In New Mesico au fost descoperite ramasitele fosile ale unui dinozaur erbivor numit Seismosaurus, care depasea in lungime chiar si pe uriasul Brachiosaurus – considerat multa vreme cel mai mare animal preistoric. Acesta a primit denumirea stiintifica de Seismosaurus halli ce insemna ,,cel care cutremura pamantul”. Cel care a descris aceasta specie in anul 1991 a fost paleontologul Dave Gillette – cel care a si condus expeditia facuta in New Mesico.
Fosilele acestui animal erau ingropate in straturile de roca dura asemanatoare cu cimentul ceea ce a facut ca scoaterea lor sa dea mare bataie de cap cercetatorilor si sa necesite foarte mult timp si efort din partea lor. Prima data au fost gasite un set de vertebre, in anul 1979, care cu mare dificultate au fost scoase in totalitate la lumina abia in anul 1985. Se pare ca acestea au fost identificate pe baza unei mici parti de deasupra lor care se vedea asemenea unui basorelief.
In urma altor sapaturi s-au gasit alte vertebre in numar de opt, toate suficient de bine conservate si perfect articulate, care alcatuiau probabil o portiune de la baza cozii ce facea legatura cu regiunea pelvisului. A urmat o alta vertebra si apoi doua blocuri extrem de mari ce cuprindeau in interiorul lor oase fosile din partea de sus a soldului. Dezgroparea oaselor s-a facut foarte greu, probabil a durat ani de zile pana la scoaterea lor completa din stanca. De asemenea s-au gasit bucati de coada, care se pare ca se deplasasera din pozitia anatomica normala in momentul cand dinozaurul a murit.
Intr-o movila uriasa de stanca era prins corpul animalului pe o distanta de 19-20 m.
Cercetatorii au folosit tehnici moderne foarte sofisticate cu ajutorul carora au detectat de la distanta oasele care urmau a fi dezgropate. Acest santier condus de paleontologul Dave Gillette se afla la o distanta de cativa kilometri de o statiune de cercetari atomice Los Alamos, ceea ce a determinat pe specialistii de acolo sa vina in zona respectiva cu tehnici noi de fizica nucleara si sa ajute in localizarea oaselor fosilizate ale acestui gigantic dinozaur.
Ei au folosit un fel de radar performant care vede in pamant si care urmand un traseu de-a lungul stancii putea citi si arata marimea de neinchipuit a acestui animal preistoric. In urma masuratorilor s-a ajuns la o estimare a lungimii sale de 46 m, masurata de la varful cozii si pana la bot.
Membrele acestui dinozaur erau groase si robuste, ca ale unui elefant, se terminau cu labe puternice si gheare acoperite de copite groase, rezistente si mari. Gatul foarte lung, flexibil si musculos permitea animalului sa ajunga cu botul la coroanele celor mai inalti copaci si sa se hranesca cu frunzele si mugurii acestora. Coada extrem de lunga ca un bici probabil ca era tarata pe sol si folosita pentru aparare impotriva dinozaurilor pradatori.
Acest animal impresionant – considerat cel mai masiv dintre toti dinozaurii preistorici – a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu aproximativ 156-145 de milioane de ani in urma. Ca o particularitate a acestei specii trebuie spus ca avea prelungirile vertebrelor din zona gatului si a spatelui bifurcate in foma literei Y, ceea ce facea ca ligamentele care prindeau si articulau vertebrele una de alta sa se intinda mai usor. Acest lucru dadea posibilitatea imensului Seismosaurus sa isi tina gatul intr-o pozitie chiar orizontala.
Dinozaurul Seismosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Diplodocidae.