În inima comunei Căzănești din județul Ialomița se află un monument istoric deosebit: Școala Veche. Construită în secolul al XIX-lea, această clădire nu este doar o structură fizică, ci un simbol al tradiției și educației în comunitățile rurale din România.

fotografie-cu-scoala-veche-din-cazanesti-judetul-ialomita.jpg

Școala Veche din Căzănești a fost fondată în anul 1892, cu scopul de a oferi educație copiilor din zona rurală. Construcția, realizată în stil neoclasic, a fost posibilă datorită donațiilor și eforturilor comunității locale, reflectând angajamentul acestora față de educație.

scoala-veche-din-cazanesti-judetul-ialomita.jpg

De-a lungul anilor, școala a găzduit generații de elevi, fiind martora multor schimbări socio-politice în regiune. În interiorul său, pereții sunt împodobiți cu fotografii și documente care ilustrează istoria educațională a localității și evoluția învățământului.

intrarea-in-scoala-veche-din-cazanesti-judetul-ialomita.jpg

Clădirea școlii a fost restaurată recent, păstrându-și însă farmecul original. Astăzi, ea servește nu doar ca punct de referință istoric, ci și ca spațiu pentru diverse activități culturale și educaționale, contribuind la păstrarea și promovarea patrimoniului local.

alee-spre-scoala-veche-din-cazanesti-judetul-ialomita.jpg

Unul dintre aspectele cele mai apreciate de vizitatori este sala de clasă veche, care a fost menținută aproape intactă. Aici, băncile de lemn, tabla și creta creează o atmosferă nostalgică, transportând vizitatorii înapoi în timp.

Citește și:  Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfânta Cuvioasă Parascheva din Brăila: sanctuarul credinței

scoala-veche-din-cazanesti-judetul-ialomita-pozata-din-lateral.jpg

Școala Veche din Căzănești este, de asemenea, un loc unde comunitatea se reunește pentru a celebra evenimente și sărbători locale. Aceste adunări întăresc legăturile dintre membrii comunității și subliniază importanța școlii ca centru de coeziune socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.