Ca multe alte traditii si ritualuri stravechi legate de sarbatorile de iarna si semnificatia pomului de Craciun imbina elemente crestine si elemente pagane. De timpuriu, popoarele – in special popoarele nordice – au fost fascinate de plantele care ramaneau verzi si iarna.

Ele erau considerate a poseda ceva magic, devenind simbolul trainiciei, al perenitii si al prosperitatii. Egiptenii, romanii, popoarele nordice foloseau bradul in practici magice rituale menite a-i feri de spiritele rele, de nenoroc si de boala. Crengile de brad erau asezate la ferestre si usi, pentru a proteja casa si familia. Data la care erau practicate aceste obiceiuri era solstitiul de iarna, moment in care soarele isi pierdea din putere, ziua se micsora, iar vegetatia se usca. Simbol al vietii vesnice si a puterii regeneratoare a naturii, bradul avea puterea de a alunga frigul si intunericul, de a vesti revenirea la viata a vegetatiei. Adus aproape de oameni, in intimitatea caminelor lor, bradul era adorat, impodobit si devenea astfel centrul evenimentelor familiale.

Impodobirea bradului cu ocazia nasterii Mantuitorului Iisus este o traditie care se pare ca provine din Germania secolului al XVI-lea. Astfel, semnificatia pomului de Craciun intial nu a fost strict legata de nasterea lui Iisus. Cel care a avut primul ideea de a atarna lumanari in brazi se pare ca a fost Martin Luther, initiatorul Reformei protestante, impresionat fiind de frumusetea unei paduri de brazi si de scanteierea stelelor printre crengile lor. Dorind sa aiba tot timpul aceasta imagine in fata ochilor, a asezat lumanari pe un brad, recompunand astfel privelistea admirata de el in mijlocul casei sale. Tot din Germania provine beteala, pe langa care se mai asezau mere, bomboane si alte podoabe.

Nasterea Domnului Isus Hristos

Traditia crestina a preluat bradul ca obiect al ritualurilor efectuate de Craciun si datorita formei sale triunghiulare, cu trimitere spre Sfanta Treime, dar si datorita simbolisticii sale complexe, de protector si garant al fertilitatii. Bradul trebuie impodobit in noaptea de Ajun. Semnificatia pomului de Craciun se refera si la verdeata sa – care este semnul vietii vesnice, iar faptul ca el este taiat – deci sacrificat – este efectul magic protector si garantia ca vitalitatea sa este transmisa familiei care il are in casa. Initial, bradul era impodobit la romani cu boabe de fasole albe si hartie creponata de culoare rosie si alba – culorile traditionale ale acestei sarbatori, semnificand viata si moartea (rosu – sange) si puritatea, curatenia sufleteasca cu care intampina crestinul sarbatoarea nasterii Mantuitorului (alb – puritate).

In traditiile romanilor, semnificatia pomului de Craciun este strict legata de simbolistica acestui copac maiestuos. Bradul simboliza pe vremuri atat forta, puterea regeneratoare a naturii, viata fara de moarte, cat si fertilitate, judecata si pomana. A existat obiceiul traditional conform caruia romanii impodobeau un brad la inmormantarea unui om tanar, ca simbol pentru comuniunea acestuia cu natura si invierea sa spirituala in viata de apoi – de aici denumirea de “pomul vietii”. Pe atunci, bradul era impodobit uneori cu colaci comestibili, bomboane si mere si se dadea pomana pentru sufletul decedatului unui om sarac.

foto: silvana-pontodepartida.blogspot.com
foto: silvana-pontodepartida.blogspot.com

In contextul sarbatorilor de iarna, momentul impodobirii bradului este cel mai important pentru cei mici. Se spune chiar ca Mos Craciun insusi aduce bradul gata impodobit in noaptea de Ajun. Nu trebuie sa existe casa unde sa nu fie brad, oricat de mic sau de saracacios impodobit.

In epoca moderna, bradul de Craciun a devenit centrul vietii familiale in perioada sarbatorilor de iarna. Impodobirea lui este un ritual la care participa toata familia, in jurul lui se canta colinde, sub el se aseaza darurile pentru cei dragi. Semnificatia pomului de Craciun este complexa: simbol al celebrarii venirii lui Iisus pe lume, el este de asemenea expresie a bucuriei si a exuberantei, a bucuriei de a darui, a generozitatii si bunatatii crestinesti. A devenit un obicei respectat in intreaga lume ca de Craciun sa daruiesti, sa fii mai bun si mai tolerant. Bucuria de a trai este mai intensa, lumea intreaga este mai senina, mai intelegatoare. Este ceea ce se numeste „ spiritul Craciunului”.

Bradul impodobit este de obicei martorul, spectatorul mut al tuturor acestor evenimente legate de bucuria de a darui si de a primi daruri. In multe zone se spune ca daca intr-o casa nu exista brad, atunci Mos Craciun nu mai viziteaza acea casa, deci nu vor mai fi daruri, bucurie si veselie. O familie unita in jurul bradului de Craciun este un spectacol frumos si unic. Mai mult, mirosul de cetina, aromat si inviorator, are chiar un efect terapeutic. Ne ofera certitudinea ca ritualurile sarbatorilor de iarna inca se desfasoara dupa regulile cunoscute, ca ne putem bucura de tot ce ne ofera ele impreuna cu cei dragi.

Impodobit cu beteala, instalatii sclipitoare si globuri colorate, bradul de Craciun este insasi caldura si stabilitatea caminului care il gazduieste. De la an la an, apar “mode” noi de a impodobi bradul de Craciun: culori diferite, modele de globuri si de beteala, chiar brazi artificiali gata impodobiti. Cele mai populare mode sunt acelea de a impodobi frumosul pom fie in rosu si argintiu – culorile traditionale ale Craciunului si ale Mosului, fie in rosu si auriu, fie in toate culorile posibile! Oricum ar fi insa, bucuria Craciunului nu este intreaga daca in centrul casei nu troneaza bradul impodobit.

foto: ziuaveche.ro
foto: ziuaveche.ro

Semnificatia pomului de Craciun in ziua de astazi se leaga de rolul sau de a unifica familia in cadrul acestui frumos ritual: toti membrii participa cu veselie la aceasta activitate placuta, cand uita de probleme, de certuri, de stresul zilnic. Luminile vesele si aroma incantatoare a acestui falnic arbore lumineaza vietile si aduc in fiecare casa un strop din “magia” Craciunului. In special pentru copii, pomul de Craciun este elementul-cheie al intregii sarbatori: fara acesta nu se poate vorbi de Craciun, caci sub brad batranul Mos va aduce darurile si tot sub brad le vor primi si desface cei mici!

In final, semnificatia pomului de Craciun trebuie sa ramana aceasta: simbol al dragostei, al daruirii si al unitatii familiale! Acest frumos obicei ne permite sa ramanem in suflet copii si sa nu uitam niciodata sa fim veseli, sa fim generosi si sa iubim! De aceea, atat copiii, cat si adultii iubesc pomul magic si se strang an de an in jurul sau, pentru a petrece macar o seara in familie, departe de probleme si de tristete!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.