Dinozaurul Secernosaurus apartine grupului ornithopodelor si a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma. Acest animal preistoric popula zonele impadurite cu vegetatie abundenta din apropierea apelor, de pe teritoriul unde a azi se afla America de Nord.
Ramasitele sale fosile (un schelet partial – cateva vertebre ale cozii, fragmente de oase) au fost descoperite in Argentina si au fost descrise in anul 1979 de catre paleontologul M. Bratt-Surman. Specia a fost numita Secernosaurus koerneri, in anul 1984. Lungimea unui Secernosaurus adult a fost estimata la 3 m, inaltimea de 1,5 m si greutatea in jur de 180 kg.
Privit in ansamblu corpul acestui dinozaur era suplu, gatul flexibil si musculos, coada foarte lunga si rigida era tinuta deasupra solului avand rol in mentinerea echilibrului. Membrele anterioare erau mai mici si mai inguste decat cele posterioare, labele erau puternice, se terminau cu degete solide apropiate intre ele, prevazute cu gheare mici si groase.
La fel ca pasarile de talie mare Secernosaurusul putea sta pe cele doua picioare din spate cand dorea sa ajunga la frunzele de pe crengile inalte ale copacilor.
Capul era ingust, botul foarte alungit se termina cu ciocul de rata. Maxilarele ofereau o cavitate foarte larga ce se intindea pana in dreptul ochilor. Varful botului era lipsit de dinti si putin arcuit in sus. Plantele erau rupte cu ciocul cornos si maruntite cu sutele de masele de pe cele doua maxilare.
O particularitate a acestei specii era proeminenta osoasa de deasupra botului, care probabil aparea doar la masculi si avea rol de atragere a femelelor in perioada de imperechere. Aceasta creasta sustinea un sac de piele care se umfla in momentul cand animalul scotea sunete puternice ce se auzeau de departe.
Dinozaurii Secernosaurus traiau in turme si scoteau sunete atat pentru a se anunta in caz de pericol cat si pentru a se chema intre ei. Aveau simtul olfactiv foarte dezvoltat fapt ce le permitea sa simta imediat pericolul. In acel moment singura lor scapare era sa se refugieze spre ape, unde gaseau oarecum protectie, bazandu-se pe faptul ca erau inotatori mai buni decat dinozaurii pradatori.
Dinozaurul Secernosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Hadrosauridae.