Scrumbia albastra este un peste osos rapitor care are corpul hidrodinamic, apare in apele reci de coasta ale Americii de Nord, in Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Irlandei, Marea Nordului si Marea Azov. La noi in tara este prezenta de-a lungul litoralului in lunile de primavara si toamna, cand temperatura apei este de 8-9 grade Celsius.

Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea corpului de 60 cm si greutatea de pana la 3,5 kg.

La noi in tara majoritatea exemplarelor au 100-200 g sau pot fi observate si scrumbii albastre de pana la 600 g in cazuri exceptionale. Scrumbia albastra nu prezinta vezica de inot si poate fi observata in apele marilor, la adancimi de pana la 200 m. Are corpul de forma conica si alungita, aplatizat pe partile laterale, capul mare, gura ascutita si ochii bine evidentiati, expresivi, pozitionati pe partile laterale ale capului.

Corpul este acoperit cu solzi mici, iar coloritul este in nuante gri-albastrui sau uneori verzui pe partea dorsala, pe zonele laterale in tonuri argintii cu reflexii roz, iar abdomenul complet alb. Capul nu este deloc acoperit cu solzi, iar gura este prevazuta cu dinti mici si limba ascutita. Pe spate are numeroase dungi ondulate, intunecate, chiar negre, care se intind pana pe partile laterale, dar nu depasesc niciodata linia de mijloc.

Pe partea superioara a corpului prezinta doua inotatoare dorsale, iar inotatoarea codala este formata din doi lobi simetrici. In zona pedunculului codal in spatele celei de a doua inotatoare dorsala si a celei anale sunt cate cinci aripioare mici stabilizatoare. Aripioarele pectorale si ventrale sunt in pereche, mici, de forma alungita.

Scomber scombrus
Scomber scombrus

In perioada de reproducere – din luna martie si pana in luna iunie – bancuri mari de scrumbii albastre se indreapta spre apele din Marea Nordului si Marea Irlandei, iar primavara fac migratii in apropierea tarmului. Femela depune un numar foarte mare de icre mici de 1,2 mm, sferice, in nuante galbui, uneori poate ajunge sa depuna si 450 000 mii de icre.

Dupa eclozarea oualor apar larvele care au deja dinti mici, iar corpul lor poate masura in jur de 0,6 cm. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala in momentul in care au lungimea totala de cel putin 25 cm. Hrana lor consta din mici crustacee, plancton, oua, pesti mici (cod, sprot, hering), moluste, viermi si larve de peste. Speranta de viata la scrumbia albastra este de aproximativ 17 ani.

Scrumbia albastra are denumirea stiintifica de Scomber scombrus, face parte din ordinul Perciformes, familia Scombridae si nu este o specie in pericol de disparitie. Acest peste are o mare importanta comerciala, carnea sa rosiatica si aromata este apreciata de intreaga populatie a globului, ea are un continut procentual de 12% grasimi, destul de ridicat.

Ca peste alimentar este foarte gustos, oasele se elimina usor, poate fi comercializat sub forma de conserve, inghetat, afumat, prajit, fiert sau grill. De asemenea, scrumbia albastra este folosita ca hrana pentru cresterea unor animale.

Video – Scrumbia albastra (Scomber scombrus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.