Daca pictura pe coaja de ou reprezinta o arta cu o bogata istorie si traditie atat pe teritoriul romanesc cat si in alte regiuni ale globului, sculptura in coaja de ou reprezinta un tip de sculptura care a socat de-a dreptul intreaga lume a artei. Cel care a sculptat cu o deosebita maiestrie pentru intaia oara in coaja de ou este artistul Pu Derong din China.
Sculpturile in coaja de ou sunt cu atat mai speciale cu cat aceasta suprafata este considerata a fi cea mai firava, coaja de ou crapandu-se la cea mai mica atingere mai brutala. Iar pentru a crea o opera precum sculpturile artistului asiatic este nevoie de multa rabdare, maiestre, pricepere si mai ales exercitiu pentru ca inainte ca prima sculptura reusita sa iasa din mainile lui Pu Derong a fost necesara spargerea a sute, poate chiar mii de oua.
De ce au constitui ouale materia prima a acestor fabuloase sculpturi tridimensionale? Artistul Pu Derong a afirmat ca inca de la o varsta frageda a privit oul mai mult decat ca pe un simplu aliment. Acesta l-a considerat plin de mister datorita fragilitatii sale si l-a comparat din punctul de vedere al texturii cu panza pictorilor pentru ca pictura a reprezentat, alaturi de caligrafia, una dintre pasiunile acestui artist controversat. Pentru ca situatia financiara precara nu i-a permis sa urmeze cursurile unei scoli de arta, tanarul artist nu a avut alta sansa decat sa invete de unul singur misterele ale acestei fascinante lumi. Desi meseriile pe care le-a imbratisat nu au avut de-a face cu arta in vreun fel, Pu Derong nu a renuntat niciodata la pasiunea sa pentru aceasta.
In acest fel a descoperit ca suprafata cojilor de oua poate fi utilizata in scop artistic in timp ce sculpta in joaca un ou. Din acel moment, viata lui Derong s-a schimbat radical, la fel si viziunea sa asupra artei si istoria acesteia din urma pentru ca un artist care vine cu o astfel de idee inedita schimba mereu cursul artei.
Pentru a putea sculpta coaja firava a oualor, artistul si-a confectionat propriile instrumente care sa nu zgarie sau, si mai rau, sa sparga coaja firava de ou. Cu toate acestea, pana la crearea unei sculpturi veritabile, au fost necesare sute de incercari si sute de oua folosite. Artistul a descoperit in acest fel ca o singura miscare gresita poate ruina o opera de arta pentru care a muncit zile intregi deoarece realizarea unei astfel de sculpturi poate dura zeci de ore.
Pu Durong s-a lasat inspirat de traditia chinezeasca, de natura si tot ceea ce il inconjoara pentru a crea sculpturi fabuloase in coaja oualor atat de fragile. In prezent, artistul este cunoscut pentru sculpturile 3D pe care le realizeaza si care reprezinta punctul principal de atractie pentru colectionarii de arta care doresc sa isi imbogateasca impresionantele colectii cu opere de arta deosebite. Acest lucru este posibil datorita concentratiei mari de calciu pe care cojile de ou o contin.