Înfiinţată la sfârşitul sec.al XIX-lea, Şcoala „Simion Bărnuțiu” a funcţionat sub diferite denumiri: „Şcoala Mixtă”, „Şcoala de fete”, „Liceul Mixt”, „Şcoala nr.1”, iar începând cu anul 1947, la iniţiativa unui grup de profesori şi părinţi, poartă numele marelui cărturar şi om politic sălăjean, ideologist paşoptist transilvănean, Simion Bărnuțiu, născut în Bocşa- Sălaj.

Mare parte din reprezentanţii spiritualităţii municipiului şi judeţului Sălaj au absolvit aici liceul, alături de personalităţi recunoscute în ţară şi în străinătate: doctori în ştiinţe, profesori universitari, specialişti în diferite domenii ale ştiinţei şi culturii, politicieni.

scoala-simion-barnitiu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Printre ei se enumeră: Ioan Pușcaș, din Şimleu Silvaniei- prorector al Universităţii din Oradea, recunoscut pe plan mondial pentru descoperirile sale în domeniul medicinei; Nicolae But, profesor la Facultatea de Matematică din Cluj-Napoca, considerat cel mai mare specialist în algebră al ţării; Lazăr Marin şi Lucia Blaj, profesori universitari la Politehnica din Cluj- Napoca; Doru Dejica şi Iuri Acalovschi, profesori universitari de mare renume la Facultatea de Medicina din Cluj- napoca; Victor Gaga , unul dintre cei mai renumiţi sculptori români; Vasile Mocanu Vetișan – scriitor, profesor universitar; Radu Căpâlnașiu – inginer, primarul municipiului Zalău.

intrare-in-scoala-simion-barnitiu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Școala „Simion Bărnuțiu” este prima şcoală din oraş, datând din anul 1887. De asemenea, este prima şcoală din judeţ care, începând cu anul 1947, are un patron spiritual.

corp-al-scolii-simion-barnitiu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

De-a lungul anilor, școala a găzduit diverse evenimente culturale și educaționale care au contribuit la consolidarea comunității locale. Expoziții de artă, concursuri școlare și prezentări de proiecte sunt doar câteva dintre activitățile care animă viața instituției.

poarta-de-la-scoala-simion-barnitiu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Recent, școala a implementat mai multe proiecte de modernizare, inclusiv renovarea sălilor de clasă și îmbunătățirea facilităților pentru a asigura un mediu de învățare la standarde moderne, respectând totodată moștenirea culturală și istorică a locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.