In taducere, sequin inseamna paieta si cu siguranta oricine stie ce reprezinta paietele si care este impactul estetic al acestor mici discuri stralucitoare. Cand spunem paiete ne gandim imediat la haine si accesorii stralucitoare, la costume de carnaval si la obiecte decorative. Chiar daca paietele par niste elemente nesemnificative, folosite in prezent pentru impodobirea accesoriilor sau a obiectelor vestimentare, sequin este 0 arta in adevaratul sens al cuvantului prin modul in care diverse obiecte sunt create cu ajutorul paietelor.
Paietele – de la simboluri regale la simbolul kitsch-ului
In spatele paietelor s-a tesut de-a lungul anilor o bogata si interesanta istorie. In prezent, paietele sunt confectionate din plastic care reflecta lumina intr-un mod cu adevarat stralucitor; sunt ieftine si se gasesc pe toate drumurile. Insa, in trecut, paietele erau confectionate din metal, micile discuri fiind utilizate inca din vremuri indepartate pentru infrumusetarea hainelor regesti.
Pe la jumatatea secolului al XV-lea, Leondardo da Vinci a creat mecanismul unei masinarii menite sa transforme bucati intregi de metal in discuri subtiri si de mici dimensiuni. Masinaria creata de da Vinci a ramas doar la stadiul de concept, insa metalul a continuat sa fie transformat manual in paiete pentru accesorizarea hainelor, in special a vesmintelor funerare. In acest fel, putem spune ca paietele au o simbolistica foarte puternica, ele reprezentand bunastarea si bogatia.
Tocmai din acest motiv paietele au inceput sa fie din ce in mai populare, fiind folosite pentru imbodobirea vesmintelor regesti, chiar si a celor de zi cu zi, nu neaparat a celor funerare, incepand cu secolul al XVII-lea. Din acel moment, in jurul paietelor s-a creat o adevarata cultura.
Pe langa faptul ca paietele au o simbolistica aparte din punct de vedere istoric, avand in vedere ca vesminetele regilor erau impodobite cu micile bucati de metale stralucitoare, spre jumatatea secolului al XVIII-lea paietele devin un adevarat trend, acestea scriind o pagina importanta in lumea magnifica a modei si a designului interior.
In jurul paietelor s-a creat o adevarata arta, deoarece obiectele decorative, in special covoarele accesorizate cu paiete, erau realizate de adevarati artisti, fiind aplicate tehnici speciale. In anumite regiuni, in special in Asia, traditiile s-au pastrat iar covorasele cu paiete au ramas un adevarat simbol.
Paietele au o mare importanta si din punct de vedere religios inca din vremuri indepartate. Si in prezent, vesmintele bisericesti si foarte multe obiecte de cult religios sunt decorate cu paiete deoarece, din punct de vedere religios, paietele simbolizeaza creatia divina.
Daca pana in anul 1952 paietele erau realizate din metal sau gelatina, in anul mentionat DuPont creeaza un material nou, special, derivat din policlorura de vinil, material ce poarta numele de milar. Acest nou material ideal pentru crearea micilor paiete colorate era mult mai rezistent fata de gelatina si in acelasi timp mai ieftin si mai usor de prelucrat decat metalul.
Persoanele importante, artstii in mod special, au manifestat o atractie deosebita fata de paietele pline de stralucire si culoare, asa ca nu au ezitat sa le foloseasca pentru crearea celor mai fabuloase costume de scena. De exemplu, Michael
Jackson este unul dinte artiistii care au incorporat paietele in cele mai multe dintre costumele de scena.
In prezent, paietele se regasesc pe orice obiect vestimentar, ele fiind atribuite in special tinutelor de seara. Cu toate aceste, nu de putine ori, paietele, considerate in vremurile indepartate un simbol al bogatiei si in timpurile mai recente un simbol al elegantei, au inceput sa fie considerate un simbol al kitsch-ului din cauza modului in care popularitatea acestora a crescut, dar si din cauza calitatii scazute a materialelor folosite pentru realizarea lor.