Serapeum, locul de inormantare a boilor sacri Apis, a fost rezultatul unei descoperiri imprevizibile, facuta de un tanar francez, Auguste Mariette. Acesta primise o sarcina clara, in anii 1850, si anume sa plece in Egipt si sa stranga manuscrise copte pentru a fi expuse in Muzeul Luvru.
Descoperirea Serapeum și contribuția lui Auguste Mariette
Mariette a inceput prin a vizita Memphisul din zona Saqqara din desert, numai ca s-a lasat atras de mirajul fascinant al acestor locuri, mai cu seama de istoria lor. In cele din urma, a uitat de scopul pentru care fusesera trimis in Egipt, angajand o echipa formata din treizeci de muncitori, dupa care a inceput sa sape, aproape pe furis.
Astăzi, acest sit arheologic oferă o privire captivantă asupra ritualurilor funerare egiptene și a importanței cultului Apis în civilizația faraonică.
In perioada urmatoare, tanarul francez Auguste Mariette a facut o descoperire extraordinara, dand de imensul Serapeum, locul unde erau inmormantati boii sacri Apis. Insa Mariette trebuia sa se intoarca in Franta cu ceea ce superiorii sai ii cerusera, motiv pentru care a decis sa cumpere mai multe antichitati egiptene pentru a fi expuse in Luvru.
Pe de alta parte, datorita descoperirii sale importante, kedivul Egiptului l-a numit pe francez de indata curator al mormintelor, intr-un final, Mariette petrecandu-si restul vietii sapand si facand lungi demersuri pentru pastrarea trecutului Egiptului, implicit, a artefactelor importante de aici. Zeul Apis era considerat divinitatea fertilitatii, fiind asociat cu Ptah. Acesta din urma era, potrivit traditiei Memphisului, zeul care a creat tumulul primordial.
De fapt, se credea ca Ptah a dat fiinta tuturor lucrurilor existente pe Pamant, doar spunandu-le numele. Mai mult decat atat, s-a vehiculat o ipoteza potrivit careia denumirea unui templu de la Memphis, ridicat pentru Ptha si numit Hwt-ka-Ptha – tradus in greaca Aiguptos –, ar fi cuvantul de la care s-a format numele de Egipt. In sfarsit, toti boii Apis, ce aveau culoarea neagra sau negru cu alb, erau alesi de preoti, fiind considerati incarnarile lui Ptah.
Ritualurile funerare și importanța boilor sacri Apis
In plus, comportamentul lor era atent supravegheat, pe baza acestuia formandu-se oracole. De obicei, se credea ca boul ales traia aproape douazeci de ani sau chiar mai mult. Se presupune ca, in primele perioade ale acestor ritualuri, atunci cand un bou selectat de preoti murea, animalul era preparat si conumat de faraon, dar si de preoti, chiar inainte ca resturile sa fie ingropate. Numai ca, in perioadele urmatoare, acest ritual avea sa schimbe semnificativ, resturile boilor Apis fiind imbalsamate si inmormantate in cadrul unei ceremonii.

Ramasitele animalelor erau puse intr-un sarcofag ce avea nu mai putin de 60 sau 80 de tone. Sarcofagul era pus intr-un mormant subteran, parte a unui sistem de galerii si tuneluri. Pe langa descoperirea propriu-zisa, Mariette a mai gasit si vase de lut realizate sub forma capetelor umane, acestea continand viscerele boilor.
Iar ceea ce este de-a dreptul interesant este faptul ca aceste ritualuri au continuat o buna perioada chiar si in era crestina, atunci cand Noua Religie incepuse sa fie imbratisata de tot mai multi oameni.
Se crede, de altminteri, ca Serpeumul a fost inchis in anul 398 d.Hr. Si cu siguranta descoperirea facuta de Auguste Mariette a ramas emblematica pentru toti cei care iubesc civilizatia si istoria Egiptului. El spunea, in Monumentele Egiptului de Sud (1877): „Am fost obligat sa petrec patru ani in desert – patru ani pe care nu-i voi regreta niciodata”.
Ritualurile funerare și importanța boilor sacri Apis
Cultul lui Apis era unul dintre cele mai importante din Egiptul antic. Se credea că fiecare bou Apis era o manifestare a zeului Ptah și că, după moarte, sufletul său se unea cu Osiris, devenind o punte între lumea divină și cea umană.
În timpul vieții, boii sacri erau tratați cu onoruri regale, trăind în temple special construite și fiind îngrijiți de preoți. După moarte, trupul lor era mumificat și depus într-un sarcofag din piatră grea, care era apoi plasat într-o cameră funerară din subteran. În timpul ceremoniei de înmormântare, preoții recitau incantații sacre, iar poporul egiptean participa la procesiuni fastuoase.
Serapeum a fost folosit ca loc de înmormântare a boilor Apis timp de mai bine de 1.300 de ani, până în perioada romană. Chiar și după adoptarea creștinismului, cultul lui Apis a continuat în anumite regiuni, până la închiderea definitivă a necropolei în 398 d.Hr.
Cum ajungi la Serapeum din Memphis și ce poți vizita în apropiere
Serapeum este situat în apropierea orașului Memphis, la aproximativ 30 km sud de Cairo. Cel mai ușor mod de a ajunge aici este printr-o excursie organizată sau cu un ghid local, care poate oferi explicații detaliate despre acest sit fascinant.
Pe lângă Serapeum, zona Saqqara oferă și alte atracții impresionante:
- Piramida în Trepte a lui Djoser – Cea mai veche piramidă din Egipt, construită de arhitectul Imhotep în jurul anului 2650 î.Hr.
- Mormintele nobililor din Saqqara – Necropole bogat decorate cu scene din viața de zi cu zi a egiptenilor antici.
- Orașul antic Memphis – Fosta capitală a Egiptului, unde se află și Colosul lui Ramses al II-lea, o statuie gigantică din calcar.
- Muzeul Imhotep – Un muzeu modern care expune artefacte descoperite în Saqqara și Memphis.
Serapeum din Memphis rămâne unul dintre cele mai impresionante situri arheologice ale Egiptului, oferind vizitatorilor o fereastră spre credințele și ritualurile misterioase ale unei civilizații legendare.