Expresia „panta rhei” provine din limba greacă și înseamnă „totul curge” (cu sensul general, filosofic, „totul curge, nimic nu rămâne neschimbat”). Este o axiomă – un adevăr evident prin el însuși, neavând nevoie de demonstrație – punct de sprijin pentru filosofia lui Heraclit din Efes (secolul al VI-lea î.Hr.), care considera lumea (implicit omul) ca fiind într-o continuă mișcare și transformare.

O concepție asemănătoare a exprimat, în antichitate, și poetul latin Publius Ovidius Naso (exilat la Tomis, din motive rămase neclare, de către împăratul Augustus) – „omnia mutantur, nihil interit” (totul se schimbă, nimic nu dispare) sau, în replica științifică, ulterioară, din secolul al XVIII-lea, a părintelui chimiei moderne, Antoine Lavoisier – „nimic nu se pierde, totul se transformă”.

Pentru Heraclit, „panta rhei” definește, sintetic, o mișcare în cerc, continuă, a tuturor celor veșnice, precum și a celor trecătoare, dar, pentru acestea din urmă, în limitele existenței lor. Spre deosebire de Heraclit, care, deși convins că nimic nu rămâne neschimbat, a ignorat ideea evoluției, Ovidius, dincolo de succesiunea perpetuă a zilelor, nopților, anotimpurilor, vârstelor etc., a crezut și în principiul continuității spiritului, dincolo de moarte.

Citește și:  Ce înseamnă și care este originea expresiei Mea culpa?

În limbajul actual, expresia „panta rhei” este utilizată pentru a sublinia că trăim într-o lume/univers care se schimbă neîncetat.

Cum să utilizezi Ccorect panta rhei în contexte diverse

De multe ori, expresia „Panta Rhei” este folosită în contexte care necesită o înțelegere profundă a semnificației și aplicabilității sale. Acesta este un principiu esențial în filosofia greacă, sugerând că „totul curge” sau că în univers totul este într-o continuă schimbare. Pentru a utiliza această expresie corect, este important să cunoaștem contextul și sensul exact:

  • Context Filozofic: Utilizează expresia când discuți despre schimbare și impermanență într-un cadru filozofic.
  • În Scrierea Academică: Când scrii lucrări care abordează teme de filosofie, istorie sau literatură.
  • Conversații Cotidiene: Poate fi folosită pentru a reflecta asupra naturii schimbătoare a vieții și a circumstanțelor.

Pentru mai multe sfaturi despre utilizarea corectă a expresiilor în limba română, citește articolul nostru despre cum să scrii corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.