Scincida dungata africana este o specie de soparla care traieste intr-un habitat variat in Kenya, Congo, Botswana, Tanzania, Zimbabwe, Sudan, Somalia, Insulele Comore, Uganda, Angola si Zambia. Fie că se încălzește la soare sau se cațără agil pe copaci pentru a scăpa de prădători, Mabuya striata impresionează prin agilitate și designul corpului său aerodinamic.

Caracteristici fizice și adaptări remarcabile

La aceasta specie masculul se diferentiaza de femela prin capul de culoare portocalie si gatul galben-portocaliu, insa exista si masculi care nu impresioneaza prin aceste nuante. Numele de scincida dungata africana se refera la desenul dungat de pe partea dorsala si la continentul unde traieste.

Corpul este destul de lung, ajunge la 18-25 cm si este acoperit de numerosi solzi mici, luciosi, desi, foarte netezi. Pe spate apar dungi albicioase, palide, pe un fond de culoare maro sau cafenie cu luciu metalic, iar pe partea ventrala nuanta de fond este mai deschisa, galbui-albicioasa. Capul este ascutit, corpul aerodinamic, botul alungit, iar ochii sunt mari, rotunzi, au irisul de culoare inchisa.

Coada este lunga si acoperita cu solzi, mai groasa la baza si din ce in ce mai subtire spre varf. Lungimea ei este uneori mai mare decat cea a trupului scincidei. Picioarele sunt robuste, cele anterioare sunt mai mici decat cele posterioare, toate au cate cinci degete lungi, prevazute cu gheare ascutite, rezistente si curbate. Cu ajutorul lor scincida se catara cu usurinta pe scoarta copacilor si pe crengutele arbustilor.

Dieta insectivoră și comportamentul zilnic

Aceasta specie este activa in timpul zilei si se hraneste cu insecte si paianjeni.

Mabuya striata
Mabuya striata

Micile vietuitoare sunt prinse pe vegetatia de la sol, prin iarba, pe stanci, busteni, cladiri, copaci si arbusti, in zonele aride, uscate sau cu paduri de mangrove. Cand este foarte cald sta in zone insorite pentru a se incalzi la soare, iar atunci cand se simte amenintata, sau in pericol de a fi prinsa de pradatori are obiceiul sa fuga rapid, sa se ascunda in vegetatia de la sol, sau sa se catere in copaci, iar daca este nevoita isi lasa coada spre a scapa de dusman.

Reproducerea și creșterea puilor

Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela naste un numar de trei pana la noua pui vii dupa o anumita perioada de la imperecherea cu masculul. Puii sunt mici, au la inceput lungimea corpului de 6-8 cm, cresc foarte repede si ajung la maturitate la 15-18 luni.

Scincida dungata africana face parte din ordinul Squamata, familia Scincidae si are denumirea stiintifica de Mabuya striata. Aceasta specie nu este in pericol de disparitie, numarul de exemplare este mare in regiunile din sudul si estul Africii.

Adaptări defensive remarcabile ale scincidei dungate africane

Pentru a supraviețui în habitatele sale variate, scincida dungată africană a dezvoltat mai multe mecanisme de apărare. Printre cele mai interesante se numără capacitatea de a-și lăsa coada în cazul în care este prinsă de un prădător. Coada se mișcă energic după separare, distrăgând atenția agresorului și oferindu-i șopârlei timp să fugă și să se ascundă. Deși coada se regenerează, aceasta nu revine niciodată la dimensiunea inițială.

Rolul ecologic al scincidei dungate africane

Mabuya striata joacă un rol important în ecosistemele în care trăiește. Consumul de insecte contribuie la menținerea echilibrului populațiilor de dăunători, iar prezența sa în lanțul trofic susține prădătorii mai mari, cum ar fi păsările și mamiferele carnivore mici. În plus, activitatea sa de săpat și consumul accidental de materie vegetală ajută la aerarea solului și la dispersarea semințelor.

Video – Scincida dungata africana (Mabuya striata):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.