Serapeum, locul de inormantare a boilor sacri Apis, a fost rezultatul unei descoperiri imprevizibile, facuta de un tanar francez, Auguste Mariette. Acesta primise o sarcina clara, in anii 1850, si anume sa plece in Egipt si sa stranga manuscrise copte pentru a fi expuse in Muzeul Luvru. Mariette a inceput prin a vizita Memphisul din zona Saqqara din desert, numai ca s-a lasat atras de mirajul fascinant al acestor locuri, mai cu seama de istoria lor. In cele din urma, a uitat de scopul pentru care fusesera trimis in Egipt, angajand o echipa formata din treizeci de muncitori, dupa care a inceput sa sape, aproape pe furis.

Serapeum din Memphis1

In perioada urmatoare, tanarul francez Auguste Mariette a facut o descoperire extraordinara, dand de imensul Serapeum, locul unde erau inmormantati boii sacri Apis. Insa Mariette trebuia sa se intoarca in Franta cu ceea ce superiorii sai ii cerusera, motiv pentru care a decis sa cumpere mai multe antichitati egiptene pentru a fi expuse in Luvru.

Pe de alta parte, datorita descoperirii sale importante, kedivul Egiptului l-a numit pe francez de indata curator al mormintelor, intr-un final, Mariette petrecandu-si restul vietii sapand si facand lungi demersuri pentru pastrarea trecutului Egiptului, implicit, a artefactelor importante de aici. Zeul Apis era considerat divinitatea fertilitatii, fiind asociat cu Ptah. Acesta din urma era, potrivit traditiei Memphisului, zeul care a creat tumulul primordial.

Serapeum din Memphis11

De fapt, se credea ca Ptah a dat fiinta tuturor lucrurilor existente pe Pamant, doar spunandu-le numele. Mai mult decat atat, s-a vehiculat o ipoteza potrivit careia denumirea unui templu de la Memphis, ridicat pentru Ptha si numit Hwt-ka-Ptha – tradus in greaca Aiguptos –, ar fi cuvantul de la care s-a format numele de Egipt. In sfarsit, toti boii Apis, ce aveau culoarea neagra sau negru cu alb, erau alesi de preoti, fiind considerati incarnarile lui Ptah.

Citește și:  Biblioteca județeană Satu Mare : Obiective turistice Satu-Mare

In plus, comportamentul lor era atent supravegheat, pe baza acestuia formandu-se oracole. De obicei, se credea ca boul ales traia aproape douazeci de ani sau chiar mai mult. Se presupune ca, in primele perioade ale acestor ritualuri, atunci cand un bou selectat de preoti murea, animalul era preparat si conumat de faraon, dar si de preoti, chiar inainte ca resturile sa fie ingropate. Numai ca, in perioadele urmatoare, acest ritual avea sa schimbe semnificativ, resturile boilor Apis fiind imbalsamate si inmormantate in cadrul unei ceremonii.

Serapeum din Memphis catacombe
Serapeum din Memphis catacombe

Ramasitele animalelor erau puse intr-un sarcofag ce avea nu mai putin de 60 sau 80 de tone. Sarcofagul era pus intr-un mormant subteran, parte a unui sistem de galerii si tuneluri. Pe langa descoperirea propriu-zisa, Mariette a mai gasit si vase de lut realizate sub forma capetelor umane, acestea continand viscerele boilor. Iar ceea ce este de-a dreptul interesant este faptul ca aceste ritualuri au continuat o buna perioada chiar si in era crestina, atunci cand Noua Religie incepuse sa fie imbratisata de tot mai multi oameni.

Se crede, de altminteri, ca Serpeumul a fost inchis in anul 398 d.Hr. Si cu siguranta descoperirea facuta de Auguste Mariette a ramas emblematica pentru toti cei care iubesc civilizatia si istoria Egiptului. El spunea, in Monumentele Egiptului de Sud (1877): „Am fost obligat sa petrec patru ani in desert – patru ani pe care nu-i voi regreta niciodata”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.