Dicţionarele româneşti încă nu l-au înregistrat, dar « selfie » este un cuvânt « în trend », internaţionalizat, face furori pe reţelele de socializare, iar Oxford English Dictionary l-a declarat, la sfârşitul lui 2013, « cuvântul anului ».

Derivat din englezescul « self » (sine), selfie denumeşte o fotografie autoportret, realizată cu un aparat fotografic digital, cu un telefon mobil etc., postata ulterior pe reţelele de socializare (Facebook, Twitter, Flickr s.a.), ca fiind relevantă pentru profilul/ avatarul utilizatorului respectiv sau pentru a demonstra prezenta acestuia într-un anumit loc, alături de cineva anume, pentru a exprima o stare de spirit la un anumit moment etc.

Se pare că, pentru prima dată, cuvântul selfie a fost utilizat în septembrie 2002, pe un forum australian al ABC Online, de către un tânăr uşor « ameţit », existând « moda » de a adăuga terminaţia –ie diverşilor termeni argotici, pentru a-i face mai « expresivi ».

În august 2013, un selfie cu papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) înconjurat de tineri, poza realizată de unul dintre aceştia, a fost difuzată pe internet şi a avut mare succes. De atunci, nenumărate personalităţi (Clinton, Bill Gates, artişti, muzicieni, actori etc.) au „cedat” acestei tentaţii. In privinta interesului excesiv al adolescentilor pentru selfie-uri, unii il considera ca expresia unui fel de “narcisim” exagerat, altii accepta ca este vorba doar de un mijloc de comunicare si de recunoastere omniprezent pe internet.

Citește și:  Cum este corect – să aibe/să aivă/să aibă?

Există diverse variante de selfie-uri: selfie duck face (cu diverse grimase/ strâmbături), selfie în oglindă, bookshelfie (cu o bibliotecă pe fundal), welfie (arătând, în cazul băieţilor, musculatura), groupselfie, selfie de familie, selfie în oglinda retrovizoare a autoturismului,  selfie-ul îndrăgostiţilor, helfie (cu părul în prim plan), drelfie (după câteva pahare în plus) etc. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.