Scrisul de mână a avut un impact uriaş asupra istoriei umanității, fiind principala modalitate de a înregistra, comunica și perpetua cultura și cunoașterea umană, iar la nivel individual a fost şi a rămas un aspect esenţial al formării personalităţii şi al evoluţiei intelectuale.
Scrisul de mână, spun antropologii, a modelat conştiinţa umană, de la “simţirea” imediată a cuvântului rostit, la distanța critică și sistematizarea cuvintelor, care puteau fi afișate și ordonate grafic, a permis apariţia gândirii filosofice, prin compararea observaţiilor, a convingerilor şi a sistemelor de credințe și prin examinarea critică a conceptelor.
Scrisul de mână a fost folosit pentru a păstra culturile și tradițiile de-a lungul generațiilor. Textele scrise manual au contribuit la conservarea limbilor, a miturilor, la dezvoltarea ştiinţei şi a cunoaşterii și a altor aspecte ale patrimoniului cultural.
Lumea în care trăim astăzi este plină de instrumente tehnologice – viețile noastre au devenit mai rapide și mai eficiente – cu rezultate vizibile imediat după atingerea unei taste. Dar, chiar și în epoca tehnologiei digitale actuale, importanța scrisului de mână, care pare a fi o activitate pe cale de dispariţie, este de necontestat în multe aspecte ale vieții noastre, mai ales în cele legate de dezvoltarea personală.
Un studiu recent al unor specialişti în neurostiinte, de la universitatea din California, arată că “există o diferență fundamentală în “organizarea” creierului pentru scrisul de mână, spre deosebire de dactilografiere”.
Scrisul de mână şi imensele sale beneficii
Evident, avantajele conferite de tastarea pe computer, smartphone-uri, utilizarea touchpad-urilor sunt de necontestat (tastarea este mai ușoară, mai rapidă și mai practică), integrarea acestor instrumente moderne în viaţa noastră este firească, dar, în acelaşi timp, spun toate studiile pe această temă, scrisul de mână, atât de valoros pentru starea noastră mentală, pentru gândire, pentru dezvoltarea personală, nu trebuie sub nicio formă abandonat.
Abilitățile de tastare pe computer, telefon etc. pot fi un adjuvant excelent pentru scrisul de mână, dar nu un înlocuitor. Iată câteva dintre imensele beneficii ale scrisului de mână:
Dezvoltarea abilităților cognitive
Scrierea manuală contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive, cum ar fi memoria și concentrarea. Orice ai scrie pe hârtie necesită 100% concentrare, atenție și motivare. Înainte de existența computerelor, procesul de scriere era cel mai comun mod de a menține memoria în formă. Prin tehnologie putem păstra o cantitate considerabilă de informații disparate, în moduri diferite, pe care le putem recupera cu ușurință, ori de câte ori este nevoie
Universitatea Washington, din St. Louis, a efectuat un studiu pentru a afla mai multe despre legătura dintre memorie şi scrisul de mână. Studiul a constatat că studenții care tastează notițe pe computer încep să piardă informații vitale chiar și după 24 de ore. Pe de altă parte, cei care au luat notițe de mână nu numai că și-au amintit informațiile importante o săptămână mai târziu, ci au demonstrat o înțelegere mult mai bună a conceptelor predate, aceste aspecte fiind legate de faptul că există o cale neuronală distinctă care se activează atunci când scriem de mână.
În privinţa concentrării, scrisul de mână te obligă să încetinești, când este cazul, și să urmezi șirul gândurilor cu mai multă acurateţe. De asemenea, procesul de scriere folosește o anumită parte a creierului care filtrează informațiile irelevante. Când formezi litere pe hârtie, te concentrezi mai bine și creierul ia în considerare ceea ce ai scris.
Implicit, scrierea de mâna îmbunătăţeşte procesul de învăţare pentru că obligă la o reformulare şi concentrare a informaţiilor auzite/ citite, lucru mult mai eficient pentru învățare decât să tastezi ceea ce spune un profesor sau ceea ce auzi/ citeşti în diverse contexte, folosind astfel tot repertoriul de învățare combinat, pe măsură ce încercăm să gândim o informație specifică.
Scrisul de mână şi creativitatea
Scrierea de mână ne ajută să gândim “out of the box” (literal, “a gândi în afara cutiei”), să fim mai creativi, se descoperim perspective noi asupra temelor, ideilor, realităţii în general, să avem mobilitate intelectuală sau, cum se spune în limbajul specialiştilor, să ne dezvoltăm gândirea “laterală”, diferită de “gândirea verticală” – cea clasică, tradiţională, bazată pe confirmarea pas cu pas a unor ipoteze.
Mulţi scriitori mărturisesc că scriu prima, a doua variantă a operelor lor de mână, abia ulterior tastând textul, deoarece, în felul acesta, se simt mai inspiraţi, au răgazul necesar să-şi decanteze ideile.
Sigur că şi textul scris de mână poate fi şters cu o linie, aşa cum pe calculator un “Delete” rezolvă problema. Diferenţa este că, deși putem tăia propoziții în timp ce scriem, acele propoziții rămân pe hârtie și în creierul nostru. Acest lucru creează un fel de ghid în subconștient, iar acel ghid este necesar pentru a ajungela cel mai bun rezultat.
Apoi, este de ajuns să ne gândim că marea literatură a lumii, de-a lungul secolelor, a fost scrisă mai întâi de mână, apoi tipărită (chiar și atunci când mașinile de scris erau disponibile).
Exprimare personală, originală
Scrisul de mână reflectă personalitatea și stimulează dezvoltarea unui stil de exprimare, mai ales în cazul tinerilor (elevi, studenţi) care încearcă să-şi formeze un profil care să-i reprezinte.
Indiferent de domeniul în care lucrează cineva, creativ sau analitic, studiile arată că scrierea de mână ajută la comunicarea ideilor complexe. Când scrii de mână, câștigi încredere în capacitatea de a te exprima. Este mai ușor să vorbești despre orice subiect atunci când stăpâneşti scrisul de mână.
Fiecare literă este un design unic pe care trebuie să-l redăm corespunzător. O serie de modele creează apoi cuvinte. Pe măsură ce scriem litere și creăm cuvinte, emisfera dreaptă a creierului – adică partea “artistică”, cea care vede în imagini – este activată. Acest lucru nu se întâmplă atunci când scriem pe un computer.
Scrisul de mână – calmant şi terapeutic
Scrisul de mână poate funcţiona şi ca un fel de grafoterapie. Pentru cei care au un scop pe care doresc să-l atingă, se recomandă să scrie declarația obiectivului respectiv de 20 de ori în fiecare zi. Acest lucru calmează și reantrenează creierul.
În acelaşi timp, scrisul de mână menţine mintea trează şi curioasă, încetineşte îmbătrânirea/ declinul cognitiv, elimină distragerile, te îndepărtează de lumea online și de opiniile altora, pentru a te concentra doar asupra ta.
Actul fizic de a scrie și sentimentele care rezultă pot fi foarte liniștitoare. Este o abordare care consumă timp, deoarece mintea lucrează pentru a organiza gândurile pe care vrei să le scrii pe pagină, dar procesul te inspiră să fii mai atent în alegerea cuvintelor, pentru a te exprima în mod adecvat. Este un act conștient, care te încurajează să fii prezent în momentul respectiv (al scrisului).
Scrisul de mână îi ajută pe cei cu dislexie
Dislexia este o tulburare manifestată prin dificultăţi la citit şi în înţelegerea celor citite, prin modificarea cuvintelor, prin greșeli de lectură etc. Dislexia a crescut semnificativ în zilele noastre, pe măsură ce scrisul de mână a fost redus, iar copiii sunt mai aproape de smartphone-uri și tablete. Se estimează că 15-20% din populația lumii are o dizabilitate de învățare bazată pe limbaj, dintre care cea mai frecventă este dislexia.
Este important ca programele de învăţământ să ţină cont de acest lucru şi să-i ajute pe copii să beneficieze de avantajele scrisului de mână, prin activități care să reflecte în mod natural interesul și dorința de a învăța a copilului.
Un remember pentru valoarea confidenţialităţii
Într-o lume în care milioane de oameni își împărtășesc viața pe rețelele sociale, este înviorător să-ți iei puțin “spațiu” doar pentru tine. Pentru că scrisul are valoare chiar și atunci când scrii doar pentru tine. Gândurile tale nu trebuie “văzute”, afişate, pentru a fi validate.
Scrisul de mână – esenţial pentru copii şi tineri
Scrierea de mână contribuie (în special la vârste mici) la dezvoltarea abilităților motorii fine. În timp ce tastarea poate dezvolta și ea anumite abilități, scrierea manuală impune o mai mare implicare a mușchilor mici, îmbunătățind astfel coordonarea și controlul motor.
Este interesant că doar modurile în care degetele noastre se mișcă atunci când scriem de mână s-au dovedit a fi benefice pentru creier. Un studiu din 2010, realizat de un psiholog de la Universitatea din Wisconsin, a constatat că “mișcările degetelor, când scriem de mână, activează mai multe regiuni ale creierului asociate cu procesarea și memorarea informațiilor”. Abilitățile de procesare vizuală (dreapta, stânga, sus, jos, ce mai poate încăpea pe o linie etc.) sunt de asemenea stimulate.
Scrierea de mână îmbunătățește lizibilitatea, fluența și calitatea scrisului unui elev. Studiile arată că elevii care au abilități de scriere motrică la vârste mici se descurcă mai bine în educația ulterioară.
Un studiu făcut pe 1000 de elevi a evidenţiat că cei care au practicat în mod constant scrisul de mână au avut rezultate şcolare semnificativ mai bune decât cei care au învățat pe o platformă digitală, atât la scris/ citit, cât și la matematică.
Grafologia – ce spune scrisul de mână despre personalitate?
Analizarea scrisului de mână pentru a deduce trăsături ale personalității este cunoscută sub numele de grafologie. Este important de reţinut că interpretările grafologice nu reprezintă judecăți definitive asupra personalității cuiva. Oamenii îşi mai pot modifica scrisul de mână în funcție de starea lor emoțională, de context și de alți factori, dar există câteva interpretări grafologice consacrate ale scrierii de mână, cum ar fi:
Dimensiunea și forma literelor
Un scris mic ar putea indica o persoană mai rezervată sau mai atentă la detalii, în timp ce un scris mare poate sugera extrovertire sau nevoia de a fi remarcat. Dacă scrisul de mână este de mărime medie, înseamnă că persoana respectivă are o capacitate mare de concentrare.
Înclinaţia literelor
Înclinaţia literelor poate fi un indiciu al stării emoționale dominante a unei persoane – de exemplu, o înclinare spre dreapta ar putea sugera o atitudine mai optimistă, în timp ce o înclinare spre stânga ar putea indica o atitudine mai rezervată. Dacă inclinaţia scrisului se schimbă semnificativ pe măsură ce textul înaintează, este foarte probabil să fie vorba de o persoană nesinceră, conform experților în grafologie.
Litere ascuțite sau rotunjite
Literele ascuțite sunt semnul unei personalități inteligente, care poate reprima o anumită agresivitate. Literele rotunde indică o minte creativă și artistică.
Spațiile dintre cuvinte și litere
Spațiile mari sau mici pot indica nivelul de relaționare sau nevoia de spațiu personal. Uneori, spațiile mici pot sugera o dorință de apropiere, în timp ce spațiile mari pot indica nevoia de intimitate, de independență.
Presiunea (scrisul apăsat) și cursivitatea
O presiune puternică în scris poate sugera pasiune, intensitate emoțională sau tensiune, furie, în timp ce o presiune ușoară poate indica o personalitate mai sensibilă, empatică sau rezervată. Fluiditatea scrisului poate reflecta nivelul de adaptabilitate și flexibilitate al unei persoane.
Punctul pe “i”
Dacă punctul este mult deasupra literei, probabil că este vorba de o persoană cu multă imaginație, potrivit experților în analiza grafologică. Un punct aproape de “i” dezvăluie o minte organizată și orientată spre detalii. Pe de altă parte, trasarea punctului în stânga “i”-ului poate dezvălui o tendință spre amânare, iar un cerc mic deasupra “i”-urilor, ar putea însemna un caracter jucăuș și copilăresc.
Bara pe “t”
Potrivit experților în analiză grafologică, “t”-urile sunt foarte semnificative in raport cu personalitatea. Dacă “t”-ul este încrucişat cu o linie lungă, probabil că este vorba despre o persoană optimistă și hotărâtă, cu o ușoară tendință spre încăpățânare. O bară scurtă poate indica un temperament leneș. Dacă bara este foarte sus, aceasta poate indica obiective și aspirații înalte. Dacă, dimpotrivă, este foarte jos, atunci poate că este timpul să fie ridicată puțin ștacheta.
Forma generală a scrisului
Un scris ordonat și structurat poate sugera o personalitate organizată, în timp ce un scris mai dezordonat ar putea reflecta o minte creativă sau nonconformistă.