-a construit o superba resedinta in stil renascentist.

Schloss Rheinsberg1

Proprietatea nu a stat mult timp in administratia familiei lui Achim von Bredow, pentru ca, in anul 1734, Schloss Rheinsberg a fost cumparat de catre regele Friederich Wilhelm I al Prusiei pentru fiul sau cel mare, printul mostenitor Friederich, viitorul Friederich al II-lea, tot atunci achizitionand si mosia aflata in apropierea castelului. Inevitabil, si printul mostenitor avea sa isi puna amprentele asupra zidurilor castelului, acesta angajandu-i pe arhitectii Kemmeter si Knobelsdorff. Cei doi arhitecti au urmat indeaproape ordinele printului, refacand castelul dupa ultimele tendinte de la acele vremuri.

Astfel, s-a construit un nou etaj, precum si un al doilea turn, in timp ce turnurile gemene au fost unite printr-o superba colonada. Schloss Rheinsberg se afla pe malul unui lac, acesta reflectand frumusetea structurii ori de cate ori soarele pare ca face tumbe pe cerul senin. Mai tarziu, si anume in anul 1740, Friederich a devenit rege, moment care a culminat de indata cu invadarea Sileziei, ceea ce a dus la o serie de campanii. Acestea ii ocupau regelui Friederich al II-lea tot timpul, prin urmare, nu mai putea sa se ocupe de Castelul Rheinsberg.

Citește și:  Orasul Mary: Obiective turistice Turkmenistan - Mary

Schloss Rheinsberg11

In anul 1744, a decis sa-i daruiasca impresionanta structura fratelui sau mai tanar, printul Henric. Acesta a locuit in Schloss Rheinsberg din anul 1753 pana la moartea sa in 1802, iar in toata aceasta perioada indelungata, printul Henric si-a pus si el amprenta, ce-i drept, mai artistica, asupra zidurilor castelului. S-a construit Heckentheater, un teatru un aer liber cu un grad viu ca decor, iar mai tarziu, Henric a comandat construirea unui alt teatru, Schlosstheater, de aceasta data destinat muzicienilor.

In cele din urma, castelul Rheinsberg a devenit un centru al artelor si, pe langa acest statut onorabil facut posibil de printul Henric, impresionanta constructie a aparut si in numeroase opere, cum ar fi cea a lui Theodor Fontane, datorita frumusetii si deopotriva grandorii sale arhitectonice, dar si a imprejurimilor – parcul si lacul.

Schloss Rheinsberg111

La scurt timp dupa ce de-al Doilea Razboi Mondial s-a sfarsit, Schloss Rheinsberg a fost folosit ca sanatoriu, ca mai tarziu, in anul 1991, sa devina un muzeu important. Ba, mai mult decat atat, castelul nu a ramas doar cu amintirea acelui centru al artelor, traditia muzicala continuand chiar si in zilele noastre. De pilda, aici vine periodic un public numeros, intrucat un ansamblu de opere si de muzica de camera ofera concerte de-a dreptul splendide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.