Scutellosaurus este un dinozaur erbivor fascinant, care a trăit în Jurasicul inferior, acum aproximativ 205 milioane de ani.

Pentru a ne face o idee despre cum arata dinozaurul Scutellosaurus trebuie doar sa ne imaginam o soparla lunga de 1,2 m acoperita cu un scut tepos ca de beton, care trece repede pe campiile uscate din America de Nord.

Insa aceasta soparla a trait in era Mezozoica, in Jurasicul inferior, cu aproximativ 205 de milioane de ani in urma si fata de soparlele de azi nu alerga cu burta aproape lipita de pamant ci din contra isi tinea picioarele drepte sub corp si rula ca mamiferele de talie mica.

Habitatul și stilul de viață al Scutellosaurus

Cand se simtea urmarita de animalele carnivore isi putea retrage membrele din fata langa corp si fugi pe membrele din spate care erau mai robuste si mai musculoase, iar spatele, gatul si coada lunga erau tinute in pozitie orizontala mentinandu-si astfel perfect echilibrul.

Coada fiind mai lunga decat corpul era miscata din stanga in dreapta si invers pentru schimbarea rapida a directie de mers mai ales atunci cand animalul vroia sa scape de pradatori. Daca fuga nu era suficienta, deoarece conformatia membrelor nu-i permitea sa atinga o viteza foarte mare, se baza pe protectia oferita de placile osoase si creasta dintata de pe spate.

Dinozaurul Scutellosaurus a fost descris prima data de paleontologul Edwin Colbert in anul 1984, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Arizona (SUA) in anul 1981. Aceasta specie a fost numita Scutellosaurus lawleri si se pare ca popula zonele de campie, din apropierea malurilor de ape, de pe teritoriul unde azi se afla America de Nord.

Era un dinozaur erbivor care se hranea cu plantele de la nivelul solului, cand era foarte cald in lunile de vara statea ascuns in pesteri pentru a hiberna si iesea doar in sezonul umed, dupa ce ploile reinviau vegetatia uscata.

Caracteristici fizice și anatomie unică

Interesant la acest animal preistoric era faptul ca avea corpul protejat cu un scut alcatuit din peste 300 de placi ososase de dimensiuni mici, care se intindeau ordonat si paralel de-a lungul trupului. Spatele si gatul erau protejati si de o creasta cu ghimpi ososi foarte rezistenti. Mersul acestui animal era si biped si patruped, toate membrele erau suficient de bine dezvoltate incat sa sustina intreaga greutate a corpului. Labele se terminau cu degete lungi prevazute cu gheare tari si ascutite.

Craniul mai putin cunoscut era comparat de cercetatori cu cel al dinozaurului Lesothosaurus (care era un ornitozaur timpuriu) – botul avea anterior incisivi taiosi iar pe partile laterale ale maxilarelor slabe apareau dinti departati intre ei, ca de ferastrau. Cat priveste pungile din obraji pentru depozitarea materialului vegetal se pare ca la aceasta specie lipseau. Greutatea unui exemplar adult era de aproximativ 15 kg, inaltimea de 50 cm iar prin aspectul sau cu placi osoase si ghimpi ar fi putut fi un stramos al dinozaurilor blindati.

Dinozaurul Scutellosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Scutellosauridae.

Dieta Scutellosaurus și impactul asupra ecosistemului

Fiind un erbivor, Scutellosaurus se hrănea cu plante joase, cum ar fi ferigi, cycadi și alte vegetale primitive. Acest comportament contribuia la controlul vegetației dense, prevenind supraîncărcarea ecosistemului. De asemenea, excrementele sale bogate în nutrienți ajutau la fertilizarea solului, sprijinind regenerarea rapidă a vegetației după sezonul ploios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.