Dicționarele românești încă nu l-au înregistrat, dar „selfie“ este un cuvânt „în trend“, internaționalizat, face furori pe rețelele de socializare, iar Oxford English Dictionary l-a declarat, la sfârșitul lui 2013, „cuvântul anului“.
Derivat din englezescul „self“ (sine), selfie denumește o fotografie autoportret, realizată cu un aparat fotografic digital, cu un telefon mobil etc., postată ulterior pe rețelele de socializare (Facebook, Twitter, Flickr s.a.), ca fiind relevantă pentru profilul/avatarul utilizatorului respectiv sau pentru a demonstra prezența acestuia într-un anumit loc, alături de cineva anume, pentru a exprima o stare de spirit la un anumit moment etc.
Se pare că, pentru prima dată, cuvântul selfie a fost utilizat în septembrie 2002, pe un forum australian al ABC Online, de către un tânăr ușor „amețit“, existând „moda“ de a adăuga terminația –ie diverșilor termeni argotici, pentru a-i face mai „expresivi“.
În august 2013, un selfie cu papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) înconjurat de tineri, poza realizată de unul dintre aceștia, a fost difuzată pe internet și a avut mare succes. De atunci, nenumărate personalități (Clinton, Bill Gates, artiști, muzicieni, actori etc.) au „cedat“ acestei tentații. În privința interesului excesiv al adolescenților pentru selfie-uri, unii îl consideră ca expresia unui fel de “narcisism“ exagerat, alții acceptă că este vorba doar de un mijloc de comunicare și de recunoaștere omniprezent pe internet.
Există diverse variante de selfie-uri: selfie duck face (cu diverse grimase/ strâmbături), selfie în oglindă, bookshelfie (cu o bibliotecă pe fundal), welfie (arătând, în cazul băieților, musculatura), groupselfie, selfie de familie, selfie în oglinda retrovizoare a autoturismului, selfie-ul îndrăgostiților, helfie (cu părul în prim plan), drelfie (după câteva pahare în plus) etc.
Integrarea cuvintelor moderne în vocabularul cotidian
În era digitală, cuvinte precum selfie au devenit omniprezente, dar este esențial să înțelegem contextul și normele de utilizare pentru a ne exprima corect. În timp ce selfie a fost adoptat în multe limbi, inclusiv în română, este important să respectăm regulile de scriere și pronunție stabilite.
- Utilizarea în context: Asigurați-vă că folosiți selfie în contexte adecvate, reflectând autoportretizarea cu ajutorul unui dispozitiv digital.
- Conștientizarea impactului cultural: Recunoașterea modului în care selfie reflectă schimbările în comunicarea noastră și percepția de sine.
Pentru mai multe informații despre integrarea cuvintelor noi în limba română și evitarea greșelilor comune, vă recomandăm să consultați ghidul nostru detaliat despre adaptarea limbajului în era digitală.